close: zuiver als goud

close-up

04/12/2022

Lucas Dhont is dé Vlaamse regisseur die steeds meer naam maakt. Na zijn debuut met de film Girl in 2018 brengt hij nu Close uit; een film die de pracht en breekbaarheid van een vriendschap haarfijn in kaart brengt. Close valt niet alleen bij het publiek in de smaak, maar duidelijk ook bij de filmdeskundigen. De film won niet alleen tal van prijzen op de filmfestivals van Cannes, Sevilla en New York, maar werd ook de Oscarinzending van België voor 2022. Een niet te missen speelfilm dus.

Een eeuwige zomer is alles wat Leo en Remi, twee dertienjarige jongens, nodig lijken te hebben om gelukkig te zijn. Ze liggen samen in bed, lachen uren met elkaar, knuffelen en verzinnen denkbeeldige vijanden die verslagen moeten worden. La vie magnifique. Helaas komt er aan alle zomers een einde en zorgt de eerste schoolbel voor de nodige opschudding. In de klas komen Leo en Remi goed overeen en ook op de speelplaats zijn ze onafscheidelijk. Maar de curiositeit bij de klasgenoten stijgt en een vraag dringt zich op. “Zijn jullie een koppel?” Een vooroordeel, dat als een vloedgolf een hechte vriendschap verwoest.

De eenvoudige vraag laat een krater van leegte in Leo achter. De zomer is plots voorbij en zijn hoofd is niet meer stil te krijgen. Uit schrik voor de reactie van anderen distantieert hij zich van Remi en kropt hij alles op. Een hechte vriendschap is plots niets meer dan een vage herinnering. Leo racet zonder Remi naar school en staat aan de andere kant van de speelplaats. Spreken doen ze niet meer en de breuk in hun vriendschap groeit. Leo verdrinkt zich in de jongenssport ijshockey en praat enkel nog over zijn favoriete voetbalspelers. Emoties zwijgt hij dood. Hoe kan iemand deze breuk nog dichtwerken? Het verliezen van een vriend creëert meer dan alleen een leegte, het is een gapende wonde die een felrood litteken achterlaat op de ziel van een kind.

Elke dag hebben we honderden vooroordelen, waarvan de meeste onschuldig blijven. Toch hebben sommige een grotere weerslag dan initieel bedoeld was. Niet alle vooroordelen blijven zonder gevolgen, een vraag als “Zijn jullie een koppel?” maakt dat meer dan duidelijk. Plaatsen we mensen te snel in hokjes of stellen ze zich aan? Deze film toont dat er in het dagelijkse leven ook mensen zijn die kampen met hun geaardheid en hoe dat ontvangen wordt bij hun omgeving. Vaak gaat het over jonge mensen, kinderen, die zelf nog niet eens weten wat ze precies voelen. Andere geaardheden, in dit geval homoseksualiteit, worden onterecht en te vroeg in hokjes geduwd, iets waar deze jongens allebei nog niet klaar voor waren.

Het verhaal werd opgedragen aan alle vriendschappen die Lucas Dhont verloor aan moeite met intimiteit. Dat is dan ook de reden waarom hij erin slaagt om de film zo oprecht in beeld te brengen. Zuiver als goud en een blok emoties. Close is een film die mensen raakt, jong en oud even het zwijgen oplegt en doet stilstaan bij het leven. Het is een film die zelfs de tijd even trager doet tikken.