goed geconserveerd

Humans of UAntwerpen

21/02/2019

Kunstenaar of topsporter, bejaarde of ondernemer, geen enkele soort ontspringt de dans. Je wordt op een dag wakker met de intense drang om je bij de Universiteit Antwerpen in te schrijven. Het gevolg: zoveel vreemde vogels dat het uitzonderlijk wordt om normaal te zijn. Elke maand zetten wij een bijzondere student in de kijker.

“Wat ben jij goed geconserveerd.” Dat was een van de reacties die studente Anne-Marie De Staelen kreeg toen er tijdens een college naar haar leeftijd werd gevraagd. Met 73 jaar op de teller bewijst ze dat je nooit te oud bent om iets bij te leren. Na vijfentwintig jaar bij een Duitse chemiereus te werken en acht jaar met haar man in het buitenland te wonen, vond Anne-Marie dat het eens tijd was om haar leven een nieuwe wending te geven en een van haar passies te volgen: geschiedenis.

“Geschiedenis was vanaf het lager onderwijs mijn lievelingsvak en hoe ouder de periode, hoe liever ik het had.” Anne-Marie wilde de draad weer opnemen en opnieuw gaan studeren, maar hoe? Haar oog viel toevallig op een mededeling van UAntwerpen voor de openlesdagen. “In mijn tijd kreeg ik om financiële redenen niet de kans om verder te studeren, dus toen ik de mogelijkheid had om een les te volgen aan de universiteit heb ik deze met beide handen aangegrepen.” Na een proefcollege Geschiedenis van de oudheid begon ze vol enthousiasme aan haar studie. Een diploma halen is geen vereiste, “de hersencellen wat bezighouden en me amuseren, daar draait het om!”

“Toen ik begon was ik natuurlijk bang dat het moeilijk zou zijn om op mijn leeftijd te gaan studeren, dat mijn huishouden eronder zou lijden en dat contact met andere studenten moeilijk zou verlopen. Die angsten bleken ongegrond.” Anne-Marie vond zonder problemen haar weg op de universiteit. Ze volgt elk jaar drie à vier vakken en heeft zo een goede balans tussen studie en privéleven gevonden. Bovendien gaat het opbouwen van vriendschappen met 'de jonge garde' vanzelf. “Je gaat naast iemand zitten in de les en voor je het weet, heb je een study buddy voor de rest van je studententijd.” Haar leeftijd vormt absoluut geen belemmering. “Ik raad ouderen zeker aan om hun passie te volgen. Of dat nu fotografie, bloemschikken, of studeren is, leeftijd mag zeker geen obstakel zijn!”

Studeren is echter niet enkel rozengeur en maneschijn. "Examens doen mijn hart altijd wat sneller slaan en afscheid nemen van studenten die een andere richting uitgaan is nooit fijn." Al lachend voegt ze daaraan toe dat opstaan om zes uur om tijdig aanwezig te zijn op de colleges ook wel eens een grote opgave is. Wanneer we haar vragen of ze hierna nog verder wil studeren is het antwoord kort maar krachtig: ja! “Ik heb nog veel geschiedenisvakken voor de boeg en ook filosofie zegt me wel wat. Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar goed geconserveerd of niet, studeren ben ik nog lang niet beu!”