denk eens aan een ander en ontbrand

een bescheiden voorstel

13/06/2021

In Bleak House van Charles Dickens verdwijnt Mr. Krook van het toneel door spontane zelfontbranding. Dickens zelf verdedigde zijn literaire keuze door eerdere casussen aan te halen waarin iemand gestorven was door, zo werd beweerd, spontane zelfontbranding. Critici stonden er kritisch tegenover, zoals critici nu eenmaal doen als de eikels die ze zijn. Maar luister goed, als er een manier is om onder een examen uit te komen, is dit het wel. 

Het nadeel aan spontane zelfontbranding is dat de kans klein is dat het echt bestaat. Het voordeel is dat de echte doodsoorzaak bij zogenaamde gevallen van spontane zelfontbranding in de buurt komt: lichaamsweefsel brandt best goed, zij het wel erg langzaam. Spontaan gebeurt het – helaas! – niet, maar met een welgemikte kaars, sigaret of aansteker in de buurt kan je het proces wel een handje helpen. Jezelf in brand steken is natuurlijk niet zo prachtig flamboyant als het idee waarbij je lichaam er gewoon klaar mee is en dan maar lekker verbrandt, maar goed, we werken met de middelen die we hebben. 

Het is uiteraard belangrijk dat je je ‘spontane’ zelfontbranding goed timet. Je allereerste examen is wat laf, dan voel je de blokwanhoop nog helemaal niet genoeg om tot deze knapperige oplossing te komen. Je tweede is ook niet ideaal, maar vanaf ongeveer je derde kan je eraan beginnen denken. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een zelfontbranding in feite niet om jou draait, maar om de groep medestudenten die je uit de brand helpt met je offer. Welk examen heeft een macaber mirakel het meest nodig om iedereen erdoor te laten? Het klinkt misschien utilitair, maar wat pragmatisch rekenwerk is essentieel. Wat is tenslotte het nut van taking one for the team als de teamleden die er iets uit halen met drie zijn? Een messiascomplex heb je niet, dat verdien je door zo veel mensen als mogelijk te traumatiseren en te redden. 

Wat heb je nu eigenlijk nodig? Goed nieuws! Je kan behoorlijk veel gebruiken – het moeilijke is het om het in de examenaula te smokkelen. Een kaarsje voor goed geluk is om onbekende redenen sociaal niet aanvaard op je lessenaar, maar je kan altijd beginnen met roken om een aansteker te verklaren. Gezien het feit dat geen surveillant heden ten dage dicht bij een ander in de buurt wil komen, zal de aansteker eenvoudig onopgemerkt blijven. Een accident met een sigaret faken wordt misschien wat lastig, maar dat een aansteker aan spontane zelfontbranding doet, dat is best geloofwaardig. En oeps, ga jij er nu ook aan? Gelukkig maar dat al je medestudenten ver genoeg van je afzitten om zelf niet ten onder te gaan.