over katers, kotsen en cantus

24/04/2015

Iedereen heeft er wel iets over gezien, gelezen, of zeker toch gehoord: na Gent en Leuven heeft nu ook Antwerpen een Beiaardcantus achter de kiezen, en dwars was van de partij. Met een opkomst van meer dan tweeduizend man en tweehonderd leeggezopen vaten bier, lijkt Antwerpen weer stevig op de kaart te staan als volwaardige studentenstad.

prosit illuminati

Cantussen zijn een traditie die teruggaat naar het ontstaan van de studentenclubs, zo’n 400 jaar geleden. Gezien de hoeveelheid alcohol is het niet verwonderlijk dat men gezellig met z’n allen liederen ging brullen. Dat dit soms uitdraaide op niet erg geciviliseerde situaties is ook geen verrassing. De strikte regels van een cantus, zoals veel andere symboliek in het traditionele studentenleven, komen van de geheime vrijmetselaarsbewegingen. Of de Illuminati zelf ook cantussen organiseren? Dat is geheime informatie waar zelfs dwars niet aan raakt.

 

De eerste massacantus in België vond plaats in 1994 in Gent. Het was een samenwerking van drie studentenverenigingen om na slechte publiciteit het Gentse studentenleven weer in een beter licht te plaatsen. De cantus kwam in de pers door een massale opkomst van wel zeshonderd studenten! In 2011 moest men dan ook verhuizen naar Flanders Expo omdat het Sint-Pietersplein niet meer groot genoeg was. Leuven, Kortrijk en Roeselare waren Antwerpen ook nog voor, maar misschien is het goed dat ’t Stad nieuwe concepten eerst grondig laat uittesten door 'die van de Parking'.

 

Beiaardcantus Antwerpen 2015 (© Julie Jeunen | dwars)

 

ad sedes

Het is iets voor vijven op de dag van de cantus. Na een massale stormloop enkele weken geleden waarbij meer dan tweeduizend tickets aan recordsnelheid zijn verkocht, maakt een groot deel van de Antwerpse studenten zich klaar om eens goed de bloemetjes buiten te zetten. Een stralende zon schijnt over de Groenplaats, waar tafels in corona's opgesteld staan. De sfeer is opgewonden en overal zijn er clubtruien, labojassen en linten te zien, en niet alleen van Antwerpse clubs.

 

De deuren gaan open en na een kleine opstopping en wat gedrang baant de massa zich een weg naar binnen, waar ze zich met enige moeite over de tafels verdeelt. Het Io Vivat, traditioneel het eerste lied van een cantus, wordt ingeleid een ingezet door rector Alain Verschoren, die terloops laat vallen dat een massacantus aan de Schelde toch nog een ander paar mouwen is dan één aan de Dijle.

 

Beiaardcantus Antwerpen 2015 (© Julie Jeunen | dwars)

 

De cantus wordt voorgezeten door de praesessen en cantoren van de vijf organiserende clubs, beginnende met de Wikings. De sfeer zit er snel in met enkele traditionele topschijfkes. Sommige liederen worden begeleid door de beiaard in de kathedraal, terwijl en orkest de anderen ondersteunt. Omdat men op een cantus normaal gesproken zonder begeleiding zingt, is het soms even zoeken naar het juiste ritme, maar er wordt meegezongen en gedanst over de hele Groenplaats.

 

De clubs van buiten Antwerpen vaardigen hun praesessen af, om mee te dingen naar de titel van 'snelste ad'er van de Parking'. Clubs gaan in hun geheel op tafels staan om de wedstrijd gade te slaan en eventueel de winnende praeses en club uit te joelen. Omdat het onmogelijk is om kleinere drankspelen te doen met een publiek van meer dan tweeduizend man, was dit een leuk alternatief. Later op de avond wordt dit nog eens overgedaan om de 'snelste ad'er van ’t Stad' te kunnen kronen.

 

Beiaardcantus Antwerpen 2015 (© Julie Jeunen | dwars)  Beiaardcantus Antwerpen 2015 (© Julie Jeunen | dwars

 

cantus ex, tempus in

Op het moment dat de hamer valt en de pauze ingaat, is het een stormloop naar de zeven dixies aan elke kant van de Groenplaats. Ondanks het feit dat er doorheen de hele cantus gewoon naar de wc gegaan kon worden, lijkt het alsof alle tweeduizend man op hetzelfde moment hun blaas moeten legen.

 

De tempus, of pauze, duurt langer dan normaal, en sommige mensen worden onrustig. Aan enkele tafels breken schermutselingen uit, die al gauw uiteengehaald worden door vrienden en bezorgde mede cantussers. Niets ongewoons, maar zeker een van de redenen dat cantussen vaak negatief in de pers komen. Heethoofden en alcohol gaan nu eenmaal niet goed samen. Ook de ongeschreven regel geen voordrink te houden voor een cantus, wordt soms door volledige clubs in de wind geslagen, wat voor de nodige chaos zorgt.

 

Beiaardcantus Antwerpen 2015 (© Julie Jeunen | dwars)  Beiaardcantus Antwerpen 2015 (© Julie Jeunen | dwars)

 

knokeltje voor meneer de burgemeester

In het tweede deel is er een erg speciale gast: onze burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, kwam delen in het feestgedruis. Zoals het betaamt als er een prosenior of ex-praeses binnenkomt, wordt de eerste strofe van het Io Vivat hernomen, waarna de burgemeester de corona toedrinkt en zelf ook zijn pint ad fundum leegdrinkt. Zulke dingen verleer je blijkbaar niet. Voor hoeveel de gesigneerde codices worden verkocht op Ebay is nog niet bekend.

 

Een tweede tempus komt er niet, maar een cantus die om 22 uur eindigt, laat nog genoeg tijd over voor verschillende afterparty’s in studentencafés over de hele studentenbuurt. Iedereen feest dan ook stevig door tot in de vroege uurtjes. De eerste beiaardcantus van Antwerpen lijkt een razend succes, en het ons verbazen als het hierbij bleef.

 

Beiaardcantus Antwerpen 2015 (© Julie Jeunen | dwars)