Cultuur - Qué?

Cultuurparticipatie aan de UA
16/10/2010

Studeren is leven. Maar omdat leven meer is dan studeren alleen heeft de UA sinds twee jaar een eigen cultuurfunctionaris. Kwestie van ook het gat in uw cultuur wat te kunnen vullen.

In 2008 werd met de aanstelling van huidig rector Alain Verschoren de functie van cultuurfunctionaris – of missionaris - in het leven geroepen. Bedoeling was (en is) de cultuurparticipatie van studenten te verhogen. Want hoewel vele studenten meermaals per week een Turkse pitabar of een Amerikaanse hamburgertent frequenteren, blijkt hun culturele honger eerder aan de kleine kant.

 

Historiek

Tot 2003 (het jaar waarin het RUCA, UFSIA en de UIA fuseerden tot Universiteit Antwerpen, nvdr), hadden de verschillende campussen hun eigen culturele diensten. UFSIA had geen cultuurdienst, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door Unifac, dat voor de nodige dosis cultureel verantwoorde activiteiten zorgde. Kunstzinnige initiatieven vanuit de (socio-)culturele diensten waren evenwel eerder uitzondering dan regel. De culturele diensten waren er vooral ter ondersteuning van tal van studenteninitiatieven.

 

Na de fusie, onder het rectorschap van Francis van Loon, was het cultuuraanbod aan de UA nog lang afhankelijk van de willekeur van de studentenclubs en de levensbeschouwelijke diensten. Wel ontstonden nieuwe kunstzinnige universitaire verenigingen en comités zoals theatergezelschap De Bromvlieg en de Commissie voor Cultuur.

 

Gezien de enorme versnippering binnen het culturele aanbod en de grote afhankelijkheid van de welwillendheid van enkele studenten en personeelsleden, werd de nood aan sturing en coördinatie van alle culturele activiteiten echter steeds dwingender. In augustus 2008 was het dan zover: de aanstelling van een cultuurfunctionaris was een feit.

 

Missie

De gemiddelde student gaat één keer per jaar naar theater, bezoekt jaarlijks één museum en één concert. De bioscoop scoort met vier bezoeken per jaar het best. Opera en dansvoorstellingen worden daarentegen zelden of nooit bijgewoond. Kortom: de cultuurparticipatie van de doorsnee student is minimaal.

 

Om dit euvel te verhelpen, wil de cultuurdienst van de UA in de eerste plaats cultuur promoten en verspreiden onder haar studenten. Dit door kunstzinnige activiteiten onder andere meer betaalbaar te maken voor de student, en door de Antwerpse culturele agenda op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen. Voorts wil de cultuurdienst ook nieuwe initiatieven voor en door studenten ontwikkelen en ondersteunen. Studenten met een leuk idee voor een cultuurgerelateerde activiteit kunnen steeds hun voorstel indienen.

 

Gezien de jonge leeftijd van de cultuurdienst zijn zijn verantwoordelijkheden nog in constante evolutie. Zo zou het STIP van het Departement Communicatie naar Studentgerichte Diensten verhuizen en zal de cultuurdienst in de toekomst ook de eredoctoraten en de Academische Opening verzorgen. Bovendien gaat de ondersteuning en organisatie van personeelsactiviteiten in de toekomst deel uitmaken van het takenpakket van de cultuurdienst.

 

 

Cultuurcheques

De cultuurcheques staan garant voor een dosis cultuur tegen studentvriendelijke prijzen. Voor amper 10 euro krijg je een boekje met zeven themacheques (dans, muziek, film, klassieke muziek, bib, musea en theater). Hiermee kan je terecht in bijna veertig cultuurhuizen, de Openbare Bibliotheek en een museum naar keuze.

Meer info: www.antwerpenstudentenstad.be/cultuur

 

Cultour

Speciaal voor de eeuwige twijfelaar, maar ook omdat het cultuuraanbod in Antwerpen zo groot is dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien, heeft Cultour een selectie gemaakt uit alle voorstellingen van het cultuurseizoen van stille film tot moderne dans. Wie een cultuurchequeboekje heeft kan ‘gratis’ mee op tour. Studenten zonder cheque betalen 5 euro per voorstelling.

Meer info: www.cultour.be

 

CookBook 3: Koken met AFRODISIACA

Het CookBook – een kookboek door en voor studenten – is alweer aan zijn derde editie toe. Thema dit maal is: koken met afrodisiaca. Keukenprins(ess)en en romantische zielen kunnen nog tot 1 november zinnenprikkelende gerechten of verhalen sturen naar: linda.schools@ua.ac.be. De achttien beste inzendingen krijgen een plaats in het CookBook.

 

Campus Cultuur: cultuur in de resto's

Uw maandelijkse gratis lunchafspraak met Cultuur. Op 9 november strijkt jazzkwartet ‘The Royal Roots’ neer in het Atrium (campus Middelheim). Les Blauw komen op 7 december uw lunch in Den Eik (campus Drie Eiken) opluisteren met hun heerlijke zigeunerblues.

 

The Moving Picture Show

Elke dinsdagavond tussen 18 uur en 21 uur kan de filmliefhebber in u terecht in aula R-014 op de stadscampus van de UA. Vito Adriaensens, mandaatassistent Filmwetenschap, voorziet u van de nodige inzichten in twee bekende of minder bekende klassiekers uit de filmgeschiedenis. En dat helemaal gratis en voor niks. Cinefielen, verenig u!

 

Solidariteitskoor Amahoro

Studenten en personeel met een passie voor zingen en vreemde culturen kunnen elke donderdagavond hun multiculturele ei kwijt bij ‘Amahoro’, het solidariteitskoor van de UA. Zowel traditionele volksliederen als hedendaagse klassiekers vanuit alle hoeken van de wereld komen aan bod.

Meer info: www.amahoro.be

 

Universitair Koor Antwerpen

UKAn zingen of UKAn het niet maar wil het wel graag leren, dan is het Universitair Koor Antwerpen misschien wel iets voor jou. Van ware operavirtuozen tot enthousiaste badkamerperformers, iedereen is welkom. Naast traditionele klassieke muziek en oude polyfonie brengt het UKA ook wereldse muziek, musicals en moderner werk.

Meer info: http://webhost.ua.ac.be/uka