ASH wordt tien jaar

in gesprek met de Antwerpse Studentenharmonie

11/05/2023
Antwerpse Studentenharmonie (© ASH | dwars)
Bron/externe fotograaf

ASH


De Antwerpse Studentenharmonie (ASH) bestaat al tien muzikale jaren en dat viert ASH uitgebreid met een heus feestconcert op 18 mei. dwars sprak met voorzitter Floor Vandevelde (22) en met secretaris Savannah Petrieux (20) over het jubileum, het concert en de toekomstplannen van ASH. 

Volgens Savannah wordt het feestconcert vooral een herinneringenconcert. Zo spelen oud-leden van ASH mee en zullen twee oud-dirigenten aanwezig zijn om een aantal stukken te dirigeren. “Je kan het een trip down memory lane noemen”, zegt ze. Floor knikt. “We zullen tussen de muziekstukken door herinneringen ophalen aan de hand van foto’s en anekdotes. Tien jaar is een belangrijke mijlpaal, hè? Daarom hebben we er ook voor gekozen om dit concert te houden in een feestelijkere zaal dan in een aula, namelijk in het Zuiderpershuis.” Savannah vult aan: “We willen zeker ook vieren waar we nu staan, in vergelijking met waar we zijn begonnen.” Toen de harmonie begon, speelden ze namelijk concerten met zeven, terwijl er aan dit feestconcert ongeveer 45 muzikanten meedoet, waaronder één vierde oud-leden. 

De herinneringen zullen voornamelijk samenhangen met het sociale aspect van de harmonie. “Er zijn veel vriendschappen ontstaan binnen de harmonie”, vertelt Floor. “Alle concerten, hun afterparty’s, de repetitieweekends, de avonden op café, … We willen stilstaan bij al die fijne momenten. Ook veel anciens komen terug, zij hebben echt wel wat te vertellen.” Savannah vertelt: “Als ik een woord met ASH moest associëren, zou het ‘solidair’ zijn. Veel oud-leden komen ons nog ondersteunen, maar de huidige leden zijn ook steeds gemotiveerd om een handje te helpen.” Dat was onder andere zichtbaar op de quiz die ASH dit academiejaar  organiseerde. “Veel leden kwamen geheel vrijwillig langs om te helpen. Mijn hartje was vol die avond”, zegt Floor. “ASH is uiteindelijk een vriendengroep geworden die samen muziek maakt, niet andersom. Ik hoop dat het laagdrempelige en  speelse blijft, zo heeft niemand schrik om iets nieuws te proberen.” 

Ook muzikale herinneringen zullen opgehaald worden. Savannah: “We vinden het ook belangrijk om muzikaal te groeien. We besteden er aandacht aan zodat het voor iedereen uitdagend kan zijn. Zo hebben we verschillende stemmen: eerste, tweede, derde, zodat iedereen iets kan vinden dat bij hun muzikale niveau past. Als een specifiek stuk te moeilijk blijkt, zoeken we naar oplossingen, zoals een stuk licht herschrijven, ontdubbelen, van stem veranderen... Het moet fijn zijn voor iedereen.” Floor knikt: “Je moet altijd je muzikale grenzen durven verleggen.” Savannah vult aan: “Onze dirigenten hebben daar steeds een goede balans in kunnen vinden. Het niveauverschil tussen muzikanten kan  weleens groot zijn en onze dirigenten hebben daar steeds goed in kunnen navigeren. Ons muzikaal repertoire is ook breed: op StuDay spelen we pophits in een ASH-jasje, maar we wagen ons zeker ook aan het zwaardere harmoniewerk.” 

Welke plannen heeft ASH nog voor de toekomst? Floor vertelt: “Vanaf volgend jaar repeteren we met een nieuwe dirigent, dat is wel spannend. Een nieuwe dirigent geeft natuurlijk een frisse wind doorheen de harmonie. Daarnaast willen we naar volgend jaar toe uitbreiden. We hopen dat er veel nieuwe studenten bijkomen.” Savannah knikt. “Ik wil graag een groot publiek bereiken, zowel qua concertgangers als qua leden.” Floor: “Voor mij persoonlijk is een gevestigde waarde worden binnen de Antwerpse cultuur een toekomstdoel. Oh, en een concert spelen in een bijzondere zaal, zoals DeSingel of de Koningin Elisabethzaal.” 

 

Kriebelt het bij jou om de sfeer op te snuiven bij de Antwerpse Studentenharmonie? Het ASH FEEST!-concert gaat door op 18 mei in het Zuiderpershuis. Tickets kan je via deze link kopen.