Robuust, de verpakkingsloze kruidenier

dwars doorheen Antwerpen
03/03/2015
🖋: 

Aentwaerpe gij zeh’ gah vör mij toch de stad waar as ek zen gebore.. En zo niet, dan ben je een Nederlander die hier studeert. Want dat is Antwerpen: studentenstad, maar ook modestad, koekenstad, havenstad en onze stad. De highlights van onze skyline zijn inmiddels voor iedereen al gekend. Maar voor wie eens graag van de vertrappelde toeristenweg dwaalt, weet dat er veel meer te ontdekken valt in de verborgen hoekjes en geheime steegjes van onze prachtige metropolis. Laat je met dwars meevoeren naar nog ongekende oorden en ontdek Antwerpen elke keer opnieuw.

De Zero Waste Shop van de 26-jarige Savina Istas bevindt zich aan Reyndersstraat 2. Savina is een Antwerpse en studeerde Verpleging en Duurzaamheidswetenschappen in Maastricht. Voor haar was het evident om in deze stad haar bijzondere winkel te starten. De winkel heeft het echte authentieke kruideniersgevoel. Met de houten groentenkisten buiten voor de ruit nodigt het zeer uit om eens naar binnen te gaan. Ook binnen veel hout en glas, uiteraard zoveel mogelijk duurzame materialen. Het draagt in ieder geval zeker bij aan de sfeer. Meest overbodige verpakking ooit: "een Cornetto die twee keer was verpakt. Dat soort fabricagefouten zullen helaas blijven voorkomen."

 

 

Na heel veel media-aandacht begint haar klantenkring nu vastere vormen aan te nemen. "Er komen nu iets minder klanten dan in het begin, het grootste gedeelte van de klanten bestaat uit mensen die al veel met duurzaamheid bezig zijn en hier naartoe komen vanuit een idealisme. Voorlopig blijft het voor een niche." Je zou denken dat een startende ondernemer niet genoeg van aandacht voor zijn of haar zaak kan krijgen, maar voor Savina werd het een beetje te gek: "het was wel nodig dat de media-aandacht afnam. Ik was het echt beu. Ik kan jullie nog net hebben. Ik krijg vaak de vraag hoe ik de toekomst zie, maar ik heb eigenlijk niet de tijd gehad om er over na te denken."

 

Op zich is het volgens Savina niet moeilijk om de houdbaarheid en hygiëne te kunnen waarborgen: "het werkt hier hetzelfde als bij speciaalzaken. De houdbaarheid van de verse producten is sowieso vrij beperkt. Verder verkopen we veel droogwaren." Als klanten eens spontaan binnenspringen dan is het geen probleem dat ze geen bakjes van thuis hebben meegenomen. Bij Robuust kun je glazen potjes en papieren zakjes kopen. Maar hoe zit het dan met de verpakkingen van de waren die naar de winkel gebracht worden? "de meeste worden hier per kilo of per 25 kilo binnen gebracht dus de hoeveelheid afval is dan aanzienlijk minder."

 

 

Hoe zit het qua verpakkingsafval bij Savina zelf? "Ik ga er zo ver mogelijk in, maak ook veel gebruik van lokale en seizoensproducten. Ik zet nog wel eens per week ook een vuilniszak buiten. Buiten de waren van mijn eigen winkel kan ik er ook niet altijd om heen." Het principe van de winkel was heel uniek, met Robuust was ze dan ook een pionier. Binnenkort opent eenzelfde soort winkel in Nederland: "Die winkel in Utrecht opent in mei, daar werken we nog niet echt mee samen. Dit concept: een speciaalzaak is logisch, want je moet de klanten wel helpen. Om een gehele supermarkt verpakkingsloos aan te bieden zonder klantenassistentie lijkt mij een rotzooi worden."

 

Studenten kunnen ook makkelijk duurzamer consumeren. "Ze kunnen beginnen naar hier te komen, dat is sowieso voordeliger omdat je precies de hoeveelheid kunt halen die je nodig hebt. Ook voor singles is dat fijn."