De Mimosaurus

er is een nieuwe studentenvereniging opgestaan

07/11/2016
🖋: 

“Whoessj!” Ik sta nog maar vijf minuten in de grote ruimte die de kapel van de universiteit is en sta al rare geluiden te roepen. Mijn armen zwaaien groot naar mensen die ik de komende twee uur op een manier leer kennen zoals ik het niet gewoon ben. Met vijftien zijn ze, de studenten die de improvisatiegroep De Mimosaurus gestalte geven. Vandaag had het energieke beest één kopje meer, dat van een redactielid van dwars.

Sinds dit jaar heeft de Universiteit Antwerpen eindelijk een eigen improvisatiegroep op studentenmaat. Je hoeft hiervoor dus niet meer naar Leuven te gaan, waar zulke gezelschappen al langer populair zijn. Het gemis aan improvisatietheater voor studenten was de jonge improvisatiegroep Swaajp opgevallen. Zij wilden impro laten leven in Antwerpen en deze avond is een bewijs van haar streven. Ze richtten De Mimosaurus op die onafhankelijk op eigen benen zal leren staan als studentenvereniging en die gratis trainingen voorziet voor studenten. Elke week zorgt Swaajp voor een andere trainer die de groep stuurt.

 

Deze woensdagavond staat Ben van Swaajp aan het roer, die tijdens de training wil focussen op improvisatie rond ‘locatie’. Om beurten beschrijven we een ezelstal, openen we een graf op een imaginair kerkhof of beklimmen we de Mont Ventoux zonder écht uitgeput te zijn. Het samenspel van woorden, zinnen en gebaren, en de interacties van de hele groep zorgen voor grappige en creatieve bedenksels. Voor de Mimosaurus laat je je hersenen springen en gooi je je ledematen los. Bij het afwisselen van de spelletjes merk ik dat we naast het beleven van plezier ook veel bijleren over de theatervorm. De meeste oefeningen zijn afkomstig van improworkshops of zijn variaties erop.

 

Ik geniet ervan dat de remmingen bij iedereen steeds meer verdwijnen door het spontane spelen, verzinnen en bedenken. De oefeningen en de tips die ik krijg, maken dat mijn laatste “Bam!” er zelfverzekerder uitkomt dan mijn eerste “Whoessj!” Wat ik nog heb geleerd tijdens de training? Dat de volgende twee capaciteiten niet vereist zijn als je wil komen meedoen: ervaring in improvisatie en ervaring om na de training nog op café na te babbelen. Want er is altijd plaats in het peloton als je zonder enige knowhow de Mont Ventoux wil ontdekken.

 

Wil je meer weten over De Mimosaurus? Ontdek ze op www.facebook.com/demimosaurus of stuur een mailtje naar demimosaurus@gmail.com.

Als je Swaajp aan het werk wil zien kan je voor meer informatie terecht op www.swaajp.be.