Op zoek naar een geestverruimende ervaring?

05/02/2005
🖋: 
Auteur extern
Guido Van Hal

In welke mate gaat het studentenleven gepaard met het gebruik van alcohol? Gaat de student wel eens over de schreef als het op het gebruik van illegale drugs aankomt? In welke mate neemt de student zijn toevlucht tot medicatie om de examenperiode met “heldere” geest door te komen? En heiligt het doel wel de middelen?

Over deze en tal van andere vragen zullen onderzoekers en preventiewerkers van de Universiteit Antwerpen (UA), het Stedelijk Overleg Drugs Antwerpen (SODA), het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg VAGGA-Altox en de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) zich dit jaar buigen. In alle hogescholen en in de Universiteit Antwerpen wordt onder de studenten een grootschalig onderzoek gevoerd naar het gebruik van alcohol, medicatie en illegale drugs. Uniek in België! De Associatie van de Universiteit en Hogescholen Antwerpen en alle aangesloten instellingen staan achter dit initiatief.

 

Een vragenlijst werd uitgewerkt en via blackboard voor alle ingeschreven studenten van de Antwerpse hogescholen en universiteit toegankelijk gemaakt. De vragenlijst polst o.a. naar het middelengebruik, de vrijetijdsbesteding en de netwerken waarin studenten zich bevinden. Het betreft een duidelijke, eenvoudige en snel in te vullen vragenlijst. Aan alle deelnemers wordt een maximale anonimiteit gegarandeerd. De meerwaarde van het onderzoek hangt grotendeels af van de mate waarin de studenten deelnemen. Om daar een extra stimulans aan te geven, maakt al wie de vragenlijst volledig beantwoordt kans op één van de vele aantrekkelijke prijzen, zoals een digitale camera, een all-in-one-printer van Dell, een reisaanbod van Connections t.w.v. € 250,00 een fingerprint reader van Microsoft, abonnementen op Knack en Newsweek, cinematickets, enz.

 

Eind 2005 worden de onderzoeksresultaten bekendgemaakt. Deze resultaten worden nadien vertaald in concrete preventie-initiatieven in de Antwerpse hogescholen en universiteit. Je hoort er ongetwijfeld nog van.

 

 

Meer info op www.ua.ac.be/blackboard