dwars kan beter

de Brombeer

21/09/2016
🖋: 

Er valt heel wat te zeggen over goede journalistiek. Een krant, of zo u wil een tijdschrift, is niet volledig zonder de bijdragen van de cartoonist of de satiricus. De betere kranten hebben dat allemaal. Tussen hun integer en correct journalistiek werk vindt men de grappige cartoon of de schertsende column. Dat is nodig. Dat verlicht de boel.

 

De jeugd houdt hier dan ook ontzettend van en je kan het hen niet kwalijk nemen. Zij zijn immers de slachtoffers en niet de veroorzakers van de besparingen in het onderwijs, de hyperactieve visuele cultuur en het breder intellectueel verval. Men kan een labrador ook niet verwijten dat hij onvoorzichtig de straat oversteekt en een aanrijding met een BMW X1 hem fataal wordt. Hij wist niet beter. Was hij opgeleid tot blindengeleidehond, het zou anders zijn geweest. Educatie, educatie, educatie. Hij kan het S.M.A.K. dan nog zoveel bezocht hebben of godbetert een succesvol YouTube-kanaal hebben, hij blijft ongeïnformeerd en ongecultiveerd.

 

Dàt is hem fataal geworden. Hij had – bij wijze van spreken – De Standaard maar moeten lezen, zeker toen ondergetekende er nog de plak zwaaide. Wij deden ten minste nog aan volksverheffing. Dat is dan ook precies wat ik mijn buurman heb verteld na het ongeluk. Een bedrijfswagen moeten inleveren met een ingedeukte bumper is ook niet minnetjes. Iedereen is slachtoffer en niemand treft echt schuld als we de situatie van wat dichterbij bekijken.

 

Een groot zootje ongeregeld als je het mij vraagt, geen diepgang, geen passie voor de feiten ...

 

Maar goed, terug naar het onderwerp: gezien die grote voorliefde voor het lichtere genre, vindt men in alle studentenbladen dan ook enkel zelfverklaarde humoristen, cartoonisten en aspirant-schrijvers. Een groot zootje ongeregeld als je het mij vraagt. Geen diepgang, geen passie voor de feiten – laat staan waardevol journalistiek werk – maar af en toe gaat er zo iemand naar een echte krant om de boel wat op te leuken. Ik kan daar mee leven. We hebben er zelf ook zo een paar aangeworven in mijn tijd. Dat neemt niet weg dat het mij opportuun lijkt een studentenblad ook wat bij te brengen over echte journalistiek en helder schrijven. Ik was dan ook blij en verheugd om dwars te mogen vervoegen en zal mijn uiterste best doen het blad bij te brengen wat ik in al die jaren hard labeur heb bijgeleerd over het vak. Toen wij na interne meningsverschillen vertrokken bij Trends wilden ze ons daar bij de directie niet geloven, maar je ziet het. Een ex-hoofdredacteur wordt minister van financiën en ‘yours truly’ heeft ook niet bepaald stil gezeten, maar in het komende jaar meer daarover. Belangrijk om te onthouden: dwars zal enorme sprongen voorwaarts maken in de nabije toekomst. Jullie zullen het geweten hebben.