Ter land, ter zee, maar vooral in de vijver

De gocartrace op campus Middelheim editie 2011
26/04/2011
🖋: 

De laatste woensdag voor de paasvakantie, dat betekent al bijna drie decennia één ding aan de buitencampussen: een lesvrije namiddag. De reden is duidelijk: een heuse gocartrace tussen de verschillende studentenverenigingen. Op 6 april troepten weer honderden studenten samen aan het rectoraal gebouw op Campus Middelheim. De zon schijnt en de eerste zomerse taferelen vormen het decor voor de gocartrace 2011.

De gocartrace is een klassieker onder de studentenactiviteiten. Als sinds 1984 strijden de studentenclubs van kringraad aan de buitencampussen al fietsend tegen elkaar. “Dit is echt uniek en vooral jaar na jaar een succes”, zegt Sten, praeses van ASK-Stuwer. Daags voordien doorkruiste de studentenkoepel per vrachtwagen het Vlaamse land. Aan de kust werd een arsenaal aan gocarts opgepikt. “Iedereen heeft dezelfde, zo strijden ze allen met gelijke wapens”, voegt Sten er nog aan toe. De clubs doen het vooral voor de eer, al gaat het podium er met een aantal gratis biervaten aan de haal. Wat dan weer een leuke opsteker is voor een studentenvereniging.

 

Drie, twee, één, af!

De opzet van race is eenvoudig. Als in een Formule 1-wedstrijd leggen de studentenverenigingen elk afzonderlijk én met dezelfde bolide een kwalificatieronde af om een zo goed mogelijke plaats op starting grid af te dwingen. Daarna volgen twee manches van 1 uur waar alle ronden worden opgeteld. De club die na twee manches de meeste ronden heeft afgelegd, wint. Jarenlang beheerste Campinaria deze discipline, maar sinds vier jaar moeten ze lijdzaam toezien hoe K.D.A. er steevast met de scalp vandoor gaat. Emiel, praeses van Campinaria, hoopt dat er dit jaar verandering in komt: “Graag zouden we dit jaar ‘de Grote Drie’ winnen. De Interfac en de 12-urenloop mogen geen probleem vormen, maar na vier jaar moeten we de gocartrace gewoon winnen.”

 

De kwalificaties zijn waanzinnig spannend. Zenuwachtig wordt aan het bierkraam van Campinaria geluisterd naar de tijden. “Derde plaats: K.D.A. met 1 minuut, 10 seconden en 75 honderdsten”, wordt omgeroepen. “De tweede heeft maar 65 honderdsten achterstand op de eerste. Als tweede met 1 minuut, 9 seconden en 84 honderdsten ... Demetris!” De eerste plaats bij start is al binnen. Dat resultaat wordt bij Campinaria met licht gejuich onthaald. Aan het kraam van K.D.A. blijft men rustig bij een plaats op tweede startrij. “Het licht dichtbij elkaar”, zegt K.D.A.-praeses Carmen. “Dit is een belangrijke dag. De voorbije jaren hebben we altijd gewonnen, dus zijn we favoriet.” We willen weten of ze speciale voorbereidingen hebben genomen. “Nee, we zijn enkel een paar maanden geleden beginnen spinnen”, antwoord ze. Dan vragen we ons af wat K.D.A. zou doen als ze zich wél zouden voorbereiden.

 

Iedereen rept zich naar starting grid, waar de meisjes van ASK-Stuwer fungeren als pitspoezen. Rector Verschoren daalt even van zijn schoon verdiep af om de start te geven. Ze gaan er met een razende vaart vandoor, op naar de eerste gevaarlijke bocht naar rechts. De chicanes ten spijt verandert er in het begin van de wedstrijd niets in de kop van de koers. K.D.A., voorzien van enkele geoefende fietsers, zet druk op Campinaria en Demetris. Rondenlang weigeren ze een pitstop en bijhorende wissel in de gocart te gebruiken.

 

Pech voor Demetris! Pech voor Demetris!

Niet alleen de snelsten krijgen een prijs. ‘Ter land, ter zee en in de lucht’-gewijs is er ook een originaliteitsprijs voor de mooiste kar. Die gaat terecht naar Biomedica voor hun gocart vermomd als Herbie. Voorts zijn prijzen voor de beste supporters, Diefka, en voor de beste cheerleaders, Fabiant. Tijdens een van de dansjes zijn we dan ook even afgeleid van de race. Als het leiderstrio anderen beginnen te dubbelen zet K.D.A. de eerste manche naar hun hand. Met een schitterend manoeuvre gaat K.D.A. van de derde plaats naar de leiding: een flitsende versnelling langs rechts voorbij Demetris en Campinaria, die achter een gedubbelde vastzitten.

 

Een ronde later is er nog meer onheil voor Demetris: plots begeeft de ketting het. Het kleinood ligt te glimmen in de zon. De Bio-Ingenieur in spe staat verweest op het parcours met zijn armen te zwaaien. De omroeper van studentenclub Odin schreeuwt het uit: “Pech voor Demetris! Pech voor Demetris!” Belangrijke minuten gaan voorbij vooraleer ASK-Stuwer Demetris een nieuwe gocart ter beschikking stelt. “We voorzien altijd een vijftal extra gokarts”, weet Sten ons te vertellen. Dit jaar lijkt de schade mee te vallen, slechts één gocart zal het niet meer kunnen navertellen. Na de eerste manche heeft K.D.A. één ronde voorsprong op Campinaria. Demetris heeft veel goed te maken. De rest van het pak rijdt enkel nog voor de ereplaatsen.

 

Gooi hem in de de vijver!

Bij de tweede manche start men in de tegengestelde volgorde. K.D.A. als laatste, Campinaria als voorlaatste enzovoort. Bij de start gaat de Kring der Alchemisten er als een gek vandoor. De concurrentie mag zeker niet terugkomen. In de derde ronde gaat het voor UFKA volledig mis. Hun gocart, versiert als een legerjeep, raakt nog net de curbstone, vliegt in de lucht en land op haar flank, als was het een episode van ‘The A-team’. Iedereen komt er met de schrik vanaf. Bij Demetris baalt praeses Cédric nog een beetje. “Die kettingbreuk kan ons wel eens zuur opbreken”, zucht hij, “Voorts zal er aan die afgetrainde K.D.A.-coureurs weinig te doen zijn”. Zelf rijdt Cédric niet meer mee. “Sinds ik praeses ben ging het snel bergaf met mijn conditie. Ik zou mijn club geen dienst bewijzen door mee te rijden.”

 

In de pitstraat is men bij K.D.A. al stilaan zegezeker. “Straks gaan zowel de sport- als de echte praeses de vijver in”, klinkt het daar. Zoals de traditie het voorschrijft wordt de sportpraeses van de winnende vereniging in vijver voor het rectoraal gebouw gegooid. Naar het einde toe is de spanning te snijden. K.D.A. is niet meer zo superieur als in de eerste manche, Demetris lijkt ontketend en Campinaria wil maar niet kraken. Nagelbijtend is het afwachten op de officiële uitslag. De eerste drie hebben slechts een verschil van twee ronden. Dan doen de mannen van Odin weer hun werk. “Op de derde plaats met 87 ronden: ... Campinaria!” Bij hen wordt er binnensmonds, blasfemisch gevloekt, alweer geen winst. Dan gaat de cérémonie protocolaire verder: “Op slechts één ronde van de winnaar met 88 ronden: Demetris.” Terwijl men daar terugdenkt aan die dekselse kettingbreuk wordt Cédric toch in de vijver gekieperd. “Gooi hem in de vijver!”, roept men luid. K.D.A. dat voor het vierde jaar op rij de gocartrace wint springt dan maar voltallig in de vijver. De zomerse temperatuur duurt nog enkele uren voort. Waardoor gocartrace automatisch voortvloeit in de aansluitende Crash-TD. Na alweer een geslaagde editie, beginnen wij alvast te trainen voor volgend jaar.