Sporten op de UA: keuze genoeg!

01/11/2001

Eén oktober lijkt nieuwjaar wel: je staat op met een fikse kater want je hebt het einde van een fantastische tijd gevierd, kijkt vooruit naar maandenlange gevechten met cursussen en proffen, en midden al dit geweld hou je toch tijd over voor goede voornemens. Je zal altijd naar de les gaan, je centen proberen te sparen om toch eens fatsoenlijk met vakantie te kunnen, en je gaat iets aan je conditie doen.

Fitnessen, lopen, zwemmen, squashen, judo en weet ik wat nog meer. Al weken ben je op zoek naar een manier om collega-studenten te overtuigen mee te doen en ren je van de ene sportwinkel naar de andere om de perfecte outfit. Alleen, waar ga je het allemaal doen, wat ga je juist doen, en wat kost het allemaal? Omdat we weten hoe prangend deze vragen zijn, hebben we alles voor jullie even op een rijtje gezet, kwestie van toch één van die goede voornemens effectief in daden om te zetten.

 

Aan sportaanbod geen gebrek dit academiejaar; zowel op de UIA, het RUCA als op de UFSIA houden sportraden en -praesidia zich bezig met het volstouwen van een sportkalender 2001-2002. Daarin de klassieke evenementen, de steeds fel bevochten interfak-competitie en zelfs extra-universitaire activiteiten. Laten we vooral bij het begin beginnen: De Sportkaart, te verkrijgen bij het sportpraesidium van je eigen campus, is de eerste stap om überhaupt aan sporten te kunnen denken. Ze is vereist om aan de sportwedstrijden te kunnen deelnemen, om de zalen te gebruiken, en van de kortingen te kunnen genieten. Daarbij ben je meteen ook verzekerd voor het geval je tijdens de activiteiten iets moest overkomen, en dat alles voor 4,96 euro. Gewapend met je sportkaart kan je dan op de drie campussen terecht om je energie kwijt te spelen.

 

Sport op de RUCA-Campus

De campus die op sportgebied het meest in het oog springt is de Middelheimcampus van het RUCA. Een gigantische sporthal en sportterreinen zijn gastheer voor een enorm aanbod aan activiteiten, waarvan de meeste georganiseerd worden door Sportopolis. De enige adder onder het gras is dat Sportopolis los staat van de universiteit, en je dus nog zal moeten bijbetalen. Positief is dan weer dat je voor amper 15 euro een heel jaar van de faciliteiten kan gebruik maken (enkel voor de fitnessruimte betaal je nog 1,98 euro per keer), en dat betekent elke dag tot 18u bloed, zweet en tranen vergieten, calorieën verbranden en vooral niet op je kot zitten studeren. Zaalvoetbal, basket, volleybal, badminton, squash en tafeltennis kan je op jezelf organiseren, voor taekwondo, hiphop, karate ... kan je lessen nemen.

 

Sport op de UFSIA-Campus

Ook op de campus in het hartje van de Metropool komt de sportieve student aan zijn trekken. Tae-Bo (+ 1,25 euro per keer) en Trampoline op kop, staat UFSIA voor een heel gevarieerd aanbod aan zaalsporten, steeds op eenvoudig vertoon van sportkaart. Verder zijn er heel het jaar door competities badminton, basketbal, tennis, zaalvoetbal en volleybal. Voor paardrijden moet je bijbetalen, bridgelessen zijn gratis en in de loop van het academiejaar bericht de sportraad steeds weer nieuwe activiteiten op de sportvalven.

 

Sport op de UIA-Campus

De sportraad van de UIA heeft een heel gedetailleerde weekplanning uitgewerkt, en reservatie is voor de meeste activiteiten absoluut noodzakelijk. Hier springen vooral de tennisterreinen in het oog, naast de klassieke rij zaalsporten en de 12-urenloop in samenwerking met Stuwer-ASK.

 

Interfak-competitie

De enige competitie die de vergelijking met het wereldkampioenschap voetbal doorstaat, waarvoor studentenclubs een cantus willen verschuiven en decanen uit de bol gaan. De ultieme krachtmeting waar faculteiten elkaars vijanden worden en strijden om een plaats onder de sterren. Historisch zijn de gevechten, de emoties diep en echt. Wie de interfaktrofee binnenhaalt is een held, een god.

In zowat alle klassieke disciplines houden de drie campussen interfakwedstrijden. De punten, behaald in de verschillende disciplines, worden samengeteld tot er maar één winnaar overblijft, no time for losers, nietwaar Freddy?

De wedstrijdkalender ligt al klaar, en de inschrijvingen lopen al, dus wie erbij wil zijn moet zich haasten, uw sportpraeses zal u dankbaar zijn.

Ook supporters laten zich nooit onbetuigd op deze evenementen, en als studentenkrant zullen wij onze verplichting nakomen en ruim verslag uitbrengen van de belangrijkste wedstrijden.

 

Voor verdere informatie over het sportgebeuren aan de universiteit, kan je steeds terecht bij het sportpraesidium van je eigen campus.

 

Spectaculair

De BBL Futuris Karting Endurance is de eerste van de UA-activiteiten die echt tot de verbeelding spreekt. Al jaren zijn de karting-namiddagen van de drie campussen een gigantisch succes; dat in het licht van de eenmaking een gezamenlijke organisatie ontstond lag dus voor de hand. Hoofdsponsor BBL organiseert samen met de UA commissie Sport op dinsdag 20 november in de Indoor Racinghal een klassieke karting-uithoudingsrace: twaalf faculteiten in evenveel teams, zeven studenten per team, 150 minuten geronk en gefluit van laaghangende vliegmachientjes. Versterking en steun (naast die van een hele schare trouwe en fanatieke supporters) krijgen de piloten van hun eigen Bekende Vlaming en dat voor twee keer tien minuten. De rest laat zich raden: de winnaars gaan op reis, de verliezers mogen zich aan gratis vaten tegoed doen. Een absoluut niet te missen spektakel voor iedereen die iets heeft met verbrand rubber, helmen en razendsnelle rondetijden.