de festivalzomer achterna

14/10/2016

Het schooljaar is terug begonnen, het uitkijken naar de eerstvolgende vakantie ook, en dan is het tijd om terug te blikken op de festivalzomer. Wat hebben onze redacteurs gezien en goedgekeurd? Welke artiesten moet je zeker in het oog houden dit jaar? Wij lijsten onze top tien voor je op!

 

 

 

1. Gogo Penguin

Gezien op: Pukkelpop

 

Een drum, een piano en een contrabas. Meer hadden de virtuozen van Gogo Penguin niet nodig om een volledige Club-tent stil te krijgen. Dat is al een geweldige prestatie op zich, RY X lukte dit de dag voordien niet. Gogo Penguin is dan ook geen gewoon jazztrio. Hun nummers zijn op sommige momenten opzwepend, op andere momenten zacht voor de ziel. Een groep waar we zeker nog veel meer van zullen horen.

 

Nog te zien: 17 november in De Roma, Antwerpen

 

2. Beaty Heart

Gezien op: Pukkelpop

 

Jong, hip en heel poppy: deze eerste act van dag twee op Pukkelpop was een bende hipsters die leuke elektropop brachten. Klinkt als iets voor schreeuwende tienermeisjes, maar bleek verrassend interessant. Zeker hun hit Flora is lekker vreemd en dansbaar. Meer van dat graag!

 

Nog te zien: 8 oktober in Paradiso, Amsterdam

 

3. SEVDALIZA

Gezien op: Pukkelpop

 

Fans van FKA Twigs, brace yourselves, want de nieuwe revelatie in de triphopscene is deze Nederlandse godin. Lang ravenzwart haar, blote voeten en een bizar kostuum gecombineerd met sensuele danspasjes, vette beats en een stem die je in de ban houdt, bleek de perfecte cocktail voor een stomend feestje in de Lift. En hoewel er slechts twintig mensen in de tent stonden, bracht SEVDALIZA meer sexyness op de dansvloer dan Rihanna die na haar optrad. Maar dat was misschien niet moeilijk.

 

Nog te zien: nergens in België dit jaar

 

4. Cocaine Piss

Gezien op: Absolutely Free Festival

 

Als je deze bende ongeregeld nog niet kent, wordt het hoog tijd om vanonder die steen te komen. De vier Luikse apen lijken geboren te zijn met vuurwerk in hun gat en zijn naar onze mening het interessantste wat er op muzikaal vlak nog te ontdekken valt in België. Aurélie Poppins, de charismatische zangeres waar iedereen meteen als een blok voor valt, stuitert door het publiek, zichzelf de longen uit het lijf schreeuwend. Schattig en tegelijkertijd gek als een achterdeur. Cocaine Piss valt in geen enkel hokje te stoppen en net daarom is deze groep extreem intrigerend. Een aanrader voor fans van Raketkanon!

 

Nog te zien: 2 december in VK Concerts, Brussel

 

5. Dan San

Gezien op: Dour

 

Muziek om van te genieten op een regenachtige herfstdag, ingeduffeld onder een dekentje met een boek. Niet echt de soort muziek die je veel tegenkomt op Dour. Dan San, een zeskoppige folkband uit Luik (alweer! Wat zit er in dat water?), zorgde voor een rustpunt op het drukke vijfdaagse festival. Dat werd niet door iedereen geapprecieerd, wat had je nu gedacht, maar volgens ons zeer de moeite om in een rustige setting te zien. Voor liefhebbers van warme chocolademelk, goede boeken en folk (studenten Taal- en Letterkunde, we kijken naar jullie).

 

Nog te zien: 19 oktober in Het Depot, Leuven

 

6. Whitney

Gezien op: Pukkelpop

 

Daar stond ik dan, laat op de avond, in een volle Lift waar Whitney alle harten week maakte. De band uit Illinois maakt hartverscheurende country pop om halsoverkop verliefd op te worden. Wat we dan ook massaal deden. Iedereen kroop dichter bij elkaar en er heerste een soort rust die men zelden vindt op een festival. Een gevoel van genegenheid was alom aanwezig. En zo sloten deze Amerikanen de tweede dag Pukkelpop af met een beetje liefde.

 

Nog te zien: 30 oktober in Ancienne Belgique, Brussel (uitverkocht)

 

7. De Staat

Gezien op: Pukkelpop

 

De mannen van De Staat hebben, onder de muziekliefhebbers, op z'n zachts gezegd een reputatie. Na de release van hun nummer Witch Doctor staat de Nederlandse groep erom bekend een bom van een show te geven. En het publiek in de Marquee werd niet teleurgesteld. Koning Torre Florim en zijn band brachten een korte set, beginnend met Make The Call, Leave It All, vervolgens Peptalk en tot ieders groot genoegen ook Input Source Select, de show afsluitend met de grootste moshpit die Pukkelpop ooit meemaakte op Witch Doctor. Alles deed pijn nadien, but boy was it worth it!

 

Nog te zien: 7 oktober in Ancienne Belgique, Brussel

 

8. Danny L Harle

Gezien op: Dour

 

Ontdekt op Dour: een nieuwe muziekbeweging. Bij gebrek aan bestaand genre, dopen we het bubble elektropop. Luister naar Danny L Harle of SOPHIE (die mee achter Vroom Vroom van Charli XCX zit) en je zal meteen begrijpen waarom. 'Huge Danny', zoals hij zichzelf ook wel noemt, bracht dit extreem bizarre genre naar Le Labo op Dour waar twintig mensen helemaal los aan het gehen was. Het meest bizarre dat we gezien hebben? Een groep volwassen mannen die een moshpit veroorzaakten op een remix van Call Me Maybe. Het doet wat met een mens, die bubblepop …

 

Nog te zien: nergens in België dit jaar

 

9. Rat Boy

Gezien op: Best Kept Secret

 

Zelfs al is Best Kept Secret 2016 vrij letterlijk in het water gevallen, de regen kon niets aan de speciale sfeer van dit festival veranderen. Een hoogtepunt was het concert van Rat Boy. Een bende jonge Britten die een soort door Arctic Monkeys beïnvloede raprock brengen. Niet alleen hun Britse accent (lees: vloeken), maar ook de energie waarmee ze optraden maakten het optreden af. En dat in de gietende regen, voor nog geen honderd man die allemaal zot werden. Zalig.

 

Nog te zien: nergens in België dit jaar

 

10. Daughter

Gezien op: Rock Werchter

 

Ze stonden de week ervoor nog op het podium in Nederland, maar het publiek van Down The Rabbit Hole had Daughter volledig links laten liggen. Wat moet de band verschoten zijn toen ze het podium van The Barn opkropen. De tent zat intiem vol. Hoewel het buiten eens eindelijk droog was, voelde je de adem van je achterburen in je nek. De dromerige en breekbare indierock liet de haartjes op onze armen een uur lang overeind staan. Ook zangeres Elena Tonra bekende met een ontroerde stem dat ze kippenvel kreeg van ons enthousiasme. Nog nooit zagen we een groep zo nederig en intens op het podium. Festivalgangers van Down The Rabbit Hole, jullie beseffen niet wat je hebt gemist.

 

Nog te zien: 19 oktober in TRIX, Antwerpen (uitverkocht)