wordt je studiepuntenrugzakje voller?

VLOR pleit voor eenvoudiger leerkrediet

17/11/2017
đź–‹: 

Wij, studenten, krijgen sinds 2009 allemaal een rugzak met leerkrediet. 140 studiepunten worden er ons bij de start meegegeven. Toegegeven, ondanks alle info die we kregen in de middelbare school, het was een moeilijk te begrijpen zootje.

Dat beseft ook de VLOR – de Vlaamse Onderwijsraad. Zij pleiten voor een vergemakkelijkt systeem. Voor een transparant en iets toegeeflijker rugzakje. En dat in een advies dat eerder deze week gepubliceerd werd.

 

hoe is het nu?

Per academiejaar zetten we normaal 60 studiepunten in en wanneer we onze examens halen, in eerste of tweede zit, krijgen we deze weer lekker terug. De eerste 60 ingezette punten krijgen we bovendien dubbel terug, waardoor we – als het goed loopt – een vollere rugzak hebben. 200 studiepunten, wat doe je daar nog mee?

Na het behalen van je master verdwijnt het grootste deel van die punten. 140 worden er weer afgenomen. Had je een ideaal traject? Dan hou je er dus nog 60 over. Jij mag een tweede gefinancierde master starten. Iemand anders moet deze splitsen over meerdere jaren, afhankelijk van de studiepunten die hij/zij nog ter beschikking heeft.

 

het kan eenvoudiger

Het systeem kan gemakkelijker, meer begrijpbaar. Dat riep de VLOR in 2015 al. Op vraag van de overheid om te zoeken naar een alternatief, herhalen ze het voorstel van toen.

“Bijna alle studenten krijgen die 60 studiepunten dubbel terug, waarom geven we dan niet vanaf de start alle studenten 200 studiepunten mee en schaffen we die verdubbeling van studiepunten gewoon af?” verklaart Ann De Schepper, vicerector Onderwijs aan UAntwerpen en voorzitter van de Raad Hoger Onderwijs van VLOR.

“Bovendien willen we het aantal studiepunten die afgenomen worden na het behalen van de master herzien. Van die 140 willen we 100 maken, zodat ook studenten die er een minder foutloos parcours hebben opzitten, die tweede master kunnen opnemen in één jaar.”

 

Het nieuwe advies zou dus voordelig moeten zijn voor studenten. Of het vereenvoudigd leerkredietsysteem ook daadwerkelijk ingevoerd wordt, valt nog af te wachten,

Â