aan de oevers van de Schelde

tien jaar StuDay
21/10/2013
🖋: 

StuDay 2013 was een knaller van formaat. Niet enkel een nieuwe locatie, maar ook een schitterende indian summer, zorgde er voor dat 21.000 Antwerpse studenten al feestend het nieuwe collegejaar ingingen. Uw nederige dienaar sprak niet enkel met talloze artiesten, maar vooral ook met de échte sterren van de dag: de organisatoren van Antwerpen Studentenstad VZW, die met deze schitterende feesteditie het startschot gaven aan het nieuwe academiejaar. Maar wat is StuDay nu eigenlijk? dwars vroeg het aan Veerle Desimpelaere, algemeen coördinator bij Antwerpen Studentenstad en woordvoerder op dit studentenfestijn.

Feesteditie

Veerle Desimpelaere StuDay blaast dit jaar tien kaarsjes uit! Tien jaar geleden werd StuDay opgericht als het officiële welkom voor alle Antwerpse studenten. Nog voor er sprake was van het agentschap 'Antwerpen Studentenstad', was StuDay al een project waarbij samengewerkt werd tussen de stad, de studenten en het hoger onderwijs. Dit met een gezamenlijke missie: studenten welkom heten bij de start van het academiejaar via een aantrekkelijke mix van informatie, sport, cultuur en live muziek. Mooi meegenomen is dat StuDay steeds aansluit op de academische opening van de AUHA (Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen), waardoor studenten lesvrij zijn tijdens dit gratis festival.

 

Wat maakt StuDay zo aantrekkelijk voor studenten?

Desimpelaere Tijdens StuDay vinden alle studenten de nodige informatie over het leven en het aanbod voor studenten in de stad, en dat gecombineerd met de klassieke gouden StuDay-ingrediënten: sport, animatie en live muziek. Met andere woorden: Antwerpen heet alle studenten hartelijk welkom met een spetterend feest bij de start van het academiejaar.

Ook Jurgen Dedeckere, opleidingshoofd van de bachelor Multimedia en Communicatietechnieken aan de Karel de Grote-Hogeschool, deelt deze visie: ''Je studententijd is enorm bepalend voor de rest van je leven. Bovendien is een academiejaar vaak een erg intens traject. Dat verdient een startschot, een moment waar alle zielgenoten samen komen. Waaruit je energie kunt putten. En niet te onderschatten: waar je anderen kunt ontmoeten.'' Dedeckere en zijn studenten verzorgden, op aanvraag van Antwerpen Studentenstad, de audiovisuele weergave van schitterende bands als 't Hof Van Commerce, Halve Neuro, Coely, Sir Yes Sir, Puggy en Compact Disk Dummies.

 

Live-captatie voor 21.000 fuivende medestudenten: fantastisch.

 

Dedeckere Toen de organisatie van Studay ons vroeg om de uitzending van de concerten te verzorgen hebben we geen moment getwijfeld. Onze studenten zijn hier weliswaar mee vertrouwd via KdG-tv, een tweemaandelijkse live televisieshow in een uiterst professioneel kader, maar StuDay is toch nog andere koek. Het mag gezegd worden, de studenten hebben hun grenzen verlegd: ze blikten een voortreffelijke uitzending in. Maar ze hadden dankzij StuDay vooral een fantastische ervaring om live-captatie op poten te zetten voor 21.000 fuivende medestudenten.

 

Antwerpen Studentenstad

Met 45.000 studenten kan Antwerpen zich een rasechte studentenstad noemen. Ziet u dit aantal nog toenemen?

Desimpelaere Antwerpen telt vandaag meer dan 45.000 studenten en is hiermee samen met Leuven de tweede grootste studentenstad in Vlaanderen. Antwerpen heeft zeker nog potentie om te groeien. We zijn sinds een aantal jaar de sterkst groeiende studentenstad en die trend lijkt nog een poosje door te zetten. Het feit dat je in Antwerpen zo goed als alles kan studeren, en dat aan zeer kwaliteitsvolle instellingen voor hoger onderwijs, draagt zeker bij aan ons succes. Daarnaast investeerde de stad de afgelopen jaren behoorlijk veel in haar studentenbeleid, wat ongetwijfeld ook zal bijdragen aan het stijgende studentencijfer. Bovendien zijn de ambities groot. Zo zal er de komende legislatuur opnieuw stevig geïnvesteerd worden in Antwerpen als studentenstad, en dat door stad en hoger onderwijs, dus het cijfer zal wellicht nog stijgen.

 

StuDay trok dit jaar 21.000 studenten. Dit zijn grofweg een dikke 10.000 minder aanwezigen dan de Gentse Kick-off. Waar zou dat aan kunnen liggen?

Desimpelaere Dat is vrij simpel: Gent telt ongeveer 75.000 studenten, dat is bijna het dubbele van Antwerpen. Dus we doen het zeker niet slecht met een opkomst van 21.000 studenten, wat betekent dat we bijna de helft van onze studenten bereiken met StuDay. Gent moet dus nog een tandje bijsteken willen ze dat cijfer halen (lacht).

 

Never change a winning concept

 

Iedereen kent StuDay. Hoe komt het dat het 'Huis van de Student', toch ook een belangrijk onderdeel van Antwerpen Studentenstad, veel minder bekend is bij het grote publiek?

Desimpelaere We hebben net de resultaten van onze eerste grote Antwerpse Studentenenquête binnen, waaruit blijkt dat 50 procent van de studenten het 'Huis van de Student' en haar werking kent. Zelf vinden we dat niet zo slecht, maar er is dus zeker en vast nog werk aan de winkel. Heel wat studenten vinden ondertussen de digitale weg naar onze informatie, wat betekent dat ze niet met alle vragen fysiek bij ons in het Huis terechtkomen. Zoals je misschien al weet, verhuizen we bij de start van volgend academiejaar naar een groot nieuw Huis van de Student. Noem het gerust een site, met onder andere een uitgebreid onthaal, een loket voor buitenlandse studenten, een polyvalente ruimte voor studenten, een computerruimte, een co-working plek en een aantal studentenkamers. Het spreekt voor zich dat we volop gaan inzetten op de bekendmaking van dit nieuwe Huis.

 

Nieuwe locatie

StuDay vond dit jaar aan de oevers van de Schelde plaats. Waarom is men veranderd van locatie?

Desimpelaere Door het groeiende aantal enthousiaste studenten begon StuDay uit zijn voegen te barsten. De Gedempte Zuiderdokken werden officieel te klein, dus gingen we op zoek naar een nieuwe locatie. De bocht van de Schelde was voor ons een ideale plek om StuDay te organiseren. We hoorden alleen maar lovende reacties over deze nieuwe locatie, die niet alleen ideaal is qua minimalisering van geluidsoverlast, maar bovendien ook erg idyllisch gelegen is.

 

Tot slot: wat kunnen we in de toekomst van Studay verwachten?

Desimpelaere Never change a winning concept, dus tenzij de studenten massaal van mening zijn dat ze StuDay liever niet meer in Antwerpen willen, gaan we door.