Bouworde op zaken stellen

Op vrijwilligerskamp
04/04/2008
🖋: 

Celebrities zetten de toon. In onbezonnen tijden leerde Hollywood ons roken, cola drinken, en met snelle wagens rijden, maar in de eenentwintigste eeuw is roekeloos gedrag uit den boze. Nerdy-cool zijn, dat is waar het om draait. Dus: doe aan yoga, red het regenwoud, adopteer uit elk werelddeel en vooral, wees een vrijwilliger.

Dat jongeren vrijwilligerswerk helemaal zien zitten, merkt Bouworde al enkele jaren aan een stijgend aantal inschrijvingen. Bouworde vzw is een jongerenorganisatie die met behulp van vrijwilligers armoede en bestaanszekerheid probeert te bestrijden door hulp te bieden op vlak van huisvesting. Zoals de naam dus doet vermoeden: er wordt gebouwd, en wel over de hele wereld.

 

Al sinds 1953 zendt Bouworde Vlaamse zonen en dochters uit naar gebieden waar men er op eigen kracht niet helemaal komt. Verdeeld over drie soorten kampen – een bouwtechnisch, een sociaal en een ecologisch kamp – kunnen jongeren tot 30 jaar hun solidariteit bot vieren op daadwerkelijke verbeteringsprojecten. Op de kampen werk je in groep aan bijvoorbeeld een school in Marokko, een hospitaal in Senegal of huisjes in Rusland.

 

Klinkt mooi, maar – we blijven uiteindelijk kinderen van het Westen – wat heeft de vrijwilliger zelf aan een kamp van Bouworde? Om er zeker van te zijn dat we geen promopraatje zouden krijgen, mailde dwars met vrijwilliger Robin, die in Armenië zat. "Ons werk bestond uit het opknappen van noodhuizen in Spitak. Dat gebeurde vooral bij erg arme gezinnen die het om allerlei redenen nog moeilijker hadden dan een doorsnee arm gezin: de man was naar Rusland vertrokken, de kinderen zijn licht mentaal gehandicapt, de vader heeft een drankprobleem,… Het werk dat je daar dan verricht geeft heel veel voldoening, ook vanwege de dankbaarheid van de mensen daar."

 

Uiteraard is zelfontplooiing, om het met de woorden van een godsdienstleerkracht te zeggen, ook een belangrijk aspect van een bouwkamp. Stefan Aerts, voorzitter van Bouworde in Veto: "Ik moet toegeven dat ondanks de mooie prestatie ginder, je er vooral zelf als persoon heel veel aan hebt. Vrijwilligers leren gigantisch veel over zichzelf, over functioneren in groep, over de wereld."

 

Tijdens de kampen, die meerdere weken duren, hebben de deelnemers uiteraard ook vrije tijd. Die vullen ze deels met koken, eten en natafelen. Wie het bezochte land beter wil leren kennen, heeft daar echter niet heel veel tijd voor. "In het weekend maakten we uitstapjes met de minibus in het wondermooie Armenië," laat Robin weten, "maar een echt negatief punt is dat je niet de mogelijkheid hebt om langer in het land te blijven om rond te reizen."

 

Hoewel, er is kennen en kennen. Dankzij Bouworde kan je voor een aantrekkelijke prijs naar een exotisch land en dat op een unieke manier. Bij het werken kom je namelijk in contact met de bevolking zoals dat op een "normale" reis niet het geval zou zijn. Robin onthoudt dan ook het contact met de mensen, ondanks de taalbarrière. "Elke dag overlaadden ze ons met lavash (armeens brood), armeense koffie (met drab), snoepjes van het dorpswinkeltje (soms met wormen)... In die mate zelfs dat wij ons werk nauwelijks afkregen."

 

Dus indien u een gewetensprobleem wilt verhelpen, uit bent op een betaalbare reis of echt niet weet wat doen in de vakantie, dan is Bouworde er voor u, zoals u er bent voor uw medemens. Ga en bouw.