sportzalen in beweging

een plaats voor sport- én studentenbeleving?

24/10/2017

De sporthal van de Agora – iedereen kent hem wel. Die gekke open plek waar je lekker mensen kijken kan die van de faciliteiten gebruik maken. Je ziet er op elk moment van de dag wel beweging. Op Campus Middelheim is er ook zo’n sporthal, maar die ligt niet in ons letterlijke midden. En ze verschillen op wel meer vlakken.

Sporthal Middelheim? Ja, dat Basic-Fitgebouw vlak aan campus Middelheim. De naam spreekt voor zich: het beheer van die ruimte valt niet onder UAntwerpen. Nochtans organiseert de Sportraad van de buitencampussen daar jaarlijks activiteiten, de zogenaamde ‘interfacs’. En ook de kinesistenopleiding maakt binnen het lessenpakket gebruik van de zaal.

 

hoe zit dat nu?

De sporthal is eigendom van Basic Fit en dus betaalt onze universiteit een huurprijs in ruil voor het gebruik. Nochtans zijn er andere sporthallen in eigen bezit én in samenwerking met andere partners. Antwerpen koos daarom voor een andere koers en 'verlaat deels' Sporthal Middelheim.

“Kort en bondig kunnen we daarom stellen dat er geen nieuwe initiatieven meer ontplooid worden op Sporthal Middelheim, maar ook dat de bestaande activiteiten van onze eigen studenten daar niet in het gedrang komen”, verduidelijkt Peter Verboven  commissaris voor Sport aan UAntwerpen. "Met de ontwikkeling van de Topsporthal op Campus Drie Eiken en de nieuwe sporthal KDG op het Zuid, zijn er voldoende alternatieven om de studenten binnen onze universiteit en associatie te verzekeren van een optimaal sportaanbod.”

Nochtans is ook de Topsporthal een samenwerking tussen onze universiteit en een externe partner, in dit geval de Stad Antwerpen. Waarom hier wel verder op ingezet wordt? “De sportzaal is op sportgebied één van de best ingerichte sporthallen van Antwerpen. Door zijn zeer professionele sportinrichting is deze sporthal enkel beschikbaar voor sportactiviteiten.”

 

studentikoze activiteiten

De sportzaal van Middelheim wordt niet alleen voor sportdoeleinden gebruikt. De cocktailparty van ASK Stuwer tovert al sinds jaar en dag de sporthal om tot een nachtelijke place to be. Dat festijn ondervindt echter geen hindernissen van de nieuwe koers in het sportbeleid: de studentenvereniging huurt de ruimte rechtstreeks van Basic Fit.

Net door deze externe beheerder is het mogelijk om op Campus Middelheim de sportruimte te gebruiken voor andere studentikoze activiteiten. De goedkeuring dient hier te komen van Basic Fit, die duidelijk minder geeft om de vloer van zijn zaal dan onze universiteit.

De stadscampussers kunnen immers enkel maar dromen van dergelijke activiteiten. Een TD middenin de Agora zou misschien wel een te gek gedacht zijn, maar zelfs jobbeurzen georganiseerd door studentenverenigingen vinden niet plaats in de sportzaal van de Agora.

De vloer wordt hier als een van de redenen aangehaald: die zou te veel afzien van dergelijke plannen – aldus onze universiteit. Er kochten namelijk 5.013 studenten een UAntwerpen Plus Pass en de infrastructuur moet voor hen gewaarborgd blijven. Nochtans organiseert de universiteit zelf wel jobbeurzen. De vloer? Die wordt dan beschermd met matten.

“Waarom kunnen studentenverenigingen die matten dan niet gebruiken, wanneer ze een evenement willen organiseren?”, vraagt Geert de Hoon, voorzitter van de Studentenraad, zich af. Het grotere probleem blijkt dan ook elders te liggen. Bij de onderverhuring van de sportruimte: scholen uit de buurt nemen (voor een prijsje) de daginvulling van de zaal voor hun rekening. Een evenement vraagt opbouw- en afbraaktijd, waardoor dergelijke afspraken in het gedrang kunnen komen en de sportbeleving voor de UAntwerpen-Plus-Passers niet meer verzekerd kan worden.

Bij de Vluchteling zkt. Taaltraject Quiz vorig academiejaar bleek dit echter geen probleem te zijn. Maar ook dit evenement werd door de universiteit zelf georganiseerd ...