oolong nog?

studentproof theehuizen

16/01/2022

De theedrinker is vervloekt, wist je dat al? De maatschappij richt zich op de natuurlijke vijand, de koffiedrinker. Overal verschijnen er koffiezaken, maar het is behoorlijk zoeken naar een zaak specifiek gericht op thee, nog meer als je gewoon eens ergens wil studeren mét een lekker kopje thee. Geen drie euro betalen voor een zakje Liptonthee, een rustige studeerplek, waar vind je dat in Antwerpen? Ondergetekende theeverslaafde student zocht het uit. 
 

tea by teacoach.Ken 

In de Jezusstraat is er een smal pand waar je zo langsloopt als je even niet oplet, maar het loont de moeite om even oplettend te blijven. Tea by teacoach.Ken is een theelounge en -winkel ineen. Hoewel er ook andere dingen worden aangeboden, zoals onder andere koffie (de vijand is overal), wijn en scones, ligt de focus nog altijd op thee. Je kan kiezen uit 101 verschillende soorten thee en als dat nog niet voldoende keuze is, zijn er ook nog varianten zoals theecocktails en matcha-ijs. Als je hier een thee wil bestellen, krijg je geen mok, maar een theepot. Je kan kiezen tussen een kleine (40 centiliter) of een grote (80 centiliter). Met een grote kom je behoorlijk lang toe, zeker door het kleine theekopje waaruit je zal drinken. De theekopjes zijn erg mooi, het zorgvuldig uitgekozen interieur eveneens, dat moet ik de theelounge nageven. Alles past bij elkaar. Voorbijwandelende fotografen maken geregeld een foto doorheen de etalage; mocht je in de buurt van het raam willen zitten, kan je je daar alvast mentaal op voorbereiden. Of het elegante interieur een troost is voor de iets hogere prijs die ik betaal? Misschien. Ik blijf een kunstliefhebber. In verhouding krijg je alleszins meer thee dan wanneer je slechts één theemok zou krijgen, maar toch, die dikke vijf euro voor 40 centiliter zou je wel voelen als je hier dagelijks komt. Gelukkig is thee dat waard. 

Tea by teacoach.Ken is geen klassieke studieplek en focust zich ook niet op studenten. Toch is het er erg rustig: de meeste klanten komen er om thee te kopen en blijven niet lang. Soms wordt er muziek gedraaid op de platenspeler, maar zeker niet altijd, waardoor het best mogelijk is dat het enige geluid dat je hoort, het geluid is van thee die gezet wordt. Er is één grote tafel die het best werkt als je wil studeren, de andere tafels zijn een pak kleiner en minder handig. Ook waren er weinig stopcontacten en ben ik niet aan internet geraakt. Als je hier wil studeren, kan je je best ouderwets met pen en papier aan de tafel zetten of kan je een berg leeswerk meenemen om met een kopje thee te verzetten. Het is een van de rustigste plekken waar ik in mijn detectivejas naartoe ben gereisd, waardoor je er op die manier productief kan zijn. Mits je er op zijn minst vijfenhalf euro wil betalen, dat wel, maar het is wel de beste thee die ik de afgelopen week gedronken heb. Keuzes. 

 

adres: Jezusstraat 34 
openingsuren: di-za, 11:00-18:00 
thee: 19/20 
goed voor: ouderwets studeren als je arbeidsethos een boost krijgt van esthetiek. 

 

Starbucks 

Starbucks is ondertussen een begrip op zich. Geliefd door tieners, gehaat door pretentieuze koffiekenners. En thee? Wat thee betreft, doet Starbucks het niet per se beter dan op koffiegebied. Je kan er, naar eigen zeggen, full leaf-thee krijgen, maar ten eerste heeft die Teavanathee behoorlijk veel weg van Liptonthee en ten tweede heb je zelden veel keuze. Andere keuzes zijn er natuurlijk wel: Starbucks laat de fundamenten achter zich, maar je kan je altijd te goed doen aan vloeibaar zoet. Naast mijn fulltimejob als theeliefhebber ben ik nog zoetekauw op vrijwillige basis, dus ik kan het wel smaken. Zij die het goede leven niet kennen en zich laten afschrikken door drankjes die meer naar suiker smaken dan naar enig ander ingrediënt, zullen hier de gelukzaligheid niet kunnen opzoeken, vrees ik. Zowat elk drankje vraagt meer geld dan het werkelijk verdient en het is te duur om een hele dag te studeren (tenzij je fondsen hebt die ik niet heb, natuurlijk), maar als je lang kan doen met één drankje, vind je hier je plek. 

Geheel tegen de verwachtingen in is de vestiging op de Groenplaats een erg kalme plaats om te studeren. Op de bovenverdieping zitten er zelden meer dan drie mensen in totaal. De muziek van op het gelijkvloers hoor je nauwelijks. De tafels zijn redelijk klein, dus veel kan je er niet op kwijt; met een laptop of een cursus heb je de tafel al gevuld. Er zijn meer dan genoeg stopcontacten, ook zonder strategisch plaats te nemen, dus zelfs de snelst stervende laptops hebben kans op overleven. Het internet werkt ook redelijk; het heeft me geen uren laten wachten op een webpagina. Studeren gaat er goed, zeker met het weinige beloop op de eerste verdieping. De portemonnee klaagt enigszins, maar ach, gewapend met een sugar rush krijg ik wel veel leerstof achter de kiezen. 

 

adres: Groenplaats 13 
openingsuren: ma-zo: 11:00-18:00 
thee: 10/20 
goed voor: die laatste loodjes waarin je de wereld haat en alleen suiker je je beter doet voelen.