Televisiekijken bij de buren

Rewind
23/05/2011
🖋: 

Voor het bestaan van de commerciële televisie, internet en de marketingmachine van Studio 100 keken we massaal, en zonder ondertiteling, naar de televisieprogramma’s van onze noorderburen.

REWIND Het begon om zes uur ’s avonds. Bij het horen van de intro van Sesamstraat gingen je nekharen overeind staan en het komende uur zat je aan de beeldbuis gekluisterd. Na de avonturen van Pino en Ieniemienie keek je naar de idiote stunts van Roos en haar mannen in pastalapasta dit is de Villa. Het Jeugdjournaal zette nog even voor je op een rijtje waar er deze keer een dassennest was ontdekt of een kanarie was geëvacueerd. In romantische tijden waarin Wikipedia nog ver weg was, gaf het Klokhuis antwoord op je meest prangende vragen.

 

PLAY 1989 werd een kanteljaar voor de Vlaamse televisiekijkers. Door de oprichting van VTM lieten de Belgen de Nederlandse zenders voortaan links liggen. Ook verscheen er voor het eerst een pratende hond op televisie die de harten stal van menig televisiekijkertje. Daarna ging het snel. Studio 100 groeide uit tot het Walt Disney van Europa en de pratende hond werd vergezeld door kabouters, piraten en een giechelende clown. In 2006 werd Ketnet in het leven geroepen en voortaan hoefde de jonge kijker niet meer over de grens heen te zappen om van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te worden geëntertaind.

 

FAST FORWARD Vreemd genoeg zien we twintig jaar later hetzelfde fenomeen weer opduiken. Nadat de Vlaamse vijver enigszins was leeggevist, deed Studio 100 namelijk erg haar best om in Nederland een vette vis binnen te halen. De vangst van Josje zal dan ook niet helemaal toevallig zijn geweest. De volledig AN gesproken serie Amika, waarin alles super leuk is in plaats van kei graaf, doet hetzelfde vermoeden. Televisiekijken met de noorderburen kan dus weer net zo gezellig worden als vroeger.