Chiro zonder korte rokjes en varkensvlees

25/09/2006
🖋: 

In de Antwerpse Seefhoek (“Seefhoek, vooruit!”) worden elke zondagmiddag gretig kinderen tussen zes en zestien jaar oud van de straten geplukt door enkele enthousiaste madammen en meneren. Ze worden dan meegenomen voor een uurtje of drie dol vertier bij Chiro Dolfijn.

De Griekse tekens chi en rho – de beginletters van ‘Christus’ – worden hier ruim geïnterpreteerd, gezien het zigeuner-moslim-illegalengehalte onder de kinderen. Hier ook geen verborgen paternalisme te bespeuren, want zoals ook de K van katholiek uit VVKSM verdwenen is, wordt ook in de Chiro de christelijke spoorslag meer en meer vergeten. Maar geen nood: het gaat hier niet om onbezonnen en ongeïnspireerd wildebrassen (ongetwijfeld hoort dat er ook bij), maar om een oprecht enthousiasme om van deze kleine wereld die zich uitstrekt van het Sint-Jansplein tot aan den Dam een leukere en verdraagzamere buurt te maken. Een buurt waarin een echte Indiaan zich thuis kan voelen naast een echte Marokkaan naast een rasechte Sinjorendochter.

 

Niet enkel op zondag is het feest in de Seefhoek. Tijdens de zomervakantie gaan de pagaddertjes samen met hun leiding een week op kamp. Uiteraard dient tijdens zo'n intensieve week menig geschil uitgeklaard te worden alsook verschillende oogjes dichtgeknepen, als er bijvoorbeeld voor de zoveelste keer ‘Aa moeder!' wordt geroepen of zelfs “Ik ga u moeder verkrachten en ik laat die aan mijn piet hangen als versiering!”. De kinderen hebben op dat kamp zeker niet te klagen, want naast hun verdraagzame oversten kunnen zij erop rekenen dat er geen varkensvlees geserveerd wordt en dat al het andere vlees hallal (zuiver, ritueel geslacht) is. De kinderen krijgen er zelfs gratis kledij bovenop: een ware noodzaak als je maar één T-shirt en een paar onderbroekjes bij je hebt.

 

Nu, tijdens deze kleurrijke herfstmaanden neemt veel leven een nieuwe start na een katalyserende zomerslaap, waaronder ook Chiro Dolfijn. We kijken weer met z'n allen uit naar een vrolijk Chirojaar, met hopelijk veel kleintjes en veel grootjes. Om van 't Stad een Stad van A te maken, een stad voor iedereen.

 

Voel jij (M, 18-28 jaar) je geroepen om Chiro Dolfijn een geksentriek jaar te bezorgen? Of voel jij (M/V, 9-99) je iets te warm aangekleed voor de tijd van het jaar? Bel dan even naar 0498/63.16.51 om leiding te worden of om speelkledij te schenken. Alvast bedankt!