Home sweet home

Een zwerftocht langs de UA-peda’s
01/11/2002

“Gij zit op de peda ofwa?? Goe zot!!”
“Eej, da valt goe mee zenne, wij hebben meer dan ge denkt en ‘t is nog plezant ook!”

 

 

Klinkt dit jullie bekend in de oren? Het is een vaak gehoord gesprek tussen studenten die wel en niet op de peda zitten. Misschien is het nu eens tijd om deze vooroordelen uit de wereld te helpen. We trokken op pad en inspecteerden de drie peda’s van de Universiteit Antwerpen en wat wij daar zagen, overtrof onze verwachtingen.

 

We spraken met Tamara en Rigo van het RUCA home, Els op de UFSIA en als laatste met Veerle en Sandy van de UIA peda.

 

Hun antwoord op de vraag waarom ze op de peda zitten, was opvallend gelijklopend. Ze waren het alle vijf eens dat de peda de ideale plaats is om nieuwe vrienden te leren kennen en verder sociale contacten uit te bouwen met mensen van verschillende studierichtingen. Misschien zelfs meer dan op een gewoon kot, wordt aandacht besteed aan een echte groepsband. In de peda van de UFSIA en RUCA hebben ze hiervoor een heuse studentenclub opgericht, respectievelijk PTP en Campinaria, hoofdzakelijk bedoeld voor bewoners van de peda maar ook voor gewone kotstudenten. Ook op de UIA zorgt de homeraad door het organiseren van verschillende soorten activiteiten voor voldoende ontspanningsmogelijkheden naast het studeren.

 

Feestje bouwen

Toch wil dit niet zeggen dat de peda enkel dient om feestjes te bouwen (wat natuurlijk net als op een gewoon kot wel eens gebeurt, vooral dan in de oktobermaand, maar hoe zou je zelf zijn), in tegenstelling tot wat vele denken blijkt dat de peda ook rustig kan zijn. Je moet natuurlijk beseffen dat je met velen in een gebouw altijd wel iets hoort, maar respect voor elkaars rust kan wonderen doen! Voeg hierbij de comfortabele kamers, gratis internetaansluiting en de nabijheid van alle universitaire faciliteiten (bibliotheken, studielandschappen,…) en je hebt de ideale plaats om te studeren.

 

Eigen keuken

Ook verhongeren zul je nooit doen op de peda: naast een eigen keuken per gang of verdieping (afhankelijk van de verschillende peda’s), kunnen de bewoners, net als jij en ik, warm eten in de restaurants van de UA aan zeer studentvriendelijke prijzen. De bewoners van de peda op het RUCA krijgen zelfs ontbijt aangeboden (zonder toeslag!), met op dinsdag en donderdag een ‘specialleke’. Toch hebben we vastgesteld dat die eigen keuken een relatief begrip is, tot grote spijt van de pedastudenten die graag eens lekker koken; op de UFSIA gaat de keuken om 22u onherroepelijk dicht, op het RUCA moet je de keuken delen met je ongeveer 30 andere ganggenoten,…

 

Avondklok

Met het verdwijnen van de avondklok op de UFSIA (waar men voordien om 1u ’s nachts binnen moest zijn), verdwijnt ook het laatste cliché dat de peda een gevangenis is. Het systeem met een elektronisch toegangskaartje bracht hier de oplossing. Dit werd al geruime tijd gebruikt op RUCA en ook een gewone sleutel op de UIA geeft de student iets meer vrijheid op zijn nachtelijke avonturen. Enkel de aanwezigheid van een permanente verantwoordelijke (op de UFSIA en de UIA) kan roet in het eten gooien. Op RUCA is van nachtelijke bewaking geen sprake, maar er is wel een vertrouwenspersoon die praktisch dag en nacht paraat staat om de studenten met raad en daad bij te staan. De enige beperking blijft dat studenten tijdens de grote vakantie verplicht zijn het pand, of alvast hun eigen kamer te ontruimen.

 

Prijs, kwaliteit, pedabar!

Misschien is wel een van de belangrijkste redenen voor waarom men voor de peda kiest, zijn prijs kwaliteit verhouding. De prijzen die men voor een kamer betaalt, zijn afhankelijk van de verschillende campussen. Maar je kan wel zeggen dat je in een particulier kot meer betaalt voor een kamer die alle voordelen biedt die de peda ook heeft (vergeet niet dat je naast internet ook over een tv-zaal, een ontspanningsruimte en al dan niet een pedabar beschikt!).
Je mag dan ook stellen dat de studenten die wij hebben gesproken ‘vrijwillig’ voor de peda kiezen en zichzelf deze keuze niet beklagen! Wel moet je beseffen dat aan alles nadelen zijn, zo ook aan de peda, maar deze wegen niet op tegen de talloze voordelen!

 

We willen ook alle studenten bedanken die meewerkten aan dit artikel en hen veel succes wensen in het komende academiejaar!