“Elke week een feestje”

brief vanop Erasmus
01/11/2002
🖋: 

Op Erasmus naar Italia of naar school gaan in een ander land? Je kan de UA zeker niet vergelijken met de Università in Forlì, een klein stadje bij Bologna.

Wat hier aula’s zijn, zouden wij klaslokalen noemen. Met als gevolg dat je hier niet stiekem tijdens de les sms'jes kan versturen of je met andere ‘nuttige’ zaken bezighouden. De lessen beginnen hier wanneer de prof er zin in heeft. Dit komt er op neer dat, moest het academisch kwartiertje ook hier gelden, we nooit les zouden hebben. Maar wat voor hen geldt, geldt natuurlijk ook voor ons. Heb je zin om wat later te komen of wat vroeger weg te gaan… laat je dan niet tegenhouden. Sta gewoon recht en verlaat het lokaal. Het is zelfs niet erg als je tegen de prof opbotst. Vind je het tijd dat het pauze is, begin dan niet luidruchtig je spullen in te pakken, doe het eens op de Italiaanse manier en roep gewoon luid (steek je hand zeker niet op!) PAUZE! Hetzelfde geldt voor slides. Ben je niet klaar met schrijven, roep dan gewoon even. De eerste keer dat je dat meemaakt, kijk je wel vreemd op.

 

Maar Erasmus is eigenlijk veel meer dan naar school gaan in een ander land. Hier in Forlì is er een organisatie, Koinè, die speciaal voor de Erasmusstudenten vanalles organiseert. Elke week is er wel een Erasmusfeestje. Ook uitstapjes naar verschillende Italiaanse steden staan op het programma. Volgende week is er zelfs een heuse Erasmusday met ‘s morgens een ontmoeting met de burgemeester, ’s namiddags een traditionele maaltijd en natuurlijk wordt de dag afgesloten met een feestje. Op al die activiteiten ontmoet je andere Erasmussers. De dagen en weken vliegen hier echt voorbij. Erasmus is gewoon iets wat ik iedereen zou aanraden. Trouwens, deze zomervakantie ga ik heel Europa kunnen rondreizen zonder één enkel hotel te boeken!