Kan KABAAL u wakker schudden?

01/12/2001
🖋: 

Een zeker maatschappelijk bewustzijn trachten in te voeren bij de student is het doel van KABAAL, In onderstaand tekstje stellen ze zichzelf, of hun bekommernissen, aan u voor. Wekelijks worden er op de UIA in lokaal R.009 tussen 13:00 en 14:00 vooral heikele thema’s bovengehaald, die dan in een debat worden uitgespit. Iedereen is van harte welkom op die samenkomsten.

Zit u lekker? Niet lang meer. Ik heb immers een nogal indiscrete vraag voor u. Voelt u zich goed in uw studentenvel? U geniet waarschijnlijk met volle teugen van de geneugten van het student-zijn. U vergaapt zich aan de dagelijkse portie mannelijk/vrouwelijk schoon die de campussen bevolkt; u drijft mee op de roes van de schier ontelbare feestjes; u sms’t en gsm’t dat ’t ’n lieve lust is – of met de lust die uw lief is –, u laat zich verleiden tot surfen en skiën, boarden en bieren, in de Alpen, cyberspace of in één van die etablissementen die men u over de hele wereld benijdt.

 

“Niks mis mee”, hoor ik u geërgerd zuchten. Natuurlijk niet! U geniet slechts van de verworvenheden van onze westerse maatschappij, van de vrijheid van studenten die in de hele geschiedenis van de mensheid haar gelijke niet kent.

 

Waar ik me echter wel ongemakkelijk bij voel is het feit dat we die onbegrensde mogelijkheden waarover we beschikken misschien niet volledig benutten. Waar is immers de kritische student naartoe? De student die zichzelf en anderen vragen durft stellen. Waar is de student die niet zomaar alles slikt wat hem voorgekauwd in de strot wordt geramd? Waar is de student die zijn stem durft verheffen. De student met idealen, enthousiast voor een project dat verder plaatsvindt dan zijn eigen achtertuin?

 

Dames en heren, die student zit in elk van u. En het wordt tijd dat u hem wakker maakt! Want we hebben ons in slaap laten sussen. De materiële welvaart heeft ons blind gemaakt voor een leven waarin ook andere dingen tellen. Onze vrijheid is al te vaak meer schijn dan werkelijkheid! Bevrijd van een betuttelend katholicisme zijn we in onze euforie van de vooruitgang vergeten iets in de plaats te stellen.

 

Dames en heren, het wordt tijd dat we onze verantwoordelijkheid opnemen en onze machthebbers het vuur aan de schenen leggen, want het is niet allemaal ok. Beste studenten, het wordt tijd voor... ¡KABAAL!