Kort

18/02/2013
🖋: 

Nieuwe stamcel maakt hartweefsel aan na hartinfarct

De Universiteit van Hasselt leverde onlangs een medische doorbraak. Onderzoekers isoleerden een nieuwe stamcel die blijkbaar nieuw hartweefsel kan aanmaken, namelijk ALDH+. Hoewel de tests voorlopig nog beperkt zijn tot varkens, zou het een uitstekende oplossing kunnen bieden voor een succesvol herstel van hartaanvallen bij mensen. Wanneer voor het eerst personen zullen worden getest is nog onduidelijk, zo stelt De Standaard. De resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden in Cardiovascular Research.

 

Nieuwe behandeling voor zeldzame eierstokkanker

Onderzoek van het University of Arizona Cancer Center en het Medical Center in Phoenix wees uit dat een regelmatige dosis van het medicijn Selumetinib (AZD6244) een zeldzaam type van eierstokkanker kan stabiliseren of zelfs doen krimpen. “Dit is een mogelijk belangrijke doorbraak voor de Genecologic Oncology Group,” zegt John Farley, gynaecologisch oncoloog. “Momenteel zijn er gewoonweg geen heel goede behandelingen voor low-grade eierstokkanker, dus deze ontdekking opent deuren voor veel nieuwe mogelijkheden voor ons.”

 

Het mechanisme voor een optimaal geheugen: selectiviteit

Onderzoek suggereert al sinds de jaren ‘70 dat slaap belangrijk is voor ons geheugen, niet enkel voor het bewaren, maar ook voor het uitbreiden van kennis en motorische functies. Dit heet een slaapafhankelijk geheugen. Recent toonden Stickgold & Walker(2013) dit aan in het blad Nature Neuroscience. Datgene wat we zullen onthoudenwordt bepaald door selectieprocessen gestoeld op eerdere ervaringen. Die selectieprocessen vinden al plaats als we wakker zijn, en zorgen ervoor dat we tijdens onze slaap net die dingen onthouden die we al ‘gelabeld’ hadden als relevant.

 

Het koud hebben is zó 2012

Een team van Amerikaanse wetenschappers is erin geslaagd bij muizen enig gevoel van koude uit te schakelen. Eerder onderzoek wees al uit dat het ervaren van kou gerelateerd is aan het eiwit TRPM8 in de huid. De studie bestond erin de neuronen die het eiwit aanmaken uit te schakelen, met alle gevolgen van dien. De muizen waarbij dit gebeurd was voelden duidelijk nog warmte, maar liepen zonder problemen over extreem koude oppervlakten. Het nooit meer koud hebben, daar willen wij bij dwars best wel voor tekenen.

 

Cocktailfruitvliegjes

Een recent onderzoek wees uit dat vliegjes hun eieren het liefst in alcohol leggen wanneer ze vijandelijke aanwezigheid voelen. Dit omdat de wespen geen immuniteit voor alcohol hebben opgebouwd, en de vliegjes, die regelmatig rond rot fruit te vinden zijn, wel. Het is onduidelijk of mensen hetzelfde zouden moeten doen.