Wat zit er in de portefeuille?

het Marktsegment
25/09/2011
🖋: 

Je kan geen krant openslaan of het ene bericht over de aandelenkoers is al onheilspellender dan het andere. Investereerders reageren op regeringstoespraken of kredietbeoordeelaars verlagen schijnbaar zonder aanleiding de kredietwaardigheid. Hoor je het dan ook in Keulen donderen als men het heeft over flash crashes of schuldpapier? Iedere maand zal dwars, samen met CapitAnt, de werking van de beurs verduidelijken door het volgen van ons eigenste, compleet arbitrair samengestelde aandelenportefeuille.

Nu leest iedereen er bijna dagelijks over, maar wat is het juist, de beurs? Een aandelenbeurs is een organisatie waar kopers en verkopers elke weekdag aandelen verhandelen. Kopers proberen aandelen te kopen die hen een return zullen geven over een bepaalde periode, die opweegt tegen het genomen risico.

 

Bedrijven trekken naar de beurs om kapitaal op te halen. Dit kapitaal zal gebruikt worden om te investeren en het bedrijf te laten groeien. De kopers van de aandelen krijgen enkele rechten met betrekking tot het bedrijf. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op de aandeelhoudersvergadering stemmen over belangrijke beslissingen die de onderneming moet nemen. Ook geeft een aandeel recht op een dividend.

 

Aandelen worden gezien als een risicovolle investering, omdat de waarde van het aandeel op korte tijd heel sterk kan fluctueren. Ook delen de aandeelhouders het hardst in de klappen wanneer een onderneming failliet gaat. Zij verliezen namelijk hun gehele inleg, terwijl leveranciers en andere schuldeisers recht hebben op de activa van de onderneming.

 

De beurzen zijn de laatste jaren bijzonder volatiel geweest. Eerst de grote financiële bankencrisis, gevolgd door de Europese schuldencrisis. In de zomermaanden juli en augustus kreeg de Brusselse beurs een klap van 15 procent. De aandelenmarkten gaan er nu van uit dat de economie zich opnieuw in een recessie zal storten. Bedrijven staan laag gewaardeerd maar beleggers durven geen aandelen te kopen. Er komen nog spannende tijden aan voor de aandelenmarkten. Of de beurzen gaan stijgen of dalen is moeilijk te voorspellen. Wat we in elk geval wel weten is dat er nog bijzonder volatiele maanden aankomen.

 

Woordverklaring

  • Return: Verhouding tussen het rendement en de investering.
  • Dividend: Een deel van de winst dat de onderneming uitkeert aan haar aandeelhouders.
  • Volatiel: De mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel.
  • Recessie: Een algemene vertraging in economische activiteiten.
  • Gordon Gekko: Een immorele belegger in de Wall Street, een film uit 1987. Gespeeld door Michael Douglas.

 

Portefeuille

De komende maanden zullen dwars en CapitAnt de beursgang van volgende acht bedrijven opvolgen. Telkens zal CapitAnt haar met kennis van zake toelichten wat er met de aandelen aan de hand is. Deze portefeuille is door onze redactie willekeurig samengesteld. Tot spijt van aspirant-beleggers wordt enkel teruggekeken en niet geadviseerd.

 

Apple Inc. (AAPL): Amerikaanse multinational die elektronica en software ontwerpt en produceert.

 

Umicore (UMI): Antwerps bedrijf, dat zich specialiseert in de verwerking en raffinage van edelmetalen, katalysatoren en complexe metalen.

 

Telenet (TNET): Een van Vlaanderens belangrijkste leveranciers van analoge en digitale televisie, internet en telefonie met hoofdzetel in Mechelen.

 

AB Inbev (ABI): Grootste verdeler ter wereld van schuimend blond studentennat en vele andere brouwsels, met hoofdzetel in Leuven.

 

KBC (KBC): Belgische bankverzekeraar voor zowel particulieren als kmo’s. KBC is vooral actief in Centraal- en Oost-Europa en is gevestigd in Brussel.

 

Ageas (AGS): Belgisch-Nederlandse verzekeraar die tot 2008 het moederbedrijf was van Fortis. De verzekeraar is actief in Europa en Azië.

 

Nyrstar (NYR): Onderneming die ontstaan is door een fusie van het Australische Zinifex en het Belgische Umicore op het vlak van zink productie en verwerking.

 

Agfa-Gevaert (AGFB): Belgisch bedrijf uit Mortsel en wereldleider van analoge en digitale druktoepassingen en -software.