nieuwe eerstejaars, waar komen ze vandaan?

secundaire vooropleidingen onder de loep

31/10/2017

Elk jaar zijn ze daar weer: de eerstejaartjes die als groentjes door onze universitaire gangen dwalen. Vraag jij je af waar ze vandaan komen? Wij ook. (Het blijkt een bont allegaartje te zijn, hou je vast.)

Er zijn dit jaar maar liefst 3.054 nieuwe studentenzieltjes aan onze universiteit. Bijna drie op vier van deze beginnelingen heeft een secundair diploma op zak van een richting die onder de Algemene Secundaire vorming valt. Kort en bondig: 71,9 procent stroomt binnen uit een ASO-studie.

Studenten met een vooropleiding in het Beroeps Secundair Onderwijs zijn daarentegen sterk in de minderheid met 0,59 procent van de jonge stervelingen. Het Kunstsecundair Onderwijs levert meer nieuwe UAntwerpenstudenten aan, al is dat met 2,65 procent nog steeds beperkt.

De laatste grote brok studenten komen van de schoolbanken in het Technisch Secundair Onderwijs (12,97 procent). De overige leerlingen stromen binnen met een vooropleiding die je niet in de ASO-TSO-BSO-KSO kan indelen.

 

de ‘algemene’ student

Het is duidelijk dat ASO ook dit jaar weer de meest voor de hand liggende vooropleiding is om een universitaire studie te starten. De richting Wetenschappen-Wiskunde levert de meeste studenten op: 27,73 procent van de ASO-studenten koos twee jaar geleden voor een combinatie van wetenschappen en wiskunde.

 

Economie-Moderne talen vertegenwoordigt 16,21 procent van de ASO-studenten, waarmee ze zich mogen kronen tot de tweede grootste leverancier. Humane Wetenschappen vervolledig het podium met de derde plaats: ze vormt 11,16 procent van de nieuwkomers.

Slechts 1 op 4 ASO-studenten die dit jaar starten aan de UAntwerpen heeft tijdens de derde graad nog Grieks en/of Latijn meegekregen. Van alle eerstejaarsstudenten maken zij 17,35 procent uit.

 

technische koppen

De TSO-opleidingen stoomden 396 studenten klaar voor de universiteit. Techniek-Wetenschappen spant de kroon met 18,68 procent van de eerstejaars met een TSO-diploma. 12,62 procent volgde zijn derde graad in de Sociale en Technische Wetenschappen. De derde plaats gaat hier naar de Industriële Wetenschappen, die 11,11 procent van de TSO-koppen afleverde.

 

kunstzinnigen

Net iets meer dan 1 op 3 van de studenten die een kunstige voorlopleiding genoten, komen uit de richting Architecturale en binnenhuiskunst. 18,52 procent van de KSO-leerlingen hebben een diploma Architecturale Vorming op zak. Vrije beeldende kunsten krijgt de bronzen medaille, met 11,11 procent van de kunstzinnige eerstejaars.

 

beroepsopleiding

4 studenten met kennis van Decoratie en Restauratie Schilderwerk voegden zich dit academiejaar bij onze universiteit. Met z’n vieren zijn ze goed voor 22,22 procent van de BSO-studenten. Kantooradministratie en Gegevensbeheer zorgt voor net een student minder: 16,67 procent.


 

diversiteit

Met meer dan 72 verschillende soorten vooropleidingen zou je de nieuwe jonge bende UAntwerpenstudenten een gekleurde mikmak kunnen dopen. Met leerlingen die kennis hebben van Slagerij-Fijnkosttraiteur tot Grieks-Latijn mag je alvast spreken van een diverse lading hersenvracht. 

 

Veel plezier, goede moed, erg veel succes, nieuwkomers!