dagen zonder vrees

van klimaatconferentie naar klimaatweek
22/11/2015
🖋: 

Vanuit België zouden bijna tienduizend mensen met 'Climate Express' richting Parijs sporen voor de klimaatmars op 29 november. De aanslagen in de Franse hoofdstad beslisten daar echter anders over: door het hoge dreigingsniveau zijn massamanifestaties verboden. Dat is uiteraard begrijpelijk, nodig ook, om de veiligheid van honderdduizenden te garanderen. Maar terwijl de terreur Europa opwarmt, warmt de wereld ook letterlijk verder op. Hebben we de klimaatmars echt nodig om daar iets aan te doen?

De grootschaligheid van de geplande klimaatmars moest de toon zetten voor de eenentwintigste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties die van 30 tot en met 11 november doorgaat in Parijs. Het toont aan dat we als burgers bereid zijn om een extra inspanning te leveren voor de wereld waarin we leven. Nu de mars niet doorgaat zal de Belgische delegatie op 29 november naar Oostende afzakken, om daar symbolisch aan de zee te betogen. Naast het grote verhaal zijn er echter ook tal van andere initiatieven die de aandacht willen vestigen op de opwarming van de aarde, de klimaatweek van Universiteit Antwerpen bijvoorbeeld.

 

De klimaatweek is een verzamelnaam voor een aantal uiteenlopende activiteiten die zich focussen op de vraag waar het met ons klimaat naartoe gaat en wat wij daar aan kunnen doen. De kick-off van Climate Express, georganiseerd door Comac, vond al op woensdag 18 november plaats, maar de eigenlijke klimaatweek loopt van 23 tot en met 27 november. Via een aantal open colleges, lezingen en filmvertoningen met nabespreking tonen de verschillende faculteiten en studentenclubs zich bereid om de discussie op gang te trekken. Op maandag 23 november gaat professor Wouter Vandenhole dieper in op klimaat en mensenrechten, woensdag 25 november staat het college “Disasters, Global (Climate) Change and the Problem of Modernity” van de Master Geschiedenis op de agenda. Diezelfde avond vertoont filoSofa, de alumnivereniging van de studenten Wijsbegeerte, de film Cowspiracy in samenwerking met EVA en BiteBack. Het volledige programma is terug te vinden op www.uantwerpen.be/klimaatweek.

 

 

Moeten we allemaal vegetariërs worden of erger nog, veganisten? Moeten we vanaf heden onze geitenwollen sokken zelf breien en ons badwater recycleren om onze kamerplanten te laven? Is het niet voldoende als onze buurman dat allemaal doet en is ons geweten niet voldoende gesust door mee te doen aan Dagen zonder vlees? Het antwoord op deze en andere prangende vragen kom je te weten op de klimaatweek. Als je geen zin hebt om op 29 november op het strand van Oostende te staan bibberen, neem dan deel aan ten minste een activiteit van de klimaatweek van Universiteit Antwerpen.