Beursintroductie

Het Marktsegment
16/09/2012

De financiële wereld, je leest er overal over, maar soms kan de moed je in de schoenen zakken. Het ene na het andere ingewikkelde concept word je naar het hoofd gesmeten, zonder enig spoor van uitleg of zelfs maar begrip voor wie niet zou weten wat een flash crash of schuldpapier is. Geen paniek, want iedere maand verduidelijkt Capitant, de studentenvereniging die studenten wil inleiden tot en begeleiden naar de financiële markten, op deze pagina’s de werking van de beurs. Dit jaar gidst ‘Het marktsegment’ je door het nieuws over de beurs zonder gevaar voor struikelen over moeilijke termen en ingewikkelde concepten. Wij leggen ze hier namelijk in mensentaal uit.

Elk bedrijf heeft aandelen, maar niet alle aandelen van alle bedrijven kunnen zomaar door eender wie worden aangekocht. Veel bedrijven zijn in privéhanden en slechts een kleine groep wordt publiek verhandeld. Het publiek verhandelen gebeurt op een beurs waar kopers en verkopers elkaar kunnen ontmoeten en waaruit een prijs voor het aandeel tot stand komt. De aandelenbeurs is slechts één van de vele mogelijkheden die een bedrijf heeft om aan financiering te geraken. Een bedrijf kan evengoed een lening aangaan bij de bank of obligaties uitgeven. Waarom zou een bedrijf kiezen voor een beursnotering of waarom net niet en hoe ziet de situatie er momenteel uit? Op al deze vragen zal je hier een antwoord krijgen. Recent zijn er in België veel bedrijven uit de beurs gestapt, ook wel delisting genaamd. Voorbeelden hiervan zijn Omega Pharma en VPK Packaging. Blijkbaar vinden vele bedrijven het niet meer de moeite om beurs genoteerd te zijn. Ook Transics is momenteel aan het proberen om hun beursnotering stop te zetten. De Chief Financial Officers (CFO's) van deze bedrijven lijken zeer pessimistisch over de beurs: de nadelen wegen zwaarder dan de voordelen.

 

Nadelen van de beurs

Één van de nadelen van een beursnotering is de hoge kostprijs. Vooral de noteringskosten (die rechtstreeks moeten betaald worden aan de beurs) en publicatiekosten (kosten verbonden aan het opstellen van de verplichte kwartaal- en jaarcijfers) zijn de grootste uitgaven. Dit is zo voor alle beursgenoteerde bedrijven over heel de wereld. Voor een Belgisch beursgenoteerd bedrijf met een marktwaarde van 500 miljoen euro lopen de totale kosten op tot ongeveer 75.000 euro. Voor een Bel20-bedrijf (de 20 grootste beursgenoteerde Belgische bedrijven) loopt dit gemakkelijk op tot enkele honderdduizenden euro's. De kwartaalrapportering van de cijfers zorgt er bovendien voor dat beursgenoteerde bedrijven het risico lopen een kortetermijnvisie te hanteren om investeerders tevreden te stellen. Hierdoor kunnen de langetermijnsdoelstellingen uit het oog verloren worden. Nochtans zijn er ook vele voordelen verbonden aan een notering op de beurs. Naambekendheid, bijvoorbeeld, wat een bedrijf aan financiering kan helpen. Voorts zorgt een beursnotering ook voor een hoge liquiditeit van de aandelen. Dat wil zeggen dat aandelen gemakkelijk verhandelbaar zijn tussen kopers en verkopers. Hierdoor kan er een correctere schatting van de waarde van het bedrijf tot stand kan komen.

 

Facebook

Voor nieuwe bedrijven is het momenteel moeilijk om een succesvolle beursintroductie te doen, oftewel Initial Public Offering (IPO): de eerste keer dat een aandeel op een beurs wordt verhandeld. Een voorbeeld van een recente IPO is Facebook dat sinds de eerste helft van 2012 op NASDAQ, de beurs voor technologieaandelen, is genoteerd. Facebook is een extreem voorbeeld van een mislukte beursgang. In minder dan enkele maanden is het aandeel al meer dan 50% van z’n waarde verloren. Een van de verklaringen is het gebrek aan stabiele advertentie-inkomsten. Momenteel haalt Facebook slechts een derde van de inkomsten van grote concurrent Google en zijn de groeicijfers voor de toekomst ook lager. Wil Facebook deze negatieve spiraal omkeren zal het met een nieuw en verbeterd inkomstenmodel naar buiten moeten komen.

 

Ook de Aziatische beurzen zijn recent vaak in het nieuws gekomen met IPO’s. Manchester United zou oorspronkelijk zijn intrede maken op de Singapore Exchange maar heeft op het laatste ogenblik toch gekozen voor een Amerikaanse notering op de New York Stock Exchange. De kans dat dit aandeel veel succes zal kennen is eerder beperkt, aangezien aandelen van sportclubs historisch gezien slecht presteren. Benieuwd of, en hoe, Manchester United zich aantrekkelijk zal maken voor investeerders. Nog een interessante IPO om in het oog te houden is die van Japan Airlines (JAL) dat vanaf 19 september z’n intrede zal maken op de Tokio Stock Exchange. Deze IPO lijkt veelbelovend en zal waarschijnlijk de tweede grootste IPO van het jaar worden na Facebook. Hoewel de luchtvaartindustrie moeilijke tijden kent, is de vraag naar aandelen voor Japan Airlines nu al groter dan het aanbod. Het is afwachten hoe het beursklimaat zal evolueren en of bedrijven opnieuw de weg naar de beurs ontdekken. De IPO van Japan Airlines zal alvast interessant zijn om te volgen. Hopelijk gaan ze niet dezelfde toekomst tegemoet als Facebook. Ook op de Belgische beurs zal het afwachten zijn of de trend van delisting zich blijft voortzetten.

 

Heb je het gevoel dat de financiële markten nog steeds geheimen voor je hebben? Hou dan ‘Het marktsegment’ in het oog in de komende edities van dwars. Uiteraard ben je ook steeds welkom op een activiteit van Capitant. Neem zeker een kijkje op onze website: www.capitant.be