FIETS KAPOT? BEL UANTWERPEN

UAntwerpen

21/04/2024
đź–‹: 

Je kent het wel: je bent in een sportieve bui en wil naar de campus fietsen. Vol goede moed ga je naar de fietsenstalling van je kot, maar daar merk je dat je fiets kapot is. Of nog zoiets: je fietst met de zon op je snoet naar de campus, er is geen vuiltje aan de lucht tot je terugkomt uit de les en je fiets gestolen is. Gelukkig sprak dwars met een redder in nood: Leen Van Ham van de dienst Mobiliteit aan UAntwerpen.

“Wij willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich duurzaam verplaatsen. Daar doen we al heel wat voor. Het populairste voorbeeld is het herstellen van fietsen. We bieden twee manieren aan om dat zelf te doen: een fietsherstelkoffer en een fietsherstelzuil. De zuil dient vooral voor eenvoudige mankementen zoals een lekke band. Er zit een fietspomp in en een aantal gangbare gereedschappen die je kan gebruiken om iets aan te draaien of je band te vervangen. In de fietsherstelkoffer zit veel meer gereedschap zoals vervangbanden, olie, remkabels en versnellingskabels”, legt Leen uit. Een derde optie om je fiets te herstellen is via Werkmmaat. Via haar platform kan je je fiets aanmelden en dan komen de medewerkers hem ophalen op de campus. Wanneer het herstel gebeurd is, kan je je fiets daar terug ophalen en betaal je een spotprijs.

Daarnaast heeft dienst Mobiliteit nog interessante plannen: “We willen twee keer per jaar een fietsherstelmoment doen op de Stadscampus en de Buitencampus. Studenten kunnen met hun fiets langskomen in de voormiddag en dan kijkt een van de werkmmaten die gratis na. Als de remmen moeten worden aangespannen, of er moet wat gesmeerd worden, doen ze dat gratis. Als de remmen echt kapot zijn, herstellen ze die tegen de kostprijs van het materiaal. We hebben dat al één keer gedaan op de Stadscampus, maar er is toen maar twaalf man op afgekomen”, zegt Leen.

Naast de hersteldiensten wil Leen studenten ook attent maken op andere faciliteiten: “We horen vaak dat er fietsen van studenten gestolen worden. Daarom hebben we alsmaar meer afgesloten fietsenstallingen die ook voor studenten toegankelijk zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval op de Stadscampus onder het Paardenmarktgebouw. Daar is een mooie nieuwe fietsenstalling, maar die wordt nog niet veel gebruikt.” Ook bij het K-gebouw en onder het M-gebouw zijn afgesloten fietsenstallingen.

Een laatste faciliteit die weinig gekend is, is het fietsverhuursysteem van de universiteit. “Wij kunnen via de universiteit fietsen lenen en voor 7,5 euro per maand verhuren aan studenten”, vertelt Leen. Ze hoopt de genoemde faciliteiten onder de aandacht te brengen bij studenten in de wetenschap dat ze dan ook meer gebruikt zullen worden. Ik zou mijn Velo-kaart die me toch niet naar campus Drie Eiken kan brengen alvast graag omruilen voor een huurfiets.