De tandem Van Dyck-Cantillon

Van Loon eveneens kandidaat-associatievoorzitter
15/02/2008
🖋: 

Voor velen dé verrassing van de voorbije kiescampagne: Dirk Van Dyck kandideerde samen met die andere vice-rector, Bea Cantillon. Terwijl Van Dyck op het rectorschap mikte, richt Cantillon haar pijlen op het associatievoorzitterschap. Want ja, ook de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA) kiest binnen enkele maanden een nieuwe voorzitter: dit mandaat gaat tegelijkertijd in met dat van de nieuwe UA-rector.

De AUHA is een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen, Karel de Grote, Hogeschool Antwerpen, Plantijn en de Hogere Zeevaartschool. Als de tandem Van Dyck-Cantillon zowel de rectorstitel als het associatievoorzitterschap binnenrijft, zal hun invloed in het Vlaamse onderwijslandschap dus aanzienlijk zijn. (Nu ja, alleszins die zeldzame keren dat de Antwerpse instellingen mogen meespelen met grote broertjes Gent en Leuven.) De vraag is natuurlijk of dit samenwerkingsverband een electoraal succes zal blijken: zullen de twee vice-rectoren voor elkaar stemmen kunnen ronselen of zullen ze voor elkaar, integendeel, een verlies betekenen? Kort na het verschijnen van deze dwars wordt die vraag alvast voor de helft beantwoord, want dan wordt bekend of Dirk Van Dyck het al dan niet tot rector geschopt heeft.

 

Of Cantillon associatievoorzitter wordt, valt nog enkele maanden langer af te wachten. Zet ze door haar alliantie met Dirk Van Dyck haar eigen verkiezing op het spel? Door nu al campagne te voeren voor Van Dyck, kant ze zich tegen Alain Verschoren. Zal ze productief met hem kunnen samenwerken als niet haar running mate, maar Verschoren tot rector verkozen wordt?

 

De naam van één tegenstander van Cantillon willen we u alvast niet besparen: ondanks zijn aangekondigde internationale plannen (zie interview) heeft de huidige UA-rector, Francis Van Loon, zijn kandidaatstelling voor de AUHA reeds ingediend.