Organiseer je eigen cultuurevenement

doe-het-zelvers doen het met de cultuurantennes
01/03/2003
🖋: 
Auteur extern
Remi van Trijp

In Antwerpen lopen er talloze mensen rond die bezig zijn met cultuur: er zijn muzikanten die voor een vrolijke noot zorgen op de Meir, fotografen die de mooiste beelden vastleggen, schilders die hun visie op doek brengen en ga zo maar verder. Daarnaast zijn er nog heel wat mensen die daar een brokje van willen meepikken. Voor al deze cultuurfanaten zijn er sinds 1999 de “cultuurantennes”, mensen die niet alleen klaar staan om je de nodige informatie te geven over cultuur in Antwerpen, maar die je ook graag willen adviseren en begeleiden als je zelf iets wil organiseren.

“De cultuurantenne is het eerste aanspreekpunt voor alle culturele informatie”, zegt Geert Gielis, cultuurantenne van het district Antwerpen. “Zo maken we het culturele aanbod kenbaar bij de inwoners door bijvoorbeeld de lokale activiteitenagenda van het stadsmagazine.” Als je lid bent van een vereniging, dan kan je de cultuurantenne dus maar beter op de hoogte brengen van je culturele activiteiten (ten laatste anderhalve maand op voorhand) zodat je evenementen in De Antwerpenaar aangekondigd kunnen worden.

 

Naast deze informatieve opdracht houden de cultuurantennes zich verder bezig met de ondersteuning van culturele organisaties. Ze kunnen je helpen als je op zoek bent naar de juiste apparatuur, een degelijke infrastructuur en mogelijke subsidiekanalen. Ook studentenverenigingen zijn welkom bij de lokale cultuurantenne, want naast poëzieavonden of tentoonstellingen helpen ze je verder om activiteiten te organiseren die de mensen dichter bij mekaar brengen zoals fuiven. “Met studentenorganisaties heb ik nog niet samengewerkt, dat zal in de nabije toekomst zeker nog gebeuren”, stelt Geert Gielis. “Al zullen individuele studenten al wel van onze diensten gebruik hebben gemaakt bij de tientallen oproepen die de cultuurantennes wekelijks te verwerken krijgen. Wel heb ik in het verleden locaties helpen zoeken voor de eindejaarstentoonstellingen van de Academie en andere tijdelijke naschoolse projecten.”

 

Ten slotte geven de cultuurantennes nog advies aan de verschillende beleidsniveaus van de stad. Ze stelden vorig jaar voor ieder district (Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Hoboken, Wilrijk, Deurne, Ekeren, Merksem en Berendrecht- Zandvliet-Lillo ‘Bezali’) een lokaal cultureel beleidsplan op. “De andere taken van de cultuurantennes zijn sterk toegespitst op de lokale omstandigheden, aangepast aan de specifieke sterktes en zwaktes van het culturele veld en verenigingsleven”, vertelt Geert Gielis. Elk district heeft ondertussen een eigen cultuurantenne en zij weten als geen ander wat er nog ontbreekt in de lokale cultuur en kunnen zo een representatief overzicht bieden aan het stadsbestuur.

 

Ondertussen vinden steeds meer mensen de weg naar de cultuurantennes, die daarom hard blijven werken om de deskundigheid en herkenbaarheid verder uit te bouwen. Dit jaar zullen de cultuurantennes daarom een overkoepelend, stedelijk project opstellen. Verder blijven ze natuurlijk vooral bezig met buurtgerichte cultuurprojecten, zoals buurtfeesten, amateur-kunstenfestivals en workshops. De cultuurantennes willen bovendien graag iedereen leren kennen die in Antwerpen bezig is met kunst en cultuur. Dus als je schildert, muziek maakt, danst, acteert, in een vereniging zit of nog andere dingen doet, neem dan contact op met de cultuurantenne van jouw district. Zij zullen zeker openstaan voor al je ideeën en culturele plannen.

 

 

Meer informatie over de cultuurantenne van jouw district kan je vinden op de volgende website: www.cultuur.antwerpen.be/antennes. De cultuurantenne van het district Antwerpen, Geert Gielis, vind je in de Lange Gasthuisstraat, 2000 Antwerpen. Je kan bellen (03-201.35.05), faxen (03-201.35.11), of e-mailen cultuurantenne@stad.antwerpen.be.