royale risotto

consumptie verplicht
03/06/2015
🖋: 

Haal je 'fat pants' uit de kast en dij uit met dwars in deze online vreet- en zuiprubriek voor mensen die het nét even anders doen. Mensen die houden van empirisch experimenteren, eetbaar exploreren en extravagant exposeren met een beperkt budget doch calorierijke fantasie. Vandaag pogen we een risotto recept te brouwen.

De periode van zuipen, smoren, onmaatschappelijk dansen en kebab voor ontbijt zou langzamerhand afgerond moeten zijn. Gun je krakkemikkig lijf wat detox nu de examens in het verschiet liggen.

 

Toon een beetje respect voor je overspannen lever en ruil het dagelijks gelurk aan de fles in voor een gezond glaasje rode wijn. Geef die tere longen wat ademruimte en ga ’s avonds een rondje wandelen in het Nachtegalenpark, in plaats van de zielige 500 meter naar de Stadswaag te strompelen. Probeer ten slotte eens aardig te zijn voor je verstoppend hart. We eten massa’s vlees, terwijl je deze kolossale hoeveelheden echt niet nodig hebt. Integendeel, je propt je slagaders vol met plakkerige zooi en riskeert zo infarcten. Doe daarom eens gek: eet een vegetarische maaltijd!

 

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 400g risotto
 • 250g kastanjechampignons
 • Blokje groentebouillon
 • Bladspinazie of veldsla
 • Kerstomaatjes
 • Granny Smith (of een andere groene) appel
 • Blok Parmezaan of Pecorino
 • 2 sjalotten en 1 teentje knoflook
 • Peper, zout, dragon, tijm
 • Organische rode wijn: Mesta Tempranillo
   

Verwarm een diepe pan op redelijk hoog vuur met wat olijfolie erin. Vul je waterkoker met een liter water. Doe het kokende water in een kom samen met het bouillonblokje en roer zodat er geen klonters meer zijn. Versnipper de sjalotten en plet de knoflook en laat ze even stoven. Gooi de risotto erin en zorg dat de korrels er glazig uitzien van de olie. Glimmen ze zoals het hoofd van Philippe Geubels? Dan mag de bouillon erbij. Zet de deksel op de pan en laat de risotto op zijn gemak het vocht absorberen.

 
Borstel de modder van de champignons af en snijd ze in de helft. Halveer de kerstomaatjes ook.
Tover je Granny Smith om in miniblokjes.

 

Bak de champignons in een beetje olie, in een goed hete wok en blus af met een scheutje rode wijn.
De risotto is klaar als ie voelt zoals ballen na het sporten: zacht en plakkerig. Smijt de champignons, kruiden erbij en rasp er een flinke hoop Parmezaan of Pecorino op. Om deze baksteen voor je maag iets te verlichten, produceer je best een salade met kerstomaatjes en appelstukjes voor erbij.

 

Schenk de Tempranillo in en wees trots op jezelf. Goed begin is het halve werk: zorg voor je lichaam net voor aanvang van de obscure examenperiode. Blaas nog even uit voordat je je weer moet opsluiten in Pandora’s doos.