KBC en Telenet

Het Marktsegment
24/03/2012

De aandelenmarkten kenden in 2011 sterke fluctuaties, van euforie naar depressies en weer terug. De aanhoudende onzekerheid over de toekomst van de eurozone, het gebrek aan samenwerking in de Verenigde Staten over het terugdringen van het begrotingstekort en een voorziene zachte landing van de Chinese economie zorgen ervoor dat deze trend nog niet ten einde is. Gezien deze aanhoudende onzekerheid benadrukt men nogmaals het belang van diversificatie en multi-activastrategieën* om zich tegen bepaalde risico’s in te dekken.

Als we het advies van Merril Lynch** volgen voor de aankoop van aandelen in 2012, focussen we ons op large-caps*** met een sterke kasstroom en stijgende dividenden. Wat betreft Griekenland is er afgelopen week een belangrijke beslissing doorgevoerd. Ongeveer 95.2 procent van de Griekse schuldeisers is overeengekomen om Griekenland een schuldherschikking aan te bieden door hun bestaande obligaties in te wisselen tegen obligaties die minder waard zijn. Zo zouden de banken een verlies van 75 procent moeten slikken. Hierdoor daalt de privé schuldenberg van Griekenland en kunnen ze hun economie nieuw leven inblazen. Iedereen kijkt hoopvol naar de volgende evoluties die het land zal doormaken. In deze editie nemen we de aandelen van KBC en Telenet onder de loep.

 

KBC

KBC is een onafhankelijke bankverzekeraar voor particulieren en middelgrote ondernemingen. Haar thuismarkt is naast België, Centraal- en Oost-Europa, waar KBC zeer belangrijke leidende posities bekleedt. In deze thuismarkten focussen ze zich voornamelijk op retail- en private-bankverzekeren, inclusief assetmanagement, en zijn ze ook actief inzake diensten aan bedrijven en een selectie van marktactiviteiten. De aandeelhouders van KBC werden de voorbije maanden getrakteerd op achtereenvolgens een positief analistenrapport van het beurshuis JPMorgan, een ontspanning op de kapitaalmarkt en een goede vooruitgang in de herstructurering, met euforische koersprestaties als gevolg. Met een aandelenkoers van 18,15 euro, zes koopadviezen en slechts één verkoopadvies lijkt de weg voor het aandeel naar boven te leiden. Bovendien zorgt de verkoop van Absolut bank voor positieve prognoses.

 

TELENET

Telenet is een jong bedrijf. Het is opgericht in 1994 en is nog steeds in volle groei. Oorspronkelijk was de bedoeling om een tweede communicatienetwerk op te zetten naast Belgacom. Hierin zijn ze meer dan geslaagd. Telenet is gevestigd in Mechelen. In 1998 bij de liberalisering van de telefoniemarkt lanceert Telenet haar eerste telefonieproducten. Bij de uitbreiding van hun internet aanbod heeft Telenet in 2010 Telenet Fibernet gelanceerd. Dit moest zorgen voor sneller internet. Tevens kunnen klanten sinds 2011 terecht bij 1.200 hotspots in heel België. Ook wat betreft digitale televisie speelt Telenet een belangrijke rol. In 2003 hadden ze een testproject bij 300 gezinnen in Vlaanderen, en in 2005 volgde de algemene lancering van hun digitale televisieaanbod. Op het einde van 2010 telde het bedrijf maar liefst 1898 medewerkers. Telenet is eveneens opgenomen in de Belgische sterindex, namelijk de BEL-20. Dit gebeurde in maart 2009. Op dit moment (10 maart 2012) noteert ze aan 29,41 euro per aandeel. Vlak voor de crisis bereikte het aandeel een hoogtepunt van 26,35 euro. Op 28 oktober 2008 bereikte het een dieptepunt, namelijk 10,11 euro. In 2011 bedroeg het dividend per aandeel 4,72 euro.

 

De huidige CEO, Duco Sickinghe, is sinds 2001 aan het roer van het bedrijf. Een maand geleden is hij bekroond tot Manager van het Jaar 2011, een prijs van het weekblad Trends. Dit is niet alleen een persoonlijke trofee, maar eveneens een erkenning voor Telenet als onderneming. Ze zijn nog maar 18 jaar jong, maar hebben reeds een enorme ontwikkeling gekend. Het bedrijf blijft zich toespitsen op nieuwe markten waar toekomst in zit. De komende jaren zal de uitwerking van het programma Digital Wave 2015 plaatsvinden. Dit programma legt sterk de nadruk op innovatie. De speerpunten van Digital Wave 2015 zijn Entertainment, Home Management, e-health, Virtual Office en Mobiliteit. Wat betreft mobiele telefonie is Telenet volop bezig met de verdere uitbreiding en ontwikkeling van hun mobiele aanbod. Ook hier willen ze een grote speler worden tegen zeer concurrentiële prijzen. Een belangrijk aspect hierin was de verwerving (samen met de Waalse kabeloperator Tecteo) van de vierde 3G-licentie. Op lange termijn is het aandeel Telenet zeker een stabiele investering.

 

 

Woordverklaring

* multi-activastrategieën: het flexibel beheer van verschillende activaklassen: aandelen, obligaties, cash, wisselkoersen en grondstoffen.

** Merril Lynch: Amerikaanse zakenbank die ook geraakt werd in de crisis en in 2008 overgekocht werd door de Bank of America.

*** large-caps: komt van large market capitalization, en verwijst naar de allergrootste bedrijven ter wereld.

 

Portefeuille (24 maart 2012)

De komende maanden zullen dwars en CapitAnt de beursgang van de volgende acht bedrijven opvolgen. Telkens licht Capitant toe wat er met de aandelen aan de hand is. Deze portefeuille is door onze redactie willekeurig samengesteld. Er wordt enkel geïnformeerd en niet geadviseerd.

 

Apple Inc. (AAPL): 596,05 dollar
Umicore (UMI): 40,08 euro
Telenet (TNET): 30,22 euro
AB Inbev (ABI): 54,42 euro
KBC (KBC): 19,65 euro
Ageas (AGS): 1,70 euro
Nyrstar (NYR): 6,38 euro
Agfa-Gevaert (AGFB): 1,56 euro