Kort

over onderwijs en onderzoek
27/10/2011
šŸ–‹: 

Neusverstopping

De kans is reĆ«el dat ook jouw neus verstopt is terwijl je dit leest. En dat snuiten niet helpt. Veel artsen hebben al vaker opgemerkt dat het gemelde verstoppingsgevoel niet te herleiden valt tot een echte blokkage. Een pas gepubliceerde studie in het vakblad PloS One door Kai Zhao en collegaā€™s toont aan dat de sensatie van neusverstopping eerder zintuiglijk kan zijn. Zo zou koude of vochtige lucht eerder een verstopt gevoel geven dan droge, warme lucht. De auteurs vermoeden dat vochtigheid en temperatuur in de neus samenwerken om nasale koeling te beĆÆnvloeden. Die koeling wordt opgepikt door ā€˜koeltesensorsā€™ die bepalen of de luchtstroom als vlot of belemmerd aangevoeld wordt. Deze kennis biedt mogelijkheden voor meer doelgerichte therapieĆ«n in de toekomst. Ondertussen zult u het nog moeten stellen met Eucalyptol.

 

2011 Ig Nobel Prizes

29 september werden de jaarlijkse Ig Nobel prijzen uitgereikt. De Ig Nobel prijzen worden toegekend aan studies die je eerst aan het lachen brengen en vervolgens aan het denken. Hun bedoeling is ā€œhet ongewone te vieren, het creatieve te eren ā€“ en de interesse aan te wakkeren in wetenschap, geneeskunde en technologie.ā€ In de geneeskunde was prof. Luc Warlop van de K.U. Leuven een van de laureaten die gekroond werden voor hun onderzoek naar de invloed van dringend moeten gaan plassen op het beslissingsvermogen. Interessanter voor studenten misschien was de prijs voor literatuur, die naar John Perry van Stanford University ging en zijn theorie over ā€˜gestructureerd uitstelgedragā€™. Die stelt dat, om een toppresteerder te zijn, je steeds aan iets belangrijks moet werken, om te vermijden dat je moet werken aan iets dat nog belangrijker is. Alle laureaten van dit jaar zijn terug te vinden op: http://www.improbable.com/ig/winners/#ig2011

 

Hormonen verstoord door kastickets?

Bisphenol A is een chemische stof met een kwalijke reputatie. Het komt in ongelofelijk veel gebruiksvoorwerpen voor. Best gekend zijn de babyflessen, die ondertussen uit de handel geweerd worden. Bisphenol A zou oestrogene effecten hebben, maar het is niet duidelijk of de lage concentraties waaraan we dagelijks blootgesteld worden enig gevaar opleveren. In een recente publicatie stellen Tinne Geens en prof. Adrian Covaci van de Universiteit Antwerpen en prof. Leo Goeyens van de VUB dat naast de bekende bronnen van bisphenol A, zoals voedsel en drank, er ook andere bronnen zijn die niet uit het oog verloren mogen worden. Huisstof, thermisch papier zoals in kastickets en ook papieren geld brengen er ons dagelijks mee in contact. Reden tot ongerustheid? ā€œDe waardes die wij meten liggen duizend maal lager dan de huidige limiet,ā€ zegt Tine Geens. ā€œAnderzijds zijn er nog zoveel onzekerheden dat voorzichtigheid geboden blijft.ā€

 

Sporttelex

IFIUS World Interuniversity Games: AUHA stuurde afgelopen maand vier teams naar Amsterdam. De volleybal heren pakte de wereldtitel. De damesvoetbalploeg, de zaalvoetbalheren en basketbalmannen kwamen echter niet verder dan de poulefase * Rugby: Als voorbereiding op het EK-duel tegen Tsjechiƫ wist Belgiƫ, met Jef Vantricht, Kroatiƫ met 31-12 te verslaan. * Hockey: Dragons, de ploeg van Jeffrey Thys, Felix Denayer, Matthew Cobbaert, Josslin Niessen en Louis Rombouts speelde eind oktober de poulefase van de EHL. De Brasschaatse club bereikte 1/8ste finale door het Zwitserse Rotweiss Wettingen en het Nederlandse HC Rotterdam te verslaan.

 

Duwtje in de rug voor tutoraatleerlingen

Sinds 2005 kunnen kansarme en allochtone leerlingen uit de derde graad van het ASO en TSO dankzij het tutoraatproject gratis bijlessen volgen. Die worden gegeven door geƫngageerde studenten uit de AUHA. Vijf van de voormalige leerlingen die dit jaar van start gaan in het hoger onderwijs werden geselecteerd en krijgen dankzij het project en serviceclub ZONTA een financieel duwtje in de rug, ter waarde van 300 euro. De prijzen werden 13 oktober uitgereikt.