Van de Kelder vooruit

Vande Lanotte en Von Trier incontournable
03/10/2013

Een nieuw academisch schooljaar breekt aan. Een nieuw begin voor velen onder ons. Zo ook voor Lien Van de Kelder. Als alumna in Rechten van de Universiteit Antwerpen breekt ze de culturele en politieke barrières van haar zijn open. Intellectueel eigendomsrecht, quoi? Ze staat op de loonlijst van de socialist der socialisten – sorry, Elio – Johan Vande Lanotte. Deens filmgenie Lars Von Trier castte haar in zijn nieuwe ophefmakende film The Nymphomaniac. Oh ja, ze is net mama geworden. Sofie Bastiaens en Fien Bosvoorde zijn dood. Leve Lien Van de Kelder!

Wat betekent Universiteit Antwerpen voor u?

Lien Van de Kelder De eerste kan. Goh, toen studeerde ik constant. Het eerste jaar heb ik TEW gestudeerd. Spijtig genoeg was dat niets voor mij, de keuze voor die richting was eerder beïnvloed door een vriend van mij. Bovendien was Rechten mijn eerste keuze dus ben ik het jaar erop van richting veranderd. Ondertussen ging voor mij de ontdekking met de stad Antwerpen van start. Ik ben afkomstig uit Reet, dus Antwerpen voor mij was 'de grote stad'. Het culturele leven en het studentenleven in Antwerpen vloeien hier in elkaar over. Nog meer dan in andere universiteitssteden. Ik had niet echt een vaste kroeg. Soms zat ik wel in De Prof, De Alma en de Hill-Diar, maar ik werkte op dat moment al fulltime voor VRT in Leuven dus echt veel tijd om op café te zitten had ik niet.

 

Absoluut. Een combinatie van studeren en naar de opnames van Vlaamse televisiereeksen gaan bleek geen probleem te zijn.

Van de Kelder Universiteit Antwerpen heeft me daarbij heel goed geholpen. Ik kreeg een kunstenaarsstatuut, waardoor het makkelijker te combineren viel. Echt veel naar de les gaan kon ik niet, dus alles moest in zelfstudie gebeuren. Ook VRT stond open voor die combinatie en schreef mij soms een maand uit de reeks tijdens de examens. Zonder de flexibiliteit van beiden, en de nota's van mijn medestudenten uiteraard, was het nooit gelukt. Ik ben daar nog steeds zeer dankbaar voor. Daaropvolgend verhuisde ik naar Leuven omdat het Erasmus programma er een ruimere keuze had. Hoewel die universiteit dichter bij mijn werk lag, kon ik nog steeds zeer weinig naar de les. Ik moest dus wel terug alle notities kopiëren om bij te benen. Ik wil nogmaals iedereen bedanken die me daarmee geholpen heeft (lacht). Niet echt een voorbeeldstudente, ik weet het, maar ik vond de combinatie het doorzetten waard.

 

pro deus ex

Toch een voorbeeldstudente die het geschopt heeft tot op het federale kabinet van onze Minister van Economie en Consumentenzaken, Johan Vande Lanotte. Een van de socialistische grootmeesters in ons Belgenland.

Van de Kelder Ik schreef mijn thesis over een onderwerp waarvoor het kabinet bevoegd is, vandaar. Eerst werkte ik twee jaar aan de balie in Brussel als stagiair, maar dat was niet echt mijn ding. Daarna heb ik een kleine twee jaar voor Deloitte gewerkt, wat boeiend was maar niet echt in mijn specialisatie (intellectueel eigendom- en auteursrecht) en nu werk ik dus vooral op auteursrecht, heel interessant dus.

 

Vande Lanotte was de logische overstap?

Van de Kelder De machtige pen van de auteurswet vasthouden. Zo’n kans kon ik niet laten liggen. Samen met een gespecialiseerd team de pen van de auteurswet mogen vasthouden. Professoren uitnodigen om naar het kabinet te komen. Samen aan de tafel zitten en brainstormen over wijzigingen aan de auteurswet met de mensen die je alle nodige kennis gegeven hebben, dat is echt fantastisch. Op 19 juli 2013 is er een voorstel tot wetswijziging in eerste lezing door de ministerraad gegaan, exact op het uur van de geboorte van mijn dochter.

 

Pardon?

Van de Kelder Ik heb tot het laatste moment gewerkt, want ik ben tien dagen te vroeg bevallen. Auteursrechten uitleggen aan de woordvoerster, om acht uur ’s morgens, tijdens mijn weeën in de arbeidskamer, was niet echt evident. Mijn eigen keuze natuurlijk, ik had ook gewoon mijn telefoon niet kunnen opnemen. Toen ik zei dat ik ging opleggen omdat ik aan het bevallen was, hoorde ik "wablief?!"(lacht).

 

U springt zelfs tijdens uw zwangerschapsverlof voor Minister Vande Lanotte in de bres. Zou u hetzelfde doen voor Burgemeester De Wever?

Van de Kelder Oei, daar ga ik geen uitspraken over maken. Ik woon in de stad Antwerpen. We zullen zien. Ik ben nogal geschrokken van de linkse reacties bij het moment van De Wevers verkiezing. Alsof er een oorlog uitbrak. Alsof de duivel zelve ’t Schoon Verdiep ingepalmd had. Ik antwoord daar liever niet op. Ik ga daar consequent in blijven.

 

Een ander heikel punt dan: de integratie van de Hoge Scholen en de Universiteit Antwerpen.

Van de Kelder Voor mij kan een dergelijke hervorming enkel positief zijn voor het totale onderwijs en het onderwijs in Antwerpen. De hiërarchie Universiteit - Hogeschool is jaren een punt van discussie geweest. De arbeidsmarkt focust zich steeds meer op ervaring en buitengewone talenten. De effectieve bijdrage binnen een bedrijf. De ervaring die een student tijdens zijn academische loopbaan vergaart, neemt een centrale positie in. Die scheiding lijkt me enkel een onnodig obstakel. Enfin, dat is mijn bescheiden mening. Ik ben te weinig ingewijd in het debat om daar een robuustere opinie over te geven.

 

Von Trier en Christus

Geen probleem. U hebt geen acteerdiploma behaald, doch speelt u mee in de nieuwe film van enfant terrible Lars Von Trier (The Nymphomaniac: een seksuele odyssee, nvdr.). Ook al heeft de media het allemaal een beetje opgeblazen.

Van de Kelder Inderdaad! Dat is wat ik zo lang aan het verkondigen ben. Ik zeg enkele zinnen, zie er vreselijk nerdy uit en verdwijn daarna terug in de massa. Ik ben absoluut geen katalysator van de intrige. Wie weet knippen ze me er op het laatste moment nog uit. Desondanks kan je een dergelijke kans niet links laten liggen. Wanneer een auteur van het statuut Von Trier beslist een film te draaien in het bescheiden België en audities organiseert, kan je niet anders dan toehappen. Gelukkig waren toen net de opnames van The Spiral afgelopen (Hans Herbots’ internationale crimiserie, nvdr.) en had ik een intensieve training British English achter de rug. Oog in oog staan met Charlotte Gainsbourg en Lars Von Trier is een fenomenale ervaring. Michaël Pas speelt dan nog Gainsbourgs man. Zot! Daarenboven is het imago dat opgehangen wordt van Von Trier ook onzin. Hij is heel warm voor zijn acteurs, voor zijn crew en voor zijn figuranten. Een lieve man die zijn stiel door en door kent.

 

Er zal toch wel wat van zijn rock-‘n-roll-imago kloppen. Een softcoreversie en hardcoreversie draaien, plus de film op kerstdag laten openen. Al die teerbeminde zieltjes toch!

Van de Kelder Ja, hij gaat zonder enige twijfel enkele mensen op stang jagen. Maar het is altijd uitkijken naar een nieuwe Von Trier. Het geheel is meer dan de som van de soms bewust choquerende elementen.

 

Naast Von Trier heeft u ook nog meegewerkt aan de interactieve misdaadreeks The Spiral. Plotsklaps werd het programma genomineerd voor een International Digital Emmy Award. Spijtig genoeg zijn jullie niet in de prijzen gevallen.

Van de Kelder Om genomineerd te worden voor de Oscars van de televisie is op zich al een hele eer. Het zou fijn zijn om aan een tweede seizoen te beginnen. De samenwerking tussen zes Europese productiehuizen heeft ervoor gezorgd dat we dergelijke kwaliteit op de markt hebben gebracht. Als je werkt met mensen die hebben gesleuteld aan The Fast & Furious, HBO-series en verscheidene Scandinavische topseries, is de kans groter dat de toekomst rooskleuriger wordt. Wie weet welke uitdagingen er nog allemaal op ons staan te wachten?

 

Uitdaging is misschien wel de rode draad doorheen het leven van Lien Van de Kelder. Uw passie is en blijft acteren. Echter heeft u nu een stabiele job bij het federale kabinet. Een job waar u ook door gepassioneerd bent. Gaat u blijven jongleren? Daarbovenop bent u net mama geworden.

Van de Kelder Auteursrechten is een mooie kruising tussen beide werelden. Voor mij is de situatie ideaal. Het zou een erg moeilijke keuze zijn, maar de vraag heeft zich in die tien jaar nog nooit gesteld en zal zich hopelijk ook nooit stellen. Enkel acteren zou ik moeilijk vinden. Ik wil bijblijven op vlak van auteursrecht en op dit moment werk ik heel graag voor Johan Vande Lanotte. Ik leer veel in deze job, en niet enkel op inhoudelijk vlak. Het is enorm boeiend om te zien hoe ons wetgevend systeem in elkaar zit. Tot nu toe werkt de combinatie uitstekend en ik hoop dat dat zo kan blijven. Mijn dochter opvoeden is op dit dit moment prioriteit, iets wat ik met veel liefde en affectie doe. Het enige wat echt belangrijk is.

 

We mogen ons dus niet verwachten aan een Christusachtige verrijzenis van Sofie Bastiaens in het nieuwe seizoen van Thuis?

Van de Kelder Mijn personage in Thuis is dood, dus dat is inderdaad geen optie. De andere combinaties ter harte nemen des te meer. (dochter Jeanne kirt op de achtergrond) Voilà, daar ga ik voor (lacht).