peperige pasta met pecorino

pottenkijkers
08/11/2015

Haal je 'fat pants' uit de kast en dij uit met dwars in deze online vreet- en zuiprubriek voor mensen die het nét even anders doen. Mensen die houden van empirisch experimenteren, eetbaar exploreren en extravagant exposeren met een beperkt budget doch calorierijke fantasie. Als je bitch wil chillen, is het geen probleem, dan ga ik erheen, ik kom niet alleen, want ik heb kaas en peper, ik heb kaas en peper.

Dit gerecht uit Rome geeft perfect de drukke levensstijl van de Romein weer: het is simpel en snel. Voor de pasta “cacio e pepe” heb je slechts drie ingrediënten en vijftien minuten tijd nodig, perfect voor het einde van de maand wanneer je blut bent en al die deadlines opeens samenkomen.

 

Als het op de kaas aankomt lijkt het misschien gemakkelijk om naar een zakje voorgemalen poederparmezaan te grijpen, maar probeer aan de verleiding te weerstaan. Als je de kaas in een blok koopt en hem pas raspt wanneer je hem nodig hebt, gaat de kaas niet alleen langer mee, je bent er ook zeker van dat je geen gezouten zagemeel op je pasta strooit!

 

Ingrediënten voor Pasta Cacio e Pepe

2 normale porties (of 1 portie om middernacht nadat je die paper hebt ingediend)

  • zo’n 200 gr. pasta
  • twee goede handenvol geraspte Pecorino Romano of Parmigiano Reggiano
  • veel versgemalen zwarte peper, naargelang hoe heet je het wil
  • een snuifje zout

 

Kook de pasta in gezouten water tot deze net niet gaar is (zo’n twee minuten korter dan aangegeven op het pakje). Rasp de kaas op een bord en voeg er de versgemalen peper bij.

 

Schep de pasta uit het water en in een koude kom zonder ze te laten uitlekken; je hebt het water dat in de pasta hangt nodig om een romige saus te maken. Gooi dan de kaas en de peper bij de pasta, en roer er op los. Als de saus te droog lijkt, voeg er dan wat van het pastawater bij dat nog in de pot zit. Blijf roeren tot de kaas smelt!

 

Wanneer de kaas gesmolten is en de pasta omhuld is met een romige saus ben je klaar om te eten! Rasp er nog wat kaas over, en bestrooi het gerust met nog wat peper voor een extra kick.

 

Echt Italiaans comfort in een kom!