Antwerpen: als de zomer je lief is

Zomer van Antwerpen
14/08/2014
🖋: 

Zomer van Antwerpen is een zomerfestival dat sinds 1995 wordt georganiseerd door Stad Antwerpen. Dit jaar, voor de 20e editie, is er weer van alles te zien en te beleven tussen half juni en eind augustus. Wellicht zag je al wat beelden van Rumble in da Jungle op onze facebookpagina of las je ons artikel over Cinema Urbana. De dwarsredactie stort zich vol overgave in de Zomer van Antwerpen.

Uitverkocht

Het weekend van de voorverkoop gaan de kaarten altijd heel hard. Wij hadden het geluk theatervoorstellingen te kunnen bezoeken als Perhaps all the dragons en Rumble in da Jungle. Toch is het betaalde aanbod niet heel groot. Wellicht zou men er naar moeten streven om het aanbod van betaalbare voorstellingen wat uit te breiden of die voorstellingen ook gratis aan te bieden, zodat alles voor iedereen toegankelijk is.

Perhaps all the dragons deed ons lang napraten wat de opzet en bedoeling ervan was. Elke bezoeker krijgt een kaartje waarop een volgorde staat met nummers van schermen waarvoor je om de beurt plaats moet nemen. Op elk scherm verschijnt een wereldburger die iets vertelt over zijn of haar leven. Doordat deze schermen op gezichtshoogte zijn geplaatst voelt het alsof je met ze in gesprek bent. Alle “gesprekspartners” reageren in de video ook op elkaar, dat versterkt het gevoel dat ze met elkaar in contact staan en dat het live gebeurt. Na afloop wil je de gemene deler vinden in de video’s die aan jou of juist aan andere bezoekers waren gekoppeld. Als je zin hebt om geprikkeld te worden, maar niet houdt van te ‘zware kost’ moet je je haasten: nog maar een paar dagen te beleven.

Rumble in da Jungle van SINCOLLECTIEF is een multimediale voorstelling(zie foto) waarin zang, dans, live muziek, video en performances gecombineerd worden. Het eerste kwartier speelde er door ons hoofd: ‘het zal toch niet enkel een bokswestrijd zijn?’ Maar gelukkig, het was letterlijk slechts een opwarmertje. De overkoepelende filosofie die de verschillende disciplines aan elkaar verbindt is die van het leven van Muhammad Ali: ”I am somebody! Maybe I am uneducated, but I am somebody!” (hiermee willen we je niet inspireren om te stoppen met blokken voor de tweede zit, nvdr.) Het leven van deze legendarische bokser wordt in de Antwerp Boxing Academy op een bruisende manier gestalte gegeven. Ga voor nog meer beeldmateriaal naar onze facebookpagina.

 

Toegankelijk

Ook gratis voorstellingen als Zwart zaad en Fresco werden bezocht. Bij het gratis aanbod wordt er op een originele manier gebruik gemaakt van wat de stad te bieden heeft en is er voor ieder wat wils: van experimenteel tot klassiek, buiten en binnen, voor jong en oud. Wij hopen slechts dat het aanbod steeds groter zal worden. Aan gratis muziekoptredens op verschillende pleinen doorheen de stad geen gebrek. Met ‘Muziek in de Wijk’ brengt Zomer van Antwerpen buurtgenoten samen en haar pleinen tot leven. Dat Zomer van Antwerpen er voor álle Antwerpenaren is kun je ook zien aan het adviespictogram voor taalbeheersing dat per activiteit(op locatie en online) staat aangegeven. Hieraan kun je zien hoe goed je Nederlands moet zijn om het te kunnen volgen, of dat taalniveau van ondergeschikt belang is.

 

Zomerse locaties

De evenementen en locaties bevinden zich verspreid over de stad en staan vaak goed aangegeven. Er is nagedacht over bereikbaarheid en parkeermogelijkheden, maar dat impliceert niet dat het de meest aantrekkelijke locaties zijn. Zomerbar van Zomer van Antwerpen is dit jaar met al haar hebben en houden van Nieuw-Zuid naar de Sloepenweg op ’t Eilandje verhuisd. De Zomerbar kon niet langer op de oude locatie opgezet worden, omdat daar de nieuwe woonwijk volop in ontwikkeling is. Dat ’t Eilandje echter ook ‘werk in uitvoering’ is, is duidelijk voor wie de Zomerbar nadert. Als je begint te twijfelen of je niet naar een afvalstort wordt geleid, herken je opgelucht de rode A-vlaggen en zonnebloemen en weet je dat verlossing nabij is. Op de nieuwe locatie is de bar ook in een nieuw jasje gestoken. Met de ‘maritieme’ sfeer onderscheidt het zich op deze locatie helaas niet meer van de vele andere zomerbars in de stad.

Van Cinema Urbana en de Zomerfabriek worden we ouderwets warm vanbinnen. Laatstgenoemde biedt op zichzelf al een divers zomerprogramma. Cinema Urabana vertoont gratis must sees. Meer daarover lees in het artikel over Cinema Urbana.

 

 

Het hele Antwerpse feestje duurt nog maar tot en met 31 augustus. Ga dus snel kijken wat jij leuk vindt en creëer je eigen Antwerpse zomer.