Kort

Over onderwijs
06/02/2010
🖋: 

Magneten tegen verslaving

Dirk De Ridder, een neurowetenschapper verbonden aan de UA, heeft een potentieel revolutionaire methode ontwikkeld om (drank)verslaving te bestrijden, namelijk door een magneet op de hersenen te plaatsen en bepaalde zones uit te schakelen. Hoewel de behandeling nog in haar kinderschoenen staat, zijn de eerste resultaten zeer beloftevol. Enige probleem is dat de behandeling maandelijks herhaald moet worden. Daarom wordt er nu gezocht naar een manier om een elektrode in het hoofd van de verslaafde in te planten.

 

UZA voor de vijfde keer ‘Top Employer’

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen is voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot ‘Top Employer’ na een onderzoek van het CRF Institute. In dat onderzoek haalde het ziekenhuis de maximumscores op de criteria ‘Arbeidsvoorwaarden’, ‘Opleiding en Training’ en ‘Werksfeer en Omstandigheden’. In het UZA heerst een open communicatiecultuur tussen de werknemers en worden er geregeld evenementen en groepsactiviteiten door het ziekenhuis georganiseerd, aldus het onderzoek.

 

Stef Vandeginste krijgt mensenrechtenprijs

Op de dag van de mensenrechten, op 12 december, heeft de Universiteit van Tilburg haar mensenrechtenprijs toegekend aan Stef Vandeginste, Burundi-kenner en postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer van de UA. Vandeginste krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar het zogenaamde transitional justice in Burundi, de rechtspraak in de nasleep van een gewapend conflict. Hij is de eerste Belg die de prijs, die sinds 1995 wordt uitgereikt, in ontvangst mag nemen.

 

UZA viert 25 jaar hartchirurgie

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen vierde in december het 25-jarig bestaan van haar dienst Cardiochirurgie. In die 25 jaar werden er meer dan 18.500 hartoperaties uitgevoerd en kregen 110 mensen een nieuw hart. Naast de 850 openhartoperaties die de dienst jaarlijks uitvoert, is de UZA ook een van de weinige Europese centra die een zieke aortaklep kan vervangen via een sneetje in de lies, een zogenaamde peructane hartklepvervanging.

 

UA bouwt krachtigste super-pc

Door de rekenkracht van de grafische processors van dertien 3D-kaarten te linken, zijn onderzoekers van de Universiteit Antwerpen er, in het kader van driedimensionale beeldvormingtechnieken, in geslaagd om de snelste desktop supercomputer ter wereld te maken. De FASTRA II is even groot als een gewone computer, maar kan twaalf biljoen floating point operations per seconde aan, ofte twaalf teraflops, waar normale computers zelfs niet van kunnen dromen. Met een kostenplaatje van maar 6.000 euro is er waarschijnlijk geen betere gaming pc.