bierhuis Kulminator

dwars doorheen Antwerpen
14/02/2015
🖋: 

Aentwaerpe gij zeh’ gah vör mij toch de stad waar as ek zen gebore.. En als niet, dan ben je een Nederlander die hier studeert. Want dat is Antwerpen: studentenstad, maar ook modestad, koekenstad, havenstad en onze stad. De highlights van onze skyline zijn inmiddels voor iedereen al gekend. Maar voor wie eens graag van de vertrappelde toeristenweg dwaalt, weet dat er veel meer te ontdekken valt in de verborgen hoekjes en geheime steegjes van onze prachtige metropolis. Laat je met dwars meevoeren naar nog ongekende oorden en ontdek Antwerpen elke keer opnieuw. 

Aan het Vleminckveld – een zijstraat van het Mechelseplein – vind je Bierhuis Kulminator, onbetwist nummer 5 op de lijst van beste biercafés ter wereld. Verwacht geen hip of trendy café, want dit is een ouderwetse kroeg zoals een kroeg hoort te zijn. De Kulminator is klein en in eerste instantie wat onopvallend. Het café wordt sinds 1974 gerund door het koppel Dirk van Dyck en Leen Boudewijn en naar het schijnt verkopen zij hier zo'n 700 verschillende bieren; Meer dan genoeg redenen om eens binnen te stappen dus.

 

Hoe onopvallend het pand er misschien van buiten uit mag zien, zo merkwaardig ziet het er van binnen uit. Het is alsof je 50 jaar teruggaat in de tijd en een willekeurige woonkamer binnenstapt, een heel rommelige woonkamer weliswaar. Van boven tot onder, van links naar rechts: het cafe is volgestopt met boeken, planten, bierlogo's, spiegels, bierflesjes en andere prullaria. Ergens tussen deze opmerkelijke collectie  staan een bar en zo'n 4 tafeltjes om aan te zitten. Wij hebben geluk, achter in het cafe is nog een houten tafeltje vrij.
 

Wanneer we plaats hebben genomen krijgen we van de eigenares de bierlijst aangereikt. Alhoewel, bierlijst? Noem het maar gerust een bierbijbel: met de meer dan 700 soorten om uit te kiezen ben je wel even zoet. Als je geen grote bierkenner bent – zoals ik – kun je altijd de eigenares aanspreken en haar zeggen naar wat je op zoek bent. Zij zal je vervolgens helpen het pintje van je dromen te vinden. Uiteindelijk besluiten wij om voor het biertje van de week te gaan, de Prearis Quadrupel. Een Tripel kende ik, maar van een Quadrupel wist ik het bestaan niet eens. Volgens de kaart belooft het een "licht zoete moutsmaak, donker fruit, vanilletoets en karamel". Ik zeg alleen maar: HEEL ERG STERK, maar oh-zo lekker. Bij het drinken van het bier van de week, de maand of het seizoen krijg je overigens bierglasbonnen waarmee je kunt sparen voor glazen. Mooi meegenomen voor de arme, bierdrinkende studenten onder ons. Naast ons tafeltje staat een boekenrek vol met eigenaardige titels als: De indianen omnibus, Mannen met baarden: tuinkabouters en Internet Explorer 4 (wat?). Pak er een willekeurig boek bij en om gespreksstof hoef je ook niet meer verlegen te zitten.

 

De Kulminator is een cafe met een heel relaxte sfeer, of het nu komt door het hoge grijsgehalte van de overige klanten, door de vriendelijke eigenaren of door de je omringende snuisterijen, voor je het weet ben je 3 uur en heel wat filosofische gesprekken verder. Vooruit, nog één biertje dan. De laatste. Maar nu écht.