Erik Prince, CEO van Blackwater

De Snor van de Maand
19/10/2007
🖋: 

Elke maand looft dwars een snor uit aan wie zich succesvol de actualiteit in wist te werken. Wij nemen het op voor mensen die het soms wat hard te verduren krijgen maar toch het hart op de juiste plaats hebben. Zo’n mensen verdienen het warme, gezellige thuisgevoel van een heuse snor. Een gevoel dat zij verder kunnen dragen, naar andere harten, tot heel de wereld blij behaard is. Dan zal B-H-V een lachertje zijn, komt Goed Bestuur op de koffie bij de bingoclub en zullen de koontjes van blonde kindertjes rood glimmen.

Deze maand gaat de snor naar iemand met een internationale reputatie op het gebied van peacekeeping: Erik Prince, de CEO van Blackwater. “Blackwat?” hoor ik u al in koor denken en daar slaat u de bal mooi mis, beste lezer. Blackwater is een artisanaal bedrijfje dat in opdracht van George W. Bush jr. de orde in Irak helpt handhaven. Het staat in voor de bewaking van mensen die wel eens het gevaar lopen door een of andere gekke sjiiet de kop ingeslagen te worden. Tussendoor houdt Blackwater zich onledig met klusjes die te moeilijk zijn voor echte militairen. De troepen vol testosteron rijden met de jongeheer vooruit elk gevaar de weg af. Na de uren wordt er al eens wat liefde aan veertienjarige Iraakse dochters geschonken, en wie neemt dat de jongens van het huurlingenleger kwalijk met moeder de vrouw zo ver weg? Even onterecht zou het zijn om kritiek te leveren op het plundergedrag van Blackwater: tenslotte krijgen de heren maar een schamele duizend dollar per dag. Daar kan je in Bagdad niet eens mee op café.

 

Helemaal te dol werd het afgelopen maand, toen de verzamelde pers en een rits politici eisten dat Blackwater sito presto uit Irak zou vertrekken. Aanleiding was het neerkogelen van zeventien kei gevaarlijke burgers die – als ze niet gewoon aan het wandelen of autorijden waren geweest – vast wel een snood plan hadden. Dan vraag je natuurlijk om een kleine behandeling met meneer repeteergeweer. Iraakse mannen op straat eten je rauw, dat is bekend. Over de vrouwen wil ik het zelfs niet hebben.

 

Het is niet meer dan het recht van de sterkste: richt een bloedbad aan voordat iemand anders er aan denkt dat te doen. Zo werkt de natuur ook, en die is tenslotte door een dieu horlogier in elkaar gepuzzeld. Blackwater is sterk, en heeft het recht dus aan zijn kant. Erik Prince heeft er trouwens genoeg voor betaald tijdens de verkiezingscampagne van Bush, die andere peacekeeper.

 

Erik Prince krijgt de snor van de maand in deze moeilijke tijd waarin zijn bedrijf soms wat schuin bekeken wordt. Omdat hij een lans breekt in menig lastig kind en de wereld bevrijdt van potentiële terroristen (dat zijn die kerels van het Zinloos Geweld). Zo kunnen u en ik gerust slapen, wetende dat er een leger waakt over de wereld. Een leger dat niet terugdeinst en de confrontatie met de menselijkheid zelf durft aangaan. Erik Prince krijgt de snor omdat hij dwars leerde wat moed is.