Topsport op de UA

Tussen tackle en toga
06/03/2005

Op zoek naar sportief talent op de UA ontmoetten we Jared Ruymaekers, student 2e kandidatuur Rechten en een beloftevol verdediger van voetbalclub KSK Beveren. Om beiden te kunnen combineren geniet Jared van een topsportersstatuut.

Het eerste elftal van Beveren wordt voornamelijk bezet door Ivorianen die overkomen van de voetbalschool van Jean-Marc Guillou in Abidjan, wat het doorstoten tot de A-kern als jeugdspeler moeilijk maakt. Waarom koos je toch voor Beveren?

Jared Ruymaekers Ik voetbal al sinds mijn 5 jaar met vrienden op de pleintjes rond de Freethiel, waar ik 200 meter vandaan woon. De keuze voor een opleiding bij Beveren was dan ook vanzelfsprekend. Maar nu ik de stap heb gezet tot belofte, dringt die kwestie zich meer op. Aangezien de samenwerking met Guillou over een jaar eindigt, worden er gesprekken gestart tussen het bestuur en onze trainer (Theo Custers, nvdr.) over de speelkansen voor de jeugd in de toekomst. Daarom heb ik er wel vertrouwen in. Velen vergeten ook de voordelen van een dergelijke samenwerking. We leren enorm veel van de techniek waarover die Ivorianen beschikken.

 

Wat zijn tot nu toe de mooiste momenten uit je prille voetbalcarrière?

Ruymaekers Enkele jaren geleden hebben we de finale gespeeld van het Nike-tornooi in Amsterdam, met topploegen als Ajax, Feyenoord en Austria Wenen. We verloren van Bochum. Nog een mooi moment was de galawedstrijd tegen Arsenal afgelopen zomer. Ze speelden weliswaar met een veredeld B-elftal maar aantreden tegen jongens als Flamini, Lauren en Van Persie blijft een unieke ervaring.

 

Wedstrijden van dat kaliber moeten je toch min of meer een idee geven van je kwaliteiten. Als je het niveau aankan, lonkt de droom van een grote carrière dan niet?

Ruymaekers Iedere voetballer droomt ervan om bij een grote club als Barcelona, AC Milaan of Manchester United te spelen. Door hard te blijven trainen, hoop ik vooruitgang te blijven maken. Een carrière bij een eersteklasser in België is daarbij mijn doel. Er zijn genoeg voorbeelden van jongeren die te snel te hoog grijpen, door bijvoorbeeld op hun achttiende naar een Nederlandse club te gaan. Ze hopen daar een betere opleiding te krijgen, maar geven er hun studies en familie in België voor op. Velen keren nadien gedemotiveerd terug met het besef niet goed genoeg te zijn. Ik blijf dus ambitieus, maar realistisch...

 

Heb je om die redenen gekozen om je voetbalcarrière te combineren met een zware universitaire studie als Rechten?

Ruymaekers Zeker, een voetballoopbaan bevat immers zoveel onzekerheden. Niet alleen moet ik nog bewijzen dat ik het niveau aankan, ook blessures kunnen roet in het eten gooien. Een diploma Rechten geeft mij een mooi alternatief.

 

Valt het je niet zwaar de studies en het voetballen te combineren?

Ruymaekers Het is zwaar, maar niet onmogelijk. Het topsportersstatuut is daarbij een grote hulp. Wanneer ik lessen mis door trainingen of wedstrijden, kan ik bijlessen aanvragen. Ook examens worden verplaatst wanneer ze samenvallen met wedstrijden. De UA doet haar uiterste best om het voor ons, topsporters, mogelijk te maken studies en sport te combineren.

 

Kan je met je drukke schema genieten van studentikoze activiteiten zoals TD's en cantussen?

Ruymaekers Toch wel, ik ga geregeld uit met vrienden en tussen de middag zit ik al eens in Kassa 4. De club vraagt ons wel om niet te veel te drinken en de dagen voor een wedstrijd wat meer te rusten. Maar ik voel me zeker een volwaardig student.

 

Bedankt, Jared. Veel succes met je voetbalcarrière en met je studies. En als alles wat meezit zien we je binnen enkele jaren bij de Rode Duivels.