In de de naam van de Ronny, de Rudy en de spiritus sanctus

KULUM
29/11/2004
🖋: 

‘Life is always sunny, with the beer of Ronny.' Met deze fijne strijdkreet werd, zo bleek later, Brabants trekpaardbrouwsel uit een gloednieuw vaatje getapt. De lancering van het pseudo-innovatieve gerstenat werd georkestreerd door Bart Peeters, ditmaal met mediacircus, voor de droomfabriek anno 2004, 'Geen zorgen tot paniek'. De natte droom van marktkramer Ronny ging in vervulling. Als prematuur kerstcadeau kan zoiets tellen, dachten zij die in de novembermaand reeds ‘Dobbelpalm' bij het haardvuur nuttigen teneinde zich de met ballen en slingers getooide spar al te kunnen voorstellen.

Illusies, gebakken lucht, gestoomde achterklap, gefrituurde voorwaaraangenomenheden. Ordinaire Palm, de amberkleurige vloeistof waarmee in brouwerij De Konick de urinoirs worden gereinigd, in flesjes met opzichtig blauwe etiquette, moest doorgaan voor de gepersonaliseerde godendrank. Over deze doorgestoken kaart, deze frauduleuze rêve-realisatie verscheen een artikel waarin de persverantwoordelijke van de gifmengers op boerenknol werd gedwongen tot bekentenissen over de samenstelling van de betreffende substantie ‘Ronny'. De vrijheid van mening die dezer dagen met zoveel karakters wordt beschreven als er euro's tekort komen in het budget van Rudy Demotte, laat het dan wel toe ‘Palm' ‘Ronny' te noemen, toch brengt gebeten onderzoeksjournalistiek uiteindelijk de ‘om te weten' waarheid wel aan het licht (De Morgen, 17/11/04).

 

Het ootje waarin Ronny zich nu genomen weet, brengt echter niets bekerends mee voor Ronny's medemens. A la fin is dus niemand gebaat bij de harde waarheid waarop Ronny is neergesmakt nadat hij van zijn wolk in hogere sferen was gegleden. Een kaakslag die ook het jukbeen ernstig abimeert voor de goedgelovigheid is het, en dat tijdens het bezoek van een goed, gelovig heilig man aan ons land. De schade die aldus wordt aangericht blijft veelal niet persoonsgebonden. Het feit dat mijn brief waarin ik vriendelijk verzoek de inwoners van Israël naar Cyprus over te brengen, nadat de bewoners aldaar van hun langdurige vakantie terugkeren naar Griekenland of Turkije, vergeefse moeite is geweest, is niet onoverkomelijk. Zeker niet als geweten is dat ik er bij god slechts 2 rapen, 3 wortels en een suikerklontje voor over had.

 

Economisch zijn de gevolgen echter niet te overzien: al die familiebedrijfjes die gespecialiseerd zijn in het bouwen van schijnschouwen dreigen door de naakte waarheid in hun blootje te worden gezet. Ook het verlengde van de VDAB zal door de wrede vérité niet langer een post-piek in te behandelen items naar het land van de bomma's en bompa's kennen in de herfstmaanden.

 

Al zijn de meeste dromen dan bedrog, het in de waan laten bestaan doet Ronny alle eer aan. Wat haalt het uit Yves Desmedt te confronteren met allerhande verkiezingsuitslagen om hem wakker te schudden uit zijn schutkringen-dromen. Zijn hart zou het kunnen begeven, wat dan waarschijnlijk een kostelijke transplantatie met zich mee zou brengen. Zodoende zou Rudy weer oppervlakkig knip- en plakwerk moeten verrichten. Een mogelijke piste zou dan kunnen zijn dat de accijnzen op alcohol naar boven gaan. Dan zou Ronny niet enkel de prijs van zijn ‘Ronny' naar boven zien schieten, maar tevens die van het wannabe Konick-substituut. Stel je eens voor welke slagvelden zouden ontstaan als mocht verkondigd worden dat de Sint even authentiek is als ‘Ronny'.