Davis cup finale België versus Frankrijk

onze voorspellingen

20/11/2017

Tennisminnend België zag zondagavond David Goffin in een historische finale van de ATP World Tour Finales in drie sets het onderspit delven tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov. Wellicht één van de beste matchen die Goffin dit jaar gespeeld heeft, maar helaas kunnen we van de Bulgaar hetzelfde zeggen. "Helaas" wegens nationalistische logica, maar op basis van het behaalde tennisniveau viel er geen helaas te zeggen. Na jaren dominantie door Federer, Nadal en Djokovic is eindelijk de tijd hier dat nieuwe spelers met verfrissend tennis aan de grote poort komen kloppen, en onze landgenoot is daar duidelijk één van. Onze snelle Luikenaar heeft echter nog één grote afspraak te gaan, de finale van de Davis Cup tegen Frankrijk komend weekend.

Frankrijk is in logische termen de favoriet. Zij hebben het thuisvoordeel in Rijsel, al is dat wel dicht genoeg bij de Belgische grens. In die zin moet het mogelijk zijn voor Belgische supporters om af te dalen en het kot te doen ontploffen. Ze hebben tevens op basis van de ATP-ranglijst het sterkste team. Die ranking op papier kan echter op het veld vervagen als het gaat om een van de grootste knikkers van het tennisseizoen. België heeft alvast twee grote troeven; de vice-wereldkampioen David Goffin en monsieur Daviscup Steve Darcis. Als er nu één speler is die zijn niveau van ATP-50 naar ATP-10 kan optrekken is het Steve The Shark wel, met dit jaar al zeges tegen onder andere Sasha Zverev en Kohlschreiber. Goffin heeft dan weer recente overwinningen tegen Nadal en Federer aan zijn riem kunnen hangen. Daar komt nog bij dat de Fransen mogelijks geen beroep kunnen doen op hun topdubbelteam, want Pierre Hugues-Herbert is geblesseerd moeten stoppen tijdens de groepsfases van de Masters deze week. Als het kan, dan kan het alleszins nu voor de Belgen. Onze voorspellingen:

 

Pouille vs Goffin

Pouille kan het Goffin heel lastig maken, de jonge Fransman beschikt over een compleet slagenarsenaal en is net als bijna alle Fransen een adrenaline-junkie. De voetbalsfeer en het chauvinisme zijn allemaal factoren die Pouille kunnen stimuleren tot een van de beste shotmakers van de nieuwe lichting. Hij bewees ook al met zijn overwinning tegen Nadal vorig seizoen in staat te zijn om grootse matchen af te werken. Anderzijds liet hij tegen diezelfde Nadal een matchpunt liggen in Shanghai dit jaar. Laat het een voorbode zijn. Onderlinge confrontaties zijn wel sterk in het voordeel van Pouille (0-3), maar tegen Federer stond Goffin ook op 0-6, maar nu dus op 1-6. Laat ook dit een voorbode zijn. Wij voorspellen winst van Goffin in 5 sets.

 

Tsonga vs Darcis

Nog nooit stonden deze twee spelers tegen elkaar. Meer contrasterend kunnen speelstijlen alvast niet zijn, wat de mogelijkheid geeft dat deze match geen pareltje zal worden. Tsonga worstelde het hele seizoen met zijn vormpeil, maar wist er wel een sterk najaar met onder andere winst in Antwerpen uit te persen. Darcis komt dan weer net uit blessuretijd en ook al is hij gespecialiseerd om met zijn slice het spel te vertragen en het geduld van de andere op de proef te stellen, ik zie hem niet in staat om Tsonga omver te werpen. Wij voorspellen winst van Tsonga in 3 sets.

 

de dubbelmatch

Een echte voorspelling maken is hier wat moeilijk, omdat er op dit moment niet geweten is welke twee dubbelteams worden opgesteld. Normaliter kan Frankrijk rekenen op meesterduo Mahut-Herbert, maar met die laatste in de lappenmand zijn vervangingen goed mogelijk. In zo’n scenario zouden wij op Tsonga-Gasquet opteren. Welk scenario ook, we zie de Belgen de dubbelmatch niet winnen, ongeacht of coach Johan Van Herck Goffin-Darcis opstelt, of De Greef-Bemelmans. Wij voorspellen winst voor Frankrijk in 4 sets. 

 

Pouille-Darcis

Deze zouden we zo graag simpel te voorspellen noemen. Normaal wint Pouille dit altijd gebaseerd op ranking en bereikte resultaten dit jaar. We zouden dit  heel graag losjes willen tegenspreken door aan te geven dat er niks te doen zal zijn tegen Daviscup-mirakel Steve Darcis. Probleem is echter die voorbije blessure van Darcis, waar zijn toch al wat oudere lichaam zo vatbaar voor is met het bijhorend tekort aan matchritme. Probleem is dat niet alleen Darcis, maar ook Pouille, een adrenaline gestuurd wezen is. Probleem is tevens dat Pouille tragere speltypes kan beheersen. Maar uiteindelijk verwachten wij toch dat het grote probleem voor Frankrijk wordt dat, ondanks al de mogelijke problemen die Darcis winst kunnen ontnemen, Darcis toch zijn bovenaardse zelve gaat zijn. Nog meer dan tegen Zverev of tegen Milman, gaat hij de match van zijn leven spelen en de winst naar zich toe trekken in een buitengewone vijfsetter. Parce que il est monsieur coup Davis, alors!

 

Tsonga-Goffin

Ik houd het hier lekker kort. Goffin haalt die beker gewoon binnen. Tsonga wordt eraf gemept. Einde.

 

Resultaat : 3-2 winst voor België