Nieuwe laboratoria uitgetest

Eerste resultaten alvast positief
28/02/2011
🖋: 

Vrijdag 3 december opende het departement Farmaceutische Wetenschappen plechtig haar nieuwe infrastructuur. Een bezoek aan de gerenoveerde laboratoria en practicazalen moest de verzamelde aanwezigen tonen dat Farmacie aan de Universiteit Antwerpen klaar is voor het komende decennium.

Toen het Departement Farmaceutische Wetenschappen 37 jaar geleden werd opgestart, bestond de UIA net een jaar. Interne beslommeringen en een gebrek aan goed gekwalificeerde kandidaten maakten dat de oprichting van de studie enige vertraging opliep, maar die moeizame start bleek echter niet kenmerkend voor de ontwikkeling die het departement sindsdien heeft doorgemaakt. De laatste grote stap van die ontwikkeling was de renovatie van onder meer gebouw A op Campus Drie Eiken. Sinds kort zijn de werken voltooid en dit werd door het departement gevierd met een plechtige opening van de nieuwe infrastructuur.

 

Energie en veiligheid

Op de avond van de opening is het koud en heeft het zwaar gesneeuwd. Ondanks de weersomstandigheden is de talrijke opkomst verbazingwekkend. In de inleidende toespraken is duidelijk te horen hoe trots de sprekers zijn op de weg die is afgelegd. Departementshoofd professor Koen Augustyns overloopt de vele infrastructurele veranderingen van de voorbije jaren. Voor gebouw A werd zwaar geïnvesteerd in practicalokalen en ook de onderzoeksgroepen genieten er van nagelnieuwe labo’s. “We hebben veel aandacht besteed aan energie en veiligheid”, vertelt Augustyns. Zo wordt de warmte van de afgevoerde lucht uit de laboratoria gerecycleerd om energieverspilling tegen te gaan en boven de werktafels in de onderzoekslabo’s en de practicalokalen werden afzuigslangen geïnstalleerd om de inhalering van schadelijke stoffen te beperken. Deze innovaties doen het departementshoofd stralen: “De Farmaceutische Wetenschappen zijn klaar voor de toekomst”, zo klinkt het. Voorzitter van de onderwijscommissie professor Guido De Meyer belicht dan weer enkele aspecten van de opleiding vandaag. Vorig jaar nog kreeg Farmacie de visitatiecommissie over de vloer en die was algemeen zeer positief. Projecten als het apothekersspel, de vaardighedenapotheek, de practica en de vernieuwde onderwijsinfrastructuur die ermee gepaard gaat, dragen allen bij tot de kwaliteit van de opleiding. “We mogen terecht spreken van onderwijs op topniveau”, glundert de voorzitter.

 

Afzuigslangen

Het is daarna aan de gasten om al die boude uitspraken aan de werkelijkheid te toetsen tijdens een kort bezoek aan het gebouw zelf. Een eerste blik langs buiten doet echter niet vermoeden dat er veel veranderd is. De vernieuwde inkom mag dan wel opgetrokken zijn uit een iets modernere baksteen, de rest van de structuur zorgt ervoor dat je je nog steeds in de jaren 70 waant. Maar die illusie wordt al snel doorbroken wanneer je naar binnengaat. Stilaan wordt duidelijk dat er wel degelijk heel wat gemoderniseerd werd. De hippe olijfgroene en bruine wanden van de gangen laten niet vermoeden dat hier labo’s gevestigd zijn. Een korte blik in de lokalen bevestigt dat echter wel: futuristische afzuigslangen reiken uit het plafond en overal bevinden zich obscure toestellen waarvan het aanwezige personeel de functie probeert te verklaren aan de bezoekers. Wanneer een van de bezoekers daarop enkel kan opmerken dat “de gang eigenlijk wel erg breed is”, wordt duidelijk dat dit slechts in beperkte mate lukt. De rondleiding leidt de verzamelde gasten langs de verschillende afdelingen. Op de afdeling Farmacognosie, bijvoorbeeld, is men op zoek naar actieve componenten in planten. De geur die er hangt, voert de bezoekers in gedachten mee naar een bos op een regenachtige ochtend. De enorme practicalokalen worden ook getoond, waarin studenten in aanwezigheid van de assistent nog lustig stommiteiten kunnen begaan. In de kelder van het gerenoveerde gebouw bevindt zich dan weer de vaardighedenapotheek, de vluchtsimulator van de apotheker in opleiding. Het is een tot in de kleinste details uitgewerkte replica van een echte apotheek, waarin de student tijdens een rollenspel de rol van apotheker vervult en de assistent die van zwangere vrouw of geconstipeerde bejaarde. De rondleiding eindigt ten slotte aan het magazijn, waar de verantwoordelijke met ongezien enthousiasme de werking ervan exclameert. De voorraadkamer spreekt dan wel niet erg tot de verbeelding, maar de geestdrift van de man werkt aanstekelijk: iedereen stapt tevreden de bus op, of is tevreden eindelijk de bus op te stappen.

 

Natte campus

Onder de gasten bevindt zich ook rector Alain Verschoren. In zijn toespraak vooraf verklaarde hij nog hoe de innovatie binnen het departement Farmaceutische Wetenschappen de perfecte illustratie is van de strategie van de Universiteit Antwerpen als “talent-instituut”, waarbij elk talent, elke onderzoeker belangrijk is. Maar is hij ook tevreden met het resultaat van die innovatie? “Ik ben enorm tevreden. Veel mensen dachten dat het slechts om het opkalefatere ging gaan van het gebouw, maar het is echt een degelijk onderzoeks- en onderwijsgebouw geworden.” En dit is slechts een begin. De vernieuwingen kaderen binnen een groter plan om de twee buitencampussen te herdefiniĂ«ren als respectievelijk de ‘droge’ en de ‘natte’ wetenschapscampus, oftewel de campussen van de exacte wetenschappen en de life sciences. Er zullen nieuwe gebouwen bijkomen en de andere gebouwen van Campus Drie Eiken zullen ook grondig vernieuwd worden. In de woorden van de rector: “Als je hier binnen zes jaar terugkomt, herken je het niet meer.”