toekomstplannen

01/02/2004
🖋: 
Auteur extern
Marleen Smeyers

Wie dacht dat Antwerpen met een vermoeide zucht haar kroontje naast zich neer zal leggen op 23 april 2005, heeft het mis. Haar grootste projecten zullen dan pas schitteren! Op de laatste dag van ABC2004 nota bene, zal de nieuwe Centrale Openbare Bibliotheek worden geopend. Welke schone het lintje zal mogen doorknippen is voorlopig onbekend, maar we kunnen wel al eens bekijken wat er zo speciaal zal zijn aan deze bibliotheek, die gehuisvest wordt in het Permekegebouw aan het De Coninckplein. Inderdaad, we zullen een beetje verder moeten wandelen dan de Lange Nieuwstraat. Het tweede prestigieuze project brengt ons naar een andere buurt: Het Eilandje. Vele studenten komen hier slechts in nachtelijke en beschonken toestand. Binnenkort zullen zij hopelijk de troeven van dit lichtjes vergeten stadsdeel bij daglicht ontdekken. Het Stadsarchief, dat momenteel in de Venusstraat ligt, wordt verhuisd naar Het Sint-Felixpakhuis op Het Eilandje. Alweer verder wandelen.

Velen reageren nogal verbaasd op de locatie van de nieuwe bibliotheek. Daar moet wat achterzitten. Precies. Hoewel de buurt ten Noorden van het Centraal Station zijn beste tijd lijkt te hebben gehad, was dit vroeger één van de meest levendige buurten van de stad.

 

De nieuwe bibliotheek is een onderdeel van het plan om de buurt te herwaarderen. Het designcentrum De Winkelhaak dat er recent geopend werd, is alvast een schot in de roos. Het Permekecomplex, vroeger een garage, leent zich uitstekend tot zijn nieuwe bestemming. In 2001 besliste de stad hier een nieuwe bibliotheek in te richten, die grootser, mooier, klantvriendelijker en vooral veel moderner zou zijn dan de oude bibliotheek. Maar dat is niet alles wat dit gebouw zal herbergen: er komt ook een ontmoetingscentrum, plaats voor allerlei activiteiten en socioculturele evenementen.
Ook de plannen met het Sint-Felixpakhuis zijn onderdeel van een groter project. Het Eilandje kan best een opkikker gebruiken, en het wordt er ééntje van formaat. Het pakhuis is sinds 1976 een historisch monument en zal de toepasselijke naam FelixArchief krijgen.

 

Dit enorme gebouw, dat vroeger een opslagplaats voor scheepsgoederen was, strekt zich uit van de Oudeleeuwenrui tot aan de Godefriduskaai. Hier is duidelijk meer plaats dan voor ‘het geheugen van de stad’ alleen. Voor de magazijnen – die 40 km archief zullen bevatten – wordt het grootste deel van het gebouw voorzien. Op de bovenste verdieping komt een bijhorende leeszaal en zullen er een tentoonstellingsruimte, een aula, vergaderzalen en cafetaria worden ingericht. De andere stadsdiensten zullen hiervan gebruik kunnen maken.

 

Het pronkstuk van dit gebouw bevindt zich op het gelijkvloers: een prachtige binnenstraat. Het zal een Boekenstraat worden, één van de wildste dromen van ABC2004. Verschillende literaire organisaties, zoals Het Fonds voor de Letteren, Behoud de Begeerte en Villa Kakelbont zullen er gehuisvest zijn. Bovendien komt er in de Boekenstraat een filiaal van de bibliotheek, een extra grote boekhandel en een literair café voor al wie dorst krijgt van zoveel boeken.
Dit alles zal klaar zijn in 2005; maar je kan eerder al een bezoekje brengen aan de tweedehandsboekenbeurs, die tijdens ABC2004 in het pakhuis zal plaatsvinden.