corona made me watch it

een rondleiding in de YouTube-wildernis

11/04/2020
🖋: 

Ik wou dat ik kon zeggen dat ik YouTube’s verborgen pareltjes pas de afgelopen vier weken heb ontdekt, omdat we nu toch tijd hebben. Omdat we nu eenmaal niks te doen hebben en ons dan maar laten entertainen door de grootste videodatabase ter wereld. Ik moet u teleurstellen, lieve lezer. Ook in pre-coronatijden liet ik me reeds in vervoering brengen door ’s werelds meest bizarre filmpjesreeksen.

Je zou me gerust een modern Roodkapje kunnen noemen, die soms met het schaamrood op de wangen de wildernis die YouTube is, verkent. Bij elke nieuwe klik loert er wel een wolf om de hoek die een nieuwe clip aanbiedt, de ene al gevaarlijker dan de andere. Ja, lieve wolf, ik bén geïnteresseerd in 5 ways your guinea pig tells you it loves you. En zo dwaal ik telkens verder het bos in. Het is nu ook u toegestaan, nu we in ons kot moeten blijven, de minder intellectueel verantwoorde hoekjes van het internet op te snorren. Met veel trots stel ik u een hobby van mij voor die te lang in de schaduw heeft moeten vertoeven. Aanschouw mijn top 5 YouTube-vertier! En u, die voordien uw vrije tijd verdeed met hopelijk veel nuttigere en meer maatschappelijk verantwoorde zaken, kan het kijken van deze kleppers van video’s makkelijk verantwoorden. Smijt er gewoon #coronamademewatchit tegenaan en je lijdt geen gezichtsverlies. Beloofd.

 

sorority house tours

YouTube staat vol met rondleidingen. In de lijn van MTV Cribs, geven goedlachse, meestal blonde jongedames een kijkje in hun sorority house. Vrij vertaald zijn dit gebouwen die bewoond worden door de leden van een studentenclub. In de Verenigde Staten is dit strikt gescheiden tussen mannen en vrouwen en telt een sorority house dus enkel vrouwelijke leden. Het is echter verbazend hoe al deze gebouwen en hun inwoonsters recht uit elke American College Chick Flick kunnen komen.

 

De wolf zal je al gauw aanbieden om te kijken naar filmpjes met de titel why I dropped my sorority. Ook de moeite.

 

miss world, dances of the world

Het lijkt iets dat vooral populair was in het vorig decennium, maar de Miss World-verkiezingen worden nog elk jaar georganiseerd. Een onderdeel van deze wedstrijd is het representeren van je land in nationale dansklederdracht. Nadat je een traditionele Indische dans en een Braziliaanse carnavalschick hebt zien passeren, ga je al snel op zoek naar de minder traditionele dansen. Waar is Wally-gewijs daag ik u uit de Belgische inzending te vinden.

 

Wat de wolf hier te bieden heeft? Dat kan gaan van Belgische volksdansgroepen tot de Miss Aloha Hulla verkiezing uit 2006.

 

muziek voor koeien

Vergeet alle audities van The Voice en laat al die prachtige covers links liggen. Wie echt van ’t YouTubepadje wil gaan, moet zich eens wagen aan volgende combo: muziek en koeien. Er circuleren talloze filmpjes van mensen die in een wei muziek (meestal trompet) spelen, om zo een hele meute koeien te lokken die vervolgens van heinde en ver komen aangehold om naar het optreden te luisteren.

 

Er bestaan traditionele Zweedse gezangen om blijkbaar niet alleen koeien, maar ook bijvoorbeeld zwanen te lokken. En daarmee lokt de wolf ons weer in een nieuwe YouTube-val.

 

100 baby challenge bij de Sims

Verschillende vloggers gingen de uitdaging reeds aan. Het doel is om in zo min mogelijk generaties honderd kinderen te baren. De uitdaging eindigt zodra het honderdste kind is geboren of als je de regels overtreedt. Terwijl iemand de uitdaging aangaat, kijk jij gewoon mee. En geloof me, het is even verslavend als naar een soap kijken. Telkens worden er nieuwe baby’s geboren die razendsnel opgroeien, in een huishouden gerund door de matriarch die steeds op zoek moet naar een nieuwe vader voor de volgende baby.

 

Het geschenk waar de wolf je hiermee dieper de YouTube-bossen inlokt, zijn spin-offs waarin de vlogger in kwestie 24u lang leeft zoals haar Sim. Of een verjaardagsfeest organiseert voor alle vaders van haar Simsbaby’s. Een aanrader.

 

guinea pig bridge

Er is geen ontkomen aan een YouTube-wandeling zonder dieren te zien. De platgereden paden lopen vol katten en honden. Wie zich in de wildernis begeeft, ontdekt dat er nog andere diersoorten bestaan die even verslavend kunnen zijn op beeld als de mainstream huisdieren. Cavia’s bijvoorbeeld. In Japan behoort de wandeling van een hele hoop cavia’s over een loopbrug tot een van de dagelijkse attracties in een soort indoordierenpark. Het hele pendelgebeuren wordt ook ondersteunt door dito deuntjes.

 

Hier heeft de wolf ons niks aan te bieden. Beter dan dit wordt het niet.