recht je rug tijdens de blok

omdat de laptop plaats heeft gemaakt voor de mammoet

26/11/2017
🖋: 

Onze rug en nek hebben het tegenwoordig zwaar te verduren. Werken doen we achter een bureau, turend naar een laptop. En wanneer we ons niet achter een schrijftafel hebben geposteerd, buigen we onze nek voor een optimale kijk op de gsm. Optimaal is deze houding natuurlijk slechts voor het visuele aspect van het gebeuren. Voor je nek en rug is het verre van optimaal en kan het na een tijd bijkomende klachten veroorzaken. Tijdens de blok ligt de focus op ons cognitieve gebeuren en schuiven we onze fysieke gesteldheid even aan de kant tot aan de lesvrije week.

Om te voorkomen dat we over een paar jaar massaal aankloppen bij een kinesistenpraktijk, door de gevolgen van een overdadige blok, doet dwars de lezers van dit artikel een welgemeende handreiking in de vorm van enkele oefeningen waar je niet meer voor nodig hebt dan een lege vloer (fitnessmatje is aangeraden). Je rug zal niet meer kromtrekken, maar zijn natuurlijke vorm aannemen als je achter je laptop plaatsneemt.

 

de goede oude oertijd

Laten we eerst even teruggaan naar de oertijd, want we hebben natuurlijk niet het hele evolutieproces doorstaan om uiteindelijk achter een bureau te kruipen. Niet voor niets zijn we geëvolueerd tot wezens die rechtop wandelen, zo kwamen onze handen vrij om werktuigen te produceren waarmee we sabeltandtijgers en mammoeten te lijf gingen. Dat die twee prehistorische dieren zijn uitgestorven lijdt geen twijfel, de mens overwon! Tegenwoordig gebruiken we onze vrijgekomen handen vooral om te typen en te swipen, helaas. Maar niks aan te doen. In tegenstelling tot onze prehistorische voorvaderen gebruiken wij onze spieren niet meer optimaal - is het al duidelijk waarom er in de oertijd geen kinesisten bestonden?

 

Onze lichamelijke activiteit bestaat tegenwoordig niet meer uit het opjagen van mammoeten, maar uit sport, in welke vorm dan ook. Al bedoel ik hier natuurlijk niet schaken, dammen of kleiduivenschieten. Niks ten nadele van de mensen die deze 'sporten' fanatiek beoefenen. Enfin, terug naar de context. Zelfs zij die zich regelmatig in de sportschool begeven, hebben de kans om de eerder genoemde klachten op te lopen. Je kunt de oefeningen nog zo juist doen, maar te veel focus op een bepaalde spiergroep kan ook een verkeerde houding tot gevolg hebben. Daarom zijn hier de oefeningen die je houding voorgoed zullen veranderen! (het trommelgeroffel en de lichtshow moet je er zelf even bij bedenken). Herhaal ze regelmatig en blijf ermee doorgaan, zodat de effecten blijvend zullen zijn.

 

de oefeningen

de omgekeerde brug

Ga op de grond zitten met je armen naar achteren gestrekt en je handpalmen op de grond, je vingers kunnen zowel naar voren als naar achteren wijzen. Houd je schouders naar achteren en breng je schouderbladen samen. Duw vervolgens je bekken omhoog, zodat je knieën een hoek van 90 graden vormen. Ten slotte is het belangrijk om je borstkas zo ver mogelijk omhoog te duwen en dat je neus naar het plafond wijst. Houd de brug voor een aantal seconden vast en ga terug in zitpositie. Herhaal de oefening een aantal keer achter elkaar.

 

plat op je buik

Ga op je buik op de grond liggen, trek je kin in en zorg dat je met je voorhoofd de grond raakt. Zorg ook dat je je bilspieren aanspant, om zo je onderrug te ontlasten. Voor deze positie presenteren we drie oefeningen.

  1. Houd je armen gestrekt naar voren en probeer ze zo ver mogelijk omhoog te brengen. Houd te allen tijde je armen gestrekt en je bilspieren aangespannen.
  2. Na de eerste oefening een aantal keer gedaan te hebben, breng je je gestrekte armen naar opzij. Opnieuw probeer je je armen zo ver mogelijk omhoog te brengen, maar voordat je dat doet, breng je eerst je schouderbladen samen.
  3. Voor de derde en laatste oefening breng je je armen 45 graden verder naar beneden, en vervolgens doe je hetzelfde als bij de tweede oefening.

 

corpus sanum in mente sana

Omdat spelen met taal zoveel voldoening geeft als je voor dwars schrijft. Oftewel: een gezonde geest in een gezond lichaam. In de Romeinse tijd was men al bekend met het feit dat een gezond lichaam ook voor je geestelijke prestaties bevorderlijk is. Wie de eerder genoemde oefeningen dagelijks herhaalt, neemt met een rechte rug achter het bureau plaats en zal zijn examenresultaten met eenzelfde rechte lijn zien stijgen. Oké, dat laatste kunnen we niet garanderen, maar met een rechte rug en borst vooruit de examens tegemoet gaan voelt toch een stuk beter dan met een gekromde rug en een pijnlijke nek plaatsnemen achter de schrijftafel .

Voor wie positief geprikkeld is geraakt door bovenstaand artikel, bekijkt nog even dit filmpje om de oefeningen ook visueel goed in kaart te krijgen (denk aan je nek!).