AI VERVANGT STUDENTEN

satire

20/05/2025

's Ochtends collectief afzien in een examenlokaal is niet langer van deze tijd. De universiteit heeft de toekomst omarmd en kondigt aan dat vanaf 2026 alle examens afgelegd worden door artificiële intelligentie. “Studenten maken al massaal hun schrijfopdrachten met behulp van AI; waarom zouden de examens dan achterblijven?”

“Velen maken zich zorgen of AI dit wel kan,” zegt een persverantwoordelijke, “maar daar is al over nagedacht. Om op examenvragen te antwoorden is de AI getraind op ingediende examens uit het verleden. Daar zijn de studenten zelf impliciet mee akkoord gegaan door de antwoorden op te schrijven en in te dienen.” Ik vraag of dat wel telt als toestemming, aangezien examens moeten worden ingediend. “Niemand heeft je verplicht die examens in te dienen; je had gerust ergens anders kunnen studeren.”

AI kan dus de examens invullen, maar is er zelfs een reden waarom we dat zouden willen? “De belangrijkste reden is dat AI nu al het merendeel van de schrijfopdrachten maakt. Zelfs tijdens onderzoek ontdekken studenten dat veel academische teksten door AI geschreven zijn. Online zijn AI-kunstwerken met 6 vingers per hand alomtegenwoordig; AI is niet meer weg te denken. Aan UAntwerpen vinden we niets belangrijker dan hip blijven, dus we moeten zeker mee in deze trend. Bovendien is het praktisch nodig: de gemiddelde student is zo afhankelijk van AI dat een correcte zin vormen zonder hulp bijna onmogelijk is. Dan hebben we het niet eens over hun handschrift.”

De universiteit beweert ook dat deze maatregel een hoop papier bespaart en dus beter is voor het milieu. Hierbij moet echter gezegd worden dat AI zoveel energie verbruikt dat de netto-impact van deze maatregel negatief zou zijn voor het milieu. De universiteit antwoordt daarop dat ze meer zonnepanelen zal plaatsen ter compensatie. Het wordt gênant stil wanneer we erop wijzen dat zonnepanelen slechts 5 procent van de nodige energie zouden voorzien als alle daken volledig bedekt zouden zijn en de zon optimaal schijnt.

“Een laatste grote reden,” gaat de woordvoerder verder, ”is dat niemand gelukkig wordt van ’s ochtends opgehokt zitten in een lokaal waar de lucht meer angsthormonen dan zuurstof bevat. Studenten en personeel krijgen daar alleen maar stress van. Ook ons budget lijdt daaronder: toezichthouders en verbeterende proffen moeten betaald worden. Wanneer AI het examen aflegt en verbetert, is er daarvoor geen personeel meer nodig. Dan kunnen ze hun tijd beter besteden – zoals aan het zoeken van een nieuwe job zodra we hen ontslaan door besparingen.” Wie weet mag AI binnenkort ook ons diploma ontvangen – het is tenslotte AI die al het werk doet.

Lijkt dit op de toon en insteek die je in gedachten had, of wil je dat ik het artikel nog wat absurder, bijtender of juist subtieler maak?