alle cijfers die je niet op SisA vindt

01/07/2017
Cijfers
🖋: 

Studenten worden massaal gemotiveerd en gesteund voor en tijdens de examens, maar wat erna? Wat zijn de bijwerkingen? Wat is ‘the aftermath’? Letterlijk dan, want ik som voor jou alle cijfers op die je niet op SisA vindt.

het meest opvallende cijfer: het lichaamsgewicht

Ik verdeel studenten wat betreft eetgewoonten tijdens de examens graag in twee groepen, namelijk de boefkickers en de hongerstakers. De boefkickers, de binge-eaters, de ‘ik-eet-mijn-verdriet-weg’ of ook wel de ‘ik-eet-mezelf-wat-moed-in’ zijn zowat mijn opponenten. Ze doen als het ware aan een ‘reverse diet’, zoveel mogelijk eten en liefst zo vettig, zoet en ongezond mogelijk.

Ik reken mezelf eerder tot de hongerstakers, niet in de letterlijke zin van het woord natuurlijk. We hebben het niet over de rode en groene jasjes, de vuurkorven en het gezamenlijk scanderen van slogans, nee. De hongerstakers zijn die studenten, die ondanks jaren ervaring, toch nog steeds zo onderhevig zijn aan stress. Onze maag krimpt als het ware bij elkaar, waardoor het voedsel geen weg naar beneden vindt. Door mijn lidmaatschap van deze groep verloor ik deze examenperiode zeven kilo.

Ik ben niet de enige, zo blijkt. Ihsane Chioua Lekhli, VRT-journaliste en presentatrice van De Zevende Dag, zei ooit bij De Slimste Mens Ter Wereld dat ze nooit voor de opnames eet; dat zou haar geest scherp houden. Nog niet overtuigd? Wel, uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat hoe ‘dikker’ studenten worden, hoe minder punten ze halen. Tijd om dus van strategie te veranderen.

 

studeren met de kilo

Wij, studenten, durven wel eens te overdrijven wanneer we zeggen dat het ‘pokkenveel’, ‘niet te doen’, ‘massa’s pagina’s’ … is. Nu, ik moet toegeven, ik maak me er zelf ook zondig aan. Ik ga dan voornamelijk voor de uitdrukking ‘dat is hier niet meer studeren per pagina, maar per kilo’. Ik nam de proef op de som, gooide al mijn geliefde cursussen van dit semester op een wankele stapel en zeulde het naar de weegschaal in de badkamer. (Ik weet het, ik had even goed de weegschaal naar mijn kamer kunnen brengen.) Heeft er zich trouwens ooit iemand afgevraagd waarom je eerst eens op die weegschaal moet gaan staan alvorens je je werkelijk kan wegen? Verschrikkelijk als je die immense stapel boeken wil wegen! Na enkele pogingen ben ik er toch in geslaagd en kwam ik tot een totaal van 9,5 kg. Ik denk dus dat ik met recht en reden spreek als ik zeg ‘ik studeer per kilo’, ook al heb ik misschien wat overbodige notities meegewogen.

 

wegen de laatste loodjes echt het zwaarst?

Wat een dijk van een cliché, maar ik moet toegeven dat dat laatste er mentaal wel altijd te veel aan is. Ik vroeg me af of het laatste vak ook letterlijk het zwaarste was. Wel, nu ik hier toch met heel m’n stapel boeken tot in de badkamer ben gesukkeld, neem ik voor jullie met plezier de proef op de som. Dus, wegen de laatste loodjes echt het zwaarst? Nee. Sterker nog, mijn laatste vak was letterlijk het minst zware vak met een gewicht van een kilo. Het zwaarste vak was het derde vak met een mooi gewicht van 2,7 kilo.

 

surfen op de hittegolf

Alsof examens nog niet uitdagend genoeg zijn op zich, twijfelde Moeder Natuur om in de week van 19 juni een hittegolf op ons land los te laten. Voor een goed begrip heb ik even opgezocht wat zo’n hittegolf nu precies is, want ook na de examens blijven studenten leergierig. Er is sprake van een hittegolf als het vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden is, waarvan drie boven de 30 graden. En jawel, donderdagochtend (22 juni) kondigde het KMI aan dat er officieel sprake was van een hittegolf in België. Gelukkig was dit de laatste tropische hitte die tijdens de examens over ons land zou trekken. Een nieuw record van langste hittegolf bereikten we hier echter niet mee. Dat werd namelijk gevestigd in 1976, toen het 17 dagen op rij meer dan 30 graden was.

Het KMI vreesde tijdens deze hittegolf voornamelijk voor de impact op de landbouw en mogelijke watertekorten in West-Vlaanderen door het gebrek aan regen. Deze aanhoudende warmte had ook gevolgen voor de studenten: gekookte en gebraden hersencellen, vapeurs en zwemvijvers van zulke omvang dat je er bijna zelf een duik in kan nemen, een gigantisch verlangen naar een zwembad dat je nooit hebt gehad, zo veel liters water drinken dat je bijna begint te twijfelen of je geen olifant bent (die kunnen trouwens 200 liter water op) … Laat die dure vliegtickets naar Ibiza, Turkije, Saudi-Arabië, Egypte of waar dan ook, maar zo. Je kan in België gerust van dezelfde temperaturen genieten. Ik denk dat ik even ga ‘overzomeren’ aan de Noordpool …

 

De cijfers die je wél op SisA vindt, kan je binnenkort online raadplegen. Wij duimen!