it was the best of times, it was the worst of times

editoriaal
24/05/2015
🖋: 

Toen ik tweeënhalf jaar geleden in Antwerpen aankwam, ontwikkelde ik bij dwars vaardigheden en plezier in het schrijven en kreeg ik een snelcursus in het Antwerpse. Na de eerste vergadering had ik nooit kunnen vermoeden dat al die namen uit de onderwijswereld, cultuur en politiek en al hun dossiers ooit referenties bij mij zouden opleveren. Een voorbeeld van zo’n dossier is bijvoorbeeld de strijd over de Sinksenfoor op Spoor Oost.

In dezelfde jaren was het aantal Nederlanders in Antwerpen altijd een onderwerp in de media. Tijdens mijn allereerste bezoek aan een Delhaize was ik naar de kritiek op een voorpagina van een krant aan het kijken. Een man wees naar een krantenkop: “En dat allemaal van onze belastingcenten.” Ik antwoordde: “Maar we doen hier ook onze boodschappen." Ook onze eigen rector Verschoren leek nogal negatief over de toestroom van de Nederlanders. Hij vertelde ons dat dat niet zozeer om de afkomst van studenten gaat, maar dat de vraag zich voordeed of al die studenten nog goed bediend kunnen worden.

 

Komend academiejaar zal er nog steeds onbeperkt ingeschreven kunnen worden. De drukte aan de universiteit is goed te merken, probeer om half tien eens een plekje in de bib te bemachtigen. Papers, examens, deadlines. Een idee: zonder u af en zwijg erover. Als men half zoveel tijd aan de betreffende studietaken zou besteden als dat men het erover heeft, dan gaat niemand buizen. "Ik heb een heel zwaar leven, moeilijk, moeilijk, moeilijk?" Horen jullie het jezelf ook haast zingen? Brigitte Kaandorp staat je bij, vanaf pagina 16.

 

"I’m not bossy, I just have better ideas", ik vond dit credo op een bord en kon het niet nalaten om dit in het redactielokaal te plaatsen nadat ik verkozen was als hoofdredacteur. De redactie gaf mij een voorzittershamer en the bitch was born. Tina Fey [1] relativeerde dat lot: “Yes I am a bitch. Know what? Bitches get stuff done.” Ik heb veel te danken aan dwars en heb er vrienden voor het leven gevonden. Uiteraard zoeken we weer nieuwe redactieleden voor het komende jaar. Ik kan het je van harte aanraden! Blijf niet stilzitten. Blijf bazig. Blijf dwars.

 


[1] Ja, je zou inderdaad moeten weten wie dat is.